Thursday, 13 October 2011

~Sedih dan Berkabung...~

Assalamualaikum. Hai!


Aku tengah dalam mood sedih dan berkabung sekarang ni. Sebabnye kucing-kucing kesayangan aku dari 9 ekor tinggal 2 ekor je yang masih sihat dan hidup. 6 ekor dah selamat meninggalkan aku selama-lamanya. Sekor lagi menghilangkan diri tak tahu pergi ke mana. Sampai hari ni masih tak balik-balik lagi. Wuuu. Sedih.


Aku tak pasti dorang mati sebab apa. Semuanya secara mengejut dan tiba-tiba. Nak kata aku tak jaga betul-betul tetiap malam aku spend masa dengan dorang sebelum aku tido. Bagi makan minum, main dengan dorang, tunggu dorang melepas semua, belek sekor-sekor. Misteri betul. Dalam tengah sehat dok main terlompat-lompat, bergesel-gesel, ikut aku merayap sampai ke rumah mak angkat, bermanja dengan aku tetiap malam. Tiba-tiba jadi saket dan mati. T_T


Mula-mula kucing yang paling aku sayang sangat-sangat, Cikda tinggalkan aku dulu malam 6 Oktober tempoh hari. Sebelum-sebelum ni dia ok je. Tapi 2-3 hari sebelum dia 'pergi', dia jadi manja sangat-sangat. Macam pelik tapi aku tak syak la yang bukan-bukan. Huuu. Tapi sebelum dia 'pergi' tu die tetibe demam dan muntah yang teruk sangat-sangat. Tak sempat nak bawak pergi vet. Sedih.


Pagi Selasa lalu pulak selang 5 hari lepas kematian Cikda, aku sampai ambil cuti kecemasan sebab tengok 5 ekor kucing-kucing yang lain tetiba saket dan terkulai. Padahal malam sebelum tu dorang ok je. Main terlompat-lompat kat luar tak ingat dunia. Huhu. Pukul 8 call pejabat vet (gomen) buat apoimen. Dapat wat apoimen pukul 9. Tu pun payah beno nak dapatkan doktor nye. 


Sayangnye, belum sempat pergi buat rawatan sekor si kenit Comel dah 'pergi' dulu. Wuu. Tinggal lagi 4 ekor yang masih lembik tak berdaya. Bawak sekali yang operate hari tu nak bukak jahitan die sebab dah alang-alang pergi vet. Luka bedah die pun dah ok. Jadinye 5 ekor la aku bawak pergi vet on that day.


Buat rawatan semua. Doktor injek dorang then bersihkan telinga dorang dan titiskan ubat. Ada infeksion katanye. Dah selesai balik hantar dorang kat rumah dulu. Urus ape-ape yang patut dan tengok dorang macam dah ok sikit, aku pun keluar semula nak pergi beli makanan dalam tin yang basah tu. Tapi bile jejak je kaki kat rumah nak bagi dorang makan, 2 ekor si kenit parsi (Bella+Abu) dah keras dah. Berpelukan lak tu. Nangis lagi.




Petang sikit si abang sulung Ciktam pulak menghembuskan nafas terakhir depan mata aku. Takot tengok die tercungap-cungap nak putus nafas. Tapi sebelum tu die mengiau panggil aku suruh usap-usap die. Menangis aku. Ingatkan dah takde yang akan 'pergi' lagi. Tapi pagi semalam masa kat opis mak call bagitau si kenit  Mimi pulak yang 'pergi' pulak. Dia tak mampu nak survive lagi agaknya. Sedih berganda-ganda.


Pelik betul aku rasa. Yang buat rawatan kat vet pagi tu semua 'pergi' tinggalkan aku. 4 ekor mati pada hari yang sama. Esoknya sekor lagi mati. Sekor lagi si Cikti pun tak dapat dikesan ke mana menghilang. Dia yang sebelum ni sehat pun muntah-muntah lepas dapatkan rawatan cuci telinga tu. Risau hati aku tak tahu dia ada kat mana. Kalau nak 'pergi' tinggalkan aku sekalipun biarlah kat depan mata aku. Boleh aku semadikan dengan sempurna macam yang lain-lain tu. Ini tak tahu dia kat mana. Wuu.


Kenapa agaknye eh? Kuat sangat ke efek ubat tu? Ke dorang sebenarnye telah diserang virus tapi aku yang tak sedar. Huk huk huk. Sekelip mata 'hilang' semua anak-anak bulus kesayangan aku. Hari ni sehat esok dah 'hilang' semua. Sedihnya. Sekarang ni kat rumah tinggal 2 ekor je lagi. Mak dorang si Cik'ah dengan sekor lagi anaknye Ciksu. Dorang berdua aku tak bawak pun pergi vet tempoh hari sebab dorang nampak sehat. Hmmm. Mungkin dah ajal yang lain-lain tu kot. Takde rezeki aku nak bela dorang lama-lama.


Dah berkurang kawan aku nak main, nak luah perasaan, nak menangis bila sedih, nak mengadu bila bergaduh dengan encik CH. Huwaaa. Tinggal dua ekor je lagi. Harap-harapnye dorang tak diserang saket yang bukan-bukan la. Tak larat dah nak menangis kehilangan sekor-sekor yang aku sayang. Kena pay attention lebih la kat budak 2 ekor tu. Tapi aku berharap sangat Cikti balik kat rumah. Jangan la die mati sekor-sekor kat tempat lain. Sedih.


Minggu ni minggu kesedihan la buat aku. Mood pun kurang ok sangat. Mahu tak sedih. Dorang 'pergi' beramai-ramai. Aku pulak tu yang jadi penggali kubur dorang. Huhu. Apa-apa pun semoga roh kucing-kucing aku tu tenang-tenang je sebab aku dah kebumikan dorang elok-elok. Macam manusia pulak eh? Cuma tak mandi mayat je la. Hehe. *Ada hati lagi tu nak buat lawak bodo. Sighh...(-_-")*




Bisik-bisik :: Banyak betul perkataan sedih dalam entri ni kan? Hmm. 
Pagi tadi pakcik jiran sebelah rumah meninggal dunia kena serangan jantung. Innalillah. Al-fatihah. Tengok muka arwah tadi masa aku melawat sebelum gerak pergi kerja teringat pulak kat arwah abah. Sedih lagi. Huu.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

12 orang bagi nasihat:

Namee Roslan said...

mungkin sbb keracunan lah. dia mati mengejut kan?? :( sedihnyaa...em mungkin makanan atau minuman dia la..

♥CIK SHA♥ said...

tak pasti la namee sebab 2 ekor lagi oke je..

Zura said...

keracunan kot...dulu akak pnah rase cm nie...sekor2 mati smpai xde air mata nk nangis...tp kucing akak mati sbb sakit kulit...ade ulat makan daging dia smpai berlubang badan dia...sedih sgt tgk mase tue...

♥CIK SHA♥ said...

tapi kak..2 ekor lagi ok je..tak tahu la pulak..kemungkinan jugak kot sebab dorang saye selalu lepas main kat luar..kot dorang minum air kotor kat lopak2 ke..ntah la..mungkin ajal dorang jugak kot..saye pasrah je la..harap yang 2 ekor lagi tu sehat la sampai bertahun2..

Kumbang Jingga said...

huhu ciannya..maybe keracunnan dr air yg dorang minum kot

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

takziah...

jgn sedih2 lg ye....

Jejaka Terhangat said...

mesi ada sumting wrong sumwhere ni. kesian kucing2 tu.

ParkAir said...

sabar je lah, aku rasa keracunan kot.. ada orang meracun rumput ke ape ke..

aniki said...

sebenarnye kucing2 tu bergaduh berebut kasih sayang tuan dia..time ko pi kerja,mesti diorang dah bertumbuk sakan kat rumah..kesian diorang

Zulfikar Hazri said...

kene serangan virus, aku dulu 4 ekor mati serentak...

malam main lompat2 esok lembik ...lusa mati...

pergi vet bayar 98 ringgit pun takde guna...


sabar ye cik sha....

meh saya ganti jd pet kesayangan ye..


miowwwwwww~~~

Atiqah Wadiah said...

mati secara b'jemaah..ada kasik dorg mkn apa2 ker?

naz said...

virus kot. sebab mati nya sekali semua. teruskan menangis kalau masih belum puas sedih :)



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com