Sunday, 4 November 2012

~Pengalaman Temuduga Kerja di Kilang Jepun~

Assalamualaikum. Hai!


Hari ni kita lari sikit dari topik tunang-tunang eh? Next entri aku sambung balik tulis pasal majlis tunang aku yang dah berlalu seminggu yang lalu itu. Bukan sebab nak expose melebih-lebih atau macam meroyan sangat perihal majlis tunang sendiri. Tapi sebab masih ada hutang nak review sesuatu. Harap dimaafkan la ye. Sekadar nak berkongsi pengalaman menguruskan sendiri beberapa perkara semasa majlis berlangsung.


Oh ye! Kalau korang nak tahu, sehari selepas majlis pertunangan aku pada hari Ahad tu, esoknya hari Isnin aku kena pergi interview. Dapat panggilan interview 4 hari sebelum majlis tunang. Uhuhu. Dah la minggu tu aku sebok dengan persiapan tunang. Tetiba dapat panggilan interview pulak. Terus kecut perot berganda-ganda. Rasa blur semacam pun ade jugak. Haha.


Kalau diikutkan, ini adalah pengalaman ketiga aku menghadiri temuduga sepanjang hidup aku ni. Ha'ah. Baru tiga kali aku merasa pergi temuduga. Kali pertama masa lepas STPM di USM untuk jawatan Pembantu Makmal. Lulus dan dapat. Ada la kerja dalam setahun. Walaupun jawatan tetap, tapi disebabkan semangat dan keinginan nak belajar di IPTA membuak-buak, aku korbankan kerja tersebut lepas dapat tawaran sambung belajar. Rugi? Tak la. Mungkin bukan rezeki aku dan itu jalan terbaik yang telah ditetapkan Allah untuk aku.


Kali kedua interview pulak adalah lepas setahun bergraduasi dan jadi penggangur terhormat yang bekerja sambilan bermacam-macam. Lulus dan dapat jugak. Kerja aku yang sekarang ni la. Pegawai Teknologi Maklumat di sebuah NGO. Sudah 2 tahun lebih berkhidmat di situ. Walaupun gaji tak segah jawatan dan komitmen kerja, tapi aku redha dan bersyukur. At least, ada rezeki aku setiap bulan nak menampung kos hidup di dunia fana ni sebelum mata terpejam. Huhu.


Bila dah 2 tahun berkhidmat di situ, ada terdetik dalam hati nak cuba peluang mencari kerja di tempat lain. Tapi takde la buat apa-apa tindakan pun lagi. Lembabs betoi. Agak macam tak bersungguh di situ. Huehuehue. Sebabnya memang dah merancang, nanti lepas dah kahwen nak cari kerja kat area Terengganu. Kena ikut suami lor. Kan dah bertunang ni, jadi tempoh sebelum majlis kahwen tu ada dalam setahun dan mungkin kurang lagi. Maka bercadang untuk bertahan kerja kat tempat sekarang ni.




Tapi tanpa diduga, mungkin rezeki nak bertunang, suatu hari aku dapat email dari Jobstreet yang mengatakan ada satu kompeni jepun request aku untuk apply job yang dorang tawarkan pada aku iaitu QS Engineer. Setelah berfikir beberapa hari dan meminta pandangan kengkawan, maka aku dengan konfidennye pun respon la request tersebut. Tup-tup keesokkannye terus dapat call dari HR Exec dorang. Tapi job position aku apply tu dorang tukar kepada IT Helpdesk Exec sebab dorang tengok aku punye resume ada tulis aku pernah ambil JLPT dan boleh kecek Jopun sikit-sikit. Rupanya dorang nak seorang IT Helpdesk Exec yang berkebolehan speaking Jepun. Erk?


Masa yang dinanti-nantikan pun tiba. Aku mintak tolong opismate yang hantarkan pergi kat kilang tu. Berdebar gila kau masa tu. Macam nak tercabut tulang sendi semua. Maklum la. Aku dah hampir lupa dah camne nak speaking Jepun. 5 tahun dah tak prektis sebab environment sekeliling tak memberikan peluang itu pada aku. Tapi buat-buat konfiden je. Haha. Lepas dah isi borang, penemuduga pun datang iaitu HR Exec yang kol aku tu. Then ada lagi 2 orang penemuduga yang datang, IT HOD dengan Assistant die (orang Jepun). Warghhhhhhhhh..terus blank bile nampak Jepun tu. (-_-")


Masa intebiu tu memang totally speaking omputih la. Berterabur habes. Aku main hentam je cakap. Sebab aku pun memang tak prektis speaking omputih setiap hari. Kekadang je. Environment kerja aku sekarang adalah lebih banyak cakap bahasa ibunda. Memang kompom la speaking omputih agak ke laut. Huhu. Dan ini adalah intebiu pertama aku menggunakan sepenuhnya bahasa omputih. Yang dulu-dulu tu intebiu dalam bahasa melayu. Pengalaman pertama yang agak mendebarkan.


Result intebiu dapat pada hari yang sama jugak. Lepas beberapa jam aku di'intebiu' dan sedang melepak-lepak kat opis, aku terima call dari dorang. Keputusannya adalah REJECTED. Huahuahua. Aku dah agak dah resultnye. Takpe. Aku seorang yang positif. Aku boleh terima rejection dengan baik. HR Exec die ada explain beberapa sebab kenapa aku tidak diterima. Antara sebabnya :
  • IT HOD sangkakan aku ni lelaki. Dia pi baca resume aku dari Jobstreet tu, nama bapak aku dulu baru nama aku. Jadinya dia fikir aku ni Mohd Fauzi. Huahuahua. Lawak! Patut masa dia masuk bilik intebiu tu nampak dia agak terkejut tengok aku.
  • Polisi kilang tu, pekerja tak dibernarkan naik motorbike pergi kerja. Masa intebiu tu dorang ada tanya aku, in case dapat job tu aku nak datang kerja naik apa. Aku dengan jujurnya jawab aku hanya ada motorbike. Terus dorang cakap, kalau nak kerja situ tak boleh naik motorbike. Hanya boleh naik kereta atau bas rapid Penang yang disediakan secara percuma. (-_-")




Itulah sebab-sebab utamanya. Mungkin ada hikmah di sebalik nya juga aku tak dapat. Lagipun tugas-tugas agak berat, memang sesuai untuk lelaki. Kebolehan aku speaking Jepun pun dah merosot teruk. Masa intebiu tu kena speaking Jepun, terkulat-kulat aku. Hehe. Kendian aku lebih selesa pergi kerja naik motor, jadi takut tak dapat nak ikut polisi dorang tu. Dan peraturan kat situ memang strict. Masa kerja tak boleh langsung jawab fon walaupun kecemasan. Hmm. 


Tapi HR Exec die offer satu lagi jawatan under die. Memang nampak die berminat dengan aku. Cumanya aku kena face lagi satu intebiu la maknanya. Tak tahu lagi bila. Sedang tunggu panggilan susulan. Kalau ada rezeki lagi, ada la aku akan dipanggil. InsyaAllah. Kalau takde pun takpe. At least, aku dah ada pengalaman temuduga di kompeni antarabangsa. Memang aku teringin sangat nak merasa. Dapat dah. Alhamdulillah.



Berdasarkan pengalaman aku ni, ada beberapa tips aku nak kongsikan la dengan korang. Bila nak intebiu kat international company ni, yang penting sekali English kena power dan fluent. Kalau company Jepun, at least kena pandai cakap Jepun sikit-sikit. Memang bagi high mark kat situ. Sensei aku pun pernah pesan dulu masa dalam kelas bahasa Jepun. Datang jangan lewat. Kena awal. Dorang mementingkan punctuality. Then, kena bersedia dengan jawapan yang berkaitan bidang kerja. Soalan memang advance tau dorang bagi sebab nak uji kita faham dan tahu tak ape skop kerja yang ditawarkan.


Intebiu dengan company macam ni selalunya rileks. Tak stress pun. Die lebih mementingkan komunikasi dua hala. Macam bersembang gitu. Takde la skema sangat. Tapi jangan la bercakap tu sampai propa habes. Biasa-biasa sudah. Then, pergi intebiu dress up jangan cincai-cincai je. Perlu kemas ok. First impression tu penting. Mana-mana intebiu pun cenggitu tau. Yang paling penting sekali ialah CONFIDENT. Itu je la yang aku nak kongsikan. Semoga ada manfaat buat korang jugak.



Bisik-bisik :: Sedang mengintai peluang kerja kat Terengganu pulak. Walaupun ada kawan dari sana cakap kat Terengganu susah nak cari kerja, rezeki kita tak tahu kan? Yang penting USAHA! Kalau takde pun, nanti aku buka je bisnes sambil jaga suami dan anak-anak. Verangan ! Hehe. :P

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

8 orang bagi nasihat:

Siti Nurhuda Husna Zulkarnain said...

Wahh tahniah dapat interview. Insyaallah yang second time tu dapat punya. Hehe.

Nilah kelebihan kalau tahu banyak bahasa. Sekarang ni susah sikit nak survive kalau tahu bahasa ibunda dengan English je.

Nur_cahayamataku said...

Takpe sha...gagal sekali bukan bererti gagal selamanya. Boleh cuba lagi yer...good luck.

Shahada Fauzi said...

@Siti Nurhuda Husna Zulkarnain terima kasih..insyaAllah kalau ade rezeki..ade la intebiunye kali kedua..hehe..

tu la..saya kena brush up balik skill cakap jopun nih..nyesal jugak tak prektis walaupu sensorang diri..hehe..

Shahada Fauzi said...

@Nur_cahayamataku :: insyaAllah..mekaseh bg kata-kata semangat..^_^

Namee Roslan said...

tahnk u for the tips cik sha.... hehe. namee tak pernah lg interview kat kilang..tapi mana tahu one day ! :D insyaAllah cik sha dipermudahkan ! amin

Shahada Fauzi said...

@Namee Roslan :: welkum namee..hehe..

saje share pengalaman..tough kerja kilang ni..rasa bertuah sangat dapat merasa pengalaman intebiu tu walaupun tak dapat kerja kat situ..hehe..

belum rezeki..mungkin ade rezeki lain yg lebih baek..mana tahu kan? insyaAllah..^_^

seniman kerdil said...

assalamualaikum, boleh saya tahu kilang ape ye?? kat penang area island atau prai kilang tue?? :)

Shahada Fauzi said...

@seniman kerdil :: wa'alaikum salam..

kilang Tanaka Electronics..kat area island..bayan lepas fiz phase iv kalau tak salah..



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com