Monday, 8 July 2013

~ Misi Mencari Semakfon! ~

Assalamualaikum. Hai!


Awal tahun lepas, henpon kecintaan aku si Erik tu buat perangai ribbon rosak. Pertengahan tahun ni die buat sekali lagi perangai itu. Hampes sungguh! Ni yang menyampah pakai henpon jenis slide ni. Uhuhu. Bukan tak sayang, tapi itulah...suka benau buat masalah cenggitu. Kalau kali pertama dulu takpa lagi sebab masih dalam waranti. Hantar je kat centre, die repair free. Ni kali kedua ni kalau hantar kompom dah la kena bayar servis charge kan. Tu nak repair tu mahu makan ratus jugak kot.


Jadi aku pun ambil keputusan taknak la hantar repair. Rembat je henpon baru satu. Bukan berlagak kaya. Gila ko. Aku memang tak mampu la nak beli henpon canggih manggih ni. Mujur la ade rebat komunikasi belia rm200 tu. Apa lagi tunggu? Gunakan peluang yang ada la. Orang cakap rezeki jangan ditolak. Sementara umur masih bawah 30an ni kan. Kih3. Merasa la aku pakai semakfon weh. Alhamdulillah. Ihiks!


Jadi entri ni nak cerita kisah aku nak pi tuntut rebat tepon ni la. Memula aku buat research dulu kat internet. Tengok pakej yang disediakan. Dah alang-alang aku ni pengguna tegar maxis, jadi aku skodeng la apa yang maxis tawarkan dengan rebat ni. Dah survey tu macam berminat la nak rembat semakfon under pakej maxis bagi sebab katanya kalau kita dah pakai nombor maxis takyah beli dah line internet just topup je rm30 then boleh beli semakfon dengan rebat tu. Ok good!


Maka aku pun ajak la besfren aku Encik Joe dengan izin encik tunang kesayangan untuk temankan aku pergi mencari semakfon idaman. Kami berdua pakai selekeh gila hari tu. Haha. Malas nak dress-up bagai sebab keluar pun dah petang. Memula aku ajak beliau pergi kedai yang tersenarai kat dalam web maxis tu kat Sunway Carnival Mall. Baru langkah satu kaki masuk kedai, apek tu cakap takde dah henpon rebat tu. Dah habes stok katanya. Padahal aku tengok bersusun je henpon semakfon dengan iklan tangan 'BEST' tunjuk pasal rebat tu. Ngek dia la! Nak membohong tak berhagak. Mentang-mentang aku pakai selekeh gila. Sebabkan sakit hati aku pun ajak encik Joe keluar dari kedai tu. 


Berlegar kat depan kedai tu ternampak kaunter kecik yang juai henpon ada tawarkan jugak rebat tu. Under maxis jugak pakejnya. Aku pun pi la tanya. Layanan dia memang kurang hajo gila. Rasa macam nak kasik penumbuk je kat apek tu. Ko dah kenapa kurang hajar sangat? Mentang-mentang la aku pakai tak semart, pastu teringin nak beli semakfon pakai rebat, ko layan aku selekeh je eh? Apa ko ingat aku takde duit ke? Ewah...marah pulak aku kan padahal memang duit kureng pun. Hehe. Sebabkan layanan tahap macam nak makan penampo tu, terus aku jadi nyampah nak deal dan ajak encik Joe blah. Sakit betoi hati ni rasa masa tu. Sob sob.


Muka cewi dapat henpon baru. Hak3.
Cantik betul peta jerawat kat pipi ku itu. Wuuuuu..

Kendian aku ajak encik Joe pergi solat garib dulu. Aku kata nak berdoa mintak petunjuk semakfon apa yang best dan menepati citarasa aku. Haha. Kami pun bergerak pergi kat K4 lama yang kini dikenali dengan AEON Big. Solat garib dulu pastu baru pergi jelajah tempat jual fon tu tengok kaunter mana yang ada tawarkan pakej rebat. Ada la 3-4 kali jugak tawaf. Akhirnya berhenti kat satu booth. Layanan apek kat booth ni sangat la terbaek. Dah la hensem. Hak3. Terubat sakit hati aku dengan 2 orang apek sebelum ni.


Dan kini aku telah secara rasmi menggunakan semakfon. Huehuehue. Orang KEDEKUT macam aku pakai semakfon wei. Mujurlah ade rebat duaratus itu. Kalau tak, memang harapan la aku nak pakai kot. Aku rembat semakfon buatan Malaysia je. Support la barangan buatan Malaysia gituuuu. Bhahaha. Nice jugak semakfon 9tology ni. Setakat aku duk guna ni ok je. Takde apa-apa masalah pun. Yang penting die omei sangat. Aku ambik Black Pearl Mini punya jenis. Memang menepati citarasa aku la. 


Alaa..aku bukan online sangat pun guna henpon. Lebih selesa pakai laptop kalau nak online. Kekadang je guna phone. Ada la download jugak game Pou dengan Sudoku. Game Sudoku memang fevret sepanjang zaman. Harus download. Dah ada dalam fon main kat fon je la. Takyah dah bukak buku tu. Sian buku Sudoku aku dianaktirikan. Hehe. Aplikasi lain yang aku bubuh dalam semakfon tu pun WeChat dengan Whatsup. Jarang online memang jarang la bukak pun. Hehe.


Terima kaseh kat encik Joe sebab sudi temankan aku. Sudi ikut aku ke hulu ke hilir dan melayan karenah aku yang cerewet nak mampos. Kui3. Terima kasih jugak kat encik tunang sebab izinkan aku keluar dengan encik Joe. Yeay! Saya dah ade semakfon. Harapnya beliau bertahan lama dengan saya yang sedikit 'ganas' ini. Hehe. Ini adalah Mr. Black aku yang kedua selepas Mr. Black motor kesayanganku itu. Jadi kite panggil dia Mr. BlackII la. (^_^)



Bisik-bisik :: Nak ber'WeChat' tak dengan saya? Takyah la eh. Saya jarang online. Kui3.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

7 orang bagi nasihat:

Cik Nathrah said...

uiyooooo kak sha dah smat skangggg. leh la we chatttt ;p

Shahada Fauzi said...

@Cik Nathrah :: jom nath kite ber wechatttt..ewahh..hehe..:P

Suria Lekatlekitgurl said...

saya pun asben yg belikan.. tp selesa online kat pc.. tab lala belasah tgk upin ipin. enpon skrin kecik kalau taip susah. dah la touchskrin. selalu je typo. apapun brand asalkan blh tahan lama sudah..

Shahada Fauzi said...

@Suria Lekatlekitgurl :: betoi tu mummy..apa2 brand pun asalkan tahan lama dah oke dah..janji boleh guna..kih3..

Namee Roslan said...

wah pasani boleh rancakkk lah wechat intagram semuaa. hehe. mari222...

Namee Roslan said...

pasaljerawat riesha...dulu namee pun mcm tu riesha. namee pakai yanko elok. cuba riesha cuba. mana tahu ok terus mcm namee. takde dah jerawat kt pipi. takat satu titip tu ada la.

Joe D Low said...

sayalah en joe itu...



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com