Sunday, 13 October 2013

~ MyBigDay : Majlis Makan-makan 010913 ~

Assalamualaikum. Hai!


Dah 42 hari jadi isteri orang baru terhegeh-hegeh nak update belog cerita pasal majlis. Hoho. Maaf la. Memang tak sempat nak membelek belog. Lepas majlis kat Penang, bersedia untuk majlis kat Terengganu pulak. Stay rumah mertua sampai awal bulan 10. Ni balik Penang kejap sebab nak tunggu kakak bersalin. Aku pulak tak berapa nak sihat. Pastu sibuk sikit nak kejar masa siapkan belog customer yang tertangguh punya la lama. Ni pun curi-curi ambik masa nak update belog taknak bagi sepi. Huhu.


Jadinya, entri ni nak cerita pasal majlis makan-makan yang berlangsung esoknya lepas hari nikah aku. Saja sebut majlis makan-makan je sebab memang takde bersanding-sanding renjis-renjis semua. Hehe. Segan la. Lagipun aku rasa adat tu tak buat pun takpa. Pelamin memang ada. Tapi just untuk bergambar dengan famili dan kengkawan. Itu pun bersepah je ambik gambar sekitar dewan walaupun ada pelamin. Baik takyah ada pelamin pun takpa. Haha. Sebabkan majlis aku buat kat dewan je, tu yang aku labur duit sendiri buat jugak pelamin. Ikutkan plan awal memang taknak buat pun.


Majlis makan-makan aku tu buat kat dewan sekolah depan taman perumahan aku ni je. Dekat sangat dengan rumah. Majlis tak buat kat rumah sebab mak yang nak majlis buat kat dewan. Taknak sepah rumah. Lagi satu sebab kawasan rumah sempit lorongnya. Nak pasang khemah kena mintak izin semua jiran-jiran keliling. Jadi taknak la susahkan jiran-jiran kena keluarkan kereta dan parking jauh dari rumah sendiri sebab terpaksa ganggu laluan keluar depa. Penyelesaiannya sewa la dewan. Sewa dewan mak yang belanja. Hehe.


Entahlah ramai ke tidak yang datang majlis. Aku pun tak pasti. Jemputan aku target dalam 800 orang je. Tapi makanan kat catering aku ambik untuk 1000 orang. Biar lebih jangan tak cukup. Lebih boleh bungkus bagi kat sedara-mara, jiran-jiran yang tak dapat datang sebab ada hal. Apa-apa pun alhamdulillah sebab pada perkiraan aku majlis berjalan lancar. Agaknya la.


Terima kasih pada tetamu-tetamu yang sudi hadir. Bekas cikgu sekolah : Cikgu Hana dan Cikgu Fiza. Bestfriend zaman sekolah : Puan Yanti, Puan Wani, Cik Wahida, Encik Amet, Encik Amir dan Encik Joe. Bestfriend zaman U : Yana & tunang dari Kelantan, Hanif & Tiana, Puan Sal bersama suami dan anak-anak dari Johor. Kawan-kawan blogger : Kak Shida, Sunah dan adik, Syukri, Syafinaz (Geng KBU) dan Kak Hanim (customer blog). Kawan-kawan sekolah & universiti yang lain, kawan-kawan tempat kerja, kawan masa aktif belia, jiran-jiran, sedara-mara, kawan-kawan Maksu & Paksu, kawan-kawan kakak dan semua-semua la. Tak tersebut nama sensorang. Ada yang tak sempat jumpa pun. Maaf sangat-sangat. Tak terlayan semua. Huhu.


Celoteh panjang-panjang pun korang mesti jemu nak baca. Jadi marilah menatap gambar yang ada. Tak leh la nak letak banyak-banyak. Letak sikit je eh. Kat fesbuk pun aku tak letak lagi. Malas tahap super. Hehe. Selamat menatap la ye. 


Meja guestbook ni semua aku hias sendiri. Ambik bahan-bahan yang dah sedia ada kat rumah.

The pelamin. Deco by AtuZ Wedding House. Aku pun tak ingat pelamin camne yang aku request. Haha. Terima je seadanya hasil yang terjadi. Tapi memang aku mintak yang simple je.


Pandangan penuh dalam dewan. Simple je kan? Eh? Ada budak Iqbal tengah menari. Haha.

Masa tiba kat dewan. Ketaq habaq hang! Cheq maluuuuuuuu.

Atas : Duduk sekejap kat pelamin ambik syarat. Takde renjis-renjis pun. Tak ingat nak pesan kat famili suruh DJ pasang doa masa ni. Huhu.
Bawah : Makan beradap. Simple je kan meja makan pengantin? Aku la tu yang hiasnye. Lantakkkk. Asal ada sudah. Duduk makan jap je pun. Kui3.

Gambar yang ada dengan mereka yang hadir. Ni pun cilok kat dorang. Haha. Yang lain tak tag pun jadi takde la gambar dalam belog saye. Maaf. :P

Bergambar dengan keluarga suami dan sedara mara. Dengan famili sendiri takda. Dorang tak dengar pun aku duk panggil-panggil. DJ announce pun dorang tak dengar gamaknye. Sibuk layan tetamu. Sob sob. Sedikit terkilan.

Bergambar ramai-ramai dengan famili aku dan famili suami. Mak tetap takde dalam gambar jugak. Ada kakak dengan adik je. Alahai mak. Dia memang tak suka ambik gambar. Sedih betul. Huhu.


Simple je majlis aku kan? Memang pun. Hehe. Tak idam pun nak grand-grand sangat. Memang niat just nak war-warkan perkahwinan dan bagi tetamu makan je. Tu la pelamin simple, baju simple, hiasan dewan pun simple. Cuma catering dengan pelamin je yang berbayar pun. Meja makan pengantin, meja guestbook, meja hadiah, meja doorgift, sendiri hias. Simple-simple sudah. Jimat duit. Haha. Nanti kite sambung entri majlis sambut menantu pulak eh.



Bisik-bisik :: Lama tak tulis belog. Nak tulis entri ni pun berjam-jam. T_T

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

4 orang bagi nasihat:

S. Faezah said...

nak tny..wak sewa dewan kat mane ek?

encikarman said...

wow... byk duit nih

ely fauziani ismail said...

tahniah shahada! simple and sweet je pelamin.ely suke :)

Rosmiza Ali said...

Salam kenal Syuhada! Jalan2 sini tambah kenalan baru.. #1064
Selamat pengantin baru.. Majlis simple sebaik2 majlis.. Mieza dulu pun wat simple2 jer.. Fotographer sendiri2 jer guna camera cikai2.. Hehe.. Mieza Suri Shaklee



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com