Wednesday, 12 March 2014

Naiktaraf Status

Assalamualaikum. Hai!


Tahun 2012, setelah 7 tahun bertaaruf (taaruf la sangat..hik3) paling tepat adalah berkenalan dan bercintan cintun dengan encik CH, status naik 1 taraf jadi tunangan beliau. Tahun 2013 naik lagi satu taraf jadi seorang isteri yang disayangi (aiseh..hehe..) selepas 10 bulan bergelar tunang. Dan..... tahun 2014 ni pulak insyaAllah akan naik satu lagi taraf menjadi seorang emak kepada seorang anak. Emak. Hak3. Macam klasik je panggilan itu.


A'ah. Betul la tu. Itu la berita gembira yang nak dikongsikan dengan korang. Saja dirahsiakan dulu. Kalau ikut hati dah beranak kang baru nak kongsi. Hehe. Bajet macam orang ambik tau je pasal perkembangan diri. Perasan nau si Shahada ni. Ko ingat ko tu blogger selebriti ke? *ngata diri sendiri*


Alhamdulillah. Kandungan dah nak masuk 7 bulan lagi beberapa hari. Badan semakin sehat. Perot pun semakin membesar dan maju ke depan dengan jayanya. Haha. Dulu pun masa bujang perot ada la maju ke depan sikit. Tapi kecik je la takde isi. Lemak je lebih. Eh..bukan lemak. Tapi double pack. Kui3. Masa tu boleh lagi nak tipu pandangan mata orang dengan memakai korset konon perot kempis.


Tapi...sekarang tidak lagi. Nak tahan napas konon nak kasik perot kempis tak boleh dah oi. Buncit ni lain macam sikit. Hehe. Encik CH pernah usik sambil usap-usap perot iols yang comel ni dengan berkata, "Eh..sayang buncit la sekarang ni. Kuat makan eh?" Tskkkk. Sampai hati sungguh beliau memerli diri ini. Ini buncit bukan sebarang buncit ok. Ini buncit ade isi tauuuuuu.


Jadi entri kali ni nak kongsi la pengalaman naik taraf bakal jadi emak ni. Pengalaman terindah dalam hidup seorang yang bernama Shahada. Btw, nanti anak iols panggil iols Ummi ye, bukan emak. Saja je dalam entri  ni taip emak. Sebab rindu kat emak tercintaku yang jauh di mata. Hehe.

Ni gambar masa kandungan dah 5 bulan. Mak minta gambar nak tengok anak beliau yang dah memboyot yang jauh di mata beliau. Jadi kite paksa suami ambikkan. Hehe.


Bila dapat tahu diri dah berbadan dua?
Sebenarnya berita gembira ni dapat tahu pada hari Jumaat 11/10/2013, selepas 6 minggu bergelar seorang isteri. Masa tu kandungan pun dah lebih kurang 5 minggu dalam perot ni kalau ikut kiraan yang diajar dari 1st day last period iols. Itupun kakak kesayangan yang ajar camne nak kira. Hahaha. Ngek betoi tak reti formula nak kira. Apa punya pompuan daaa.

Mak yang excited suruh aku cepat-cepat test guna UPT. Beliau jugak yang excited belanje iols beli UPT tu tau. Awal gila dia kejut bangun Subuh pagi Jumaat tu. Tak nyabo suruh iols buat test urin. Hehe. Excited mak i ni tau. Aku masa tu takot-takot nak pi buat. Kang hampa kalau tak positif ujiannye walaupun naluri ni memang rasa diri ini dah termengandung. Kui3.

Sekali lepas dah buat test tu, rasa macam nak pitam jap tengok laju je 2 jalur terhasil kat alat tersebut. Haha. Alhamdulillah..positif. Syukur sangat. Rezeki awal Allah nak bagi. Terus wechat gambo hasil ujian kat encik CH yang jauh di mata nak bagi tahu berita gembira tu.

Bunting pelamin? Iye la kot gamaknye. Ramai cakap aku bunting pelamin. Btw, bunting pelamin tu apa? Haha. Takpa. Nanti cheq gugel sendiri. :P


Camna boleh rasa yang diri tu sebenarnya peknen?
Errr..aku memang takde morning sickness yang uwek uwek nak muntah bile bau itu ini tengok itu ini. Cumanya masa awal-awal tu selalu jugak sakit kepala. Lepas tu kerap betoi nak pi encing. Jap jap nak pi encing. Dalam sejam tu berkali-kali la muka ni jamban kat rumah tu kena hadap. Haha. Miss T pun sakit yang amat la sangat nye. Berdenyut-denyut dan berat rasa. Yang paling kompomnye sebab bulan 10 tu tak mai period pada tarikh yang sepatutnya la. Lepas tu dah buat test urin tu sahih-sahih la positif jawapannya. Jadi kompom la iols ni dah 'berisi'. (^_^)


Gejala-gejala sepanjang peknen.
Untuk trimester pertama awal-awal peknen tu, macam yang aku bagitau tadi aku takde pun morning sickness. Langsung takde. Tak uwek-uwek pun tanpa sebab musabab yang tak munasabah. Rileks je iols. Hehe. Tapi bile time berus gigi tu ade la rasa macam loya gitu. Tak muntah pun. Lagi satu memang tak boleh nak makan nasik. Kompom nak terkeluar balik. Pastu tak selera nak makan yang mak masak. Kalau sendiri masak ok je. Kurang asam punya anak. Dia taknak bagi emak die ni malas memasak oi. Haha.

Masuk trimester kedua, boleh dah makan nasik. Bertambah-tambah lagi sampai berat pun naik mendadak. Padan muka! Still lagi rasa loya masa berus gigi. Tak gosok gigi kang mulut berbau. Jadi tabah je la menggosok gigi seperti biasa. Hehe.

Ni dah nak masuk trimester ke-3 ni, kaki selalu le bengkak. Tambah-tambah kalau berjalan banyak dan berdiri lama. Lagi satu aku ni suka gantung kaki bila duduk atas kerusi. Almaklum, kaki pendek. Ayah mertua cakap sebab tersumbat tu yang jadi gitu. Beliau rajin le picit kaki aku kalau beliau nampak macam gemuk semacam je kaki ni. Ehehe. Pastu baru-baru ni sendi tangan kanan ni sakit dan kebas gitu. Kalau gerak ibu jari je mesti sakit. Memula ingatkan salah tido. Rupanya sebab terkena Carpal Tunnel Syndrome (CTS). Nangis oi bila sesekali sakit tu menyerang. Sakit sangat! Lepas beranak nanti baru hilang. Wuu.

Lain-lain gejala yang pelik-pelik takde kot. Ngidam-ngidam benda bukan-bukan pun takde setakat ni. Cumanya tekak ni macam berlagak sikit time peknen ni. Nak makan pizza la, berger abang yang jual kat depan taman perumahan kat Penang nun, spagethi, sandwich Subway, french fries dan seangkatan dengannya. Selera western oi. Haha. Eksyen! Suka jugak makan menda masam. Masa awal peknen tu tak putus bekalan pelam maksu dengan paksu kesayangan iols bagi. Dorang pun rajin belanja aku tomyam. Tomyam kan masam. Hehe. Menda manis memang tak boleh nak telan. Sekarang ni boleh dah la sikit-sikit. Itu je la kot rasanya gejala-gejala yang dialami.



Haa..panjang berjela dah entri ni. Eksaited nak cerita kat korang punya pasal. Taip sampai tak sedar dah panjang menjejeh-jejeh aku bercerita. Hoho. Nanti aku share lagi ye pengalaman yang lain. Banyak lagi ni tak cerita. Takkan nak sumbat satu entri ni je. Tak best la. Kang takde menda nak cerita dah pulak. Jumpa entri seterusnya ok!



Bisik-bisik :: Rezeki pertama lepas kahwin ni, rezeki anak. Alhamdulillah. Mudah-mudahan rezeki yang lain pulak menyusul nanti. InsyaAllah. Amin. (^_^)

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 orang bagi nasihat:

eZmALiZa said...

hehehe... lama tak datang singgah sini...

tahniah kak shaaa.... bile dijangkakna due tu? ezma ni menunggu hari jee skrg ni.. doakan ezma dan baby yeee...

utk kak sha, ezma pon doakan segala yg terbaik utk akak... seronok kan nak dapat baby... dalam masa seronok2 ni, ezma takut jugak. hehehe =D

MG schmidt said...

weeeeee!!
tahniah mom to be :)
jaga dri n baby n hubby k :)

hydrangea syu_zu said...

wahh..tahniah.. ^_^
tak sabar nak tunggu next entry..

Z@i Z@mR33 said...

Tahniah sha...rezeki awai ni...jg kesihatan ek

Muhammad Taufiq said...

Hye, I'm a new blogger :) Salam perkenalan, Kalau tak keberatan jemput singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

Kira Sakura said...

Alhamdulilah syok sangat sebenarnya bila mengandung nie. perasaan yang tak tergambar dengan kata-kata (tapi berjela jugak perkataan tue bila update entry hihihi)

elakkan silang kaki untuk elak kaki kejang. sama la kami dlu kaki cepat sangat bengkak. sampai ketat2 semua kasut. dah suami kena hadiahkan kasut baru. rezekiiii kihkihkih



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com