Sunday, 13 February 2011

~Tips menempuh kehidupan suami isteri~

Assalamualaikum!


Sebenarnye kan, aku nak update pasal ni terus lepas tengok movie "License To Wed" kat tv3 tempoh hari. Sayangnye tak ter'update' sebab tido lebih utama. Kui3. Movie tu pun aku tak tengok habes sebab 30 minit lagi cerita nak sampai klimaks aku dah ternganga tidur depan tv. Letih kot. Tak perasan terlena. Jadi ending nye aku tak tahu ape jadi. Tskkk. Tapi takpe la. Aku nak share jugak ape pengajaran yang aku dapat dari cerita yang aku tengok sekerat tu. Walaupun cerita omputih dan tentu2 lah dalam cerita tu dorang ni pasangan Kristian, tapi aku ambil pengajaran je la dari cerita tu ye. Kite ambil yang baik2 je.


Banyak ooo pengajaran dari cerita tu sebenarnya. Bagi aku la. Taktau la pulak bagi korang kan kalau korang pun ade tengok. Cerita dia kisah pasangan tunangan yang nak berkahwin. Tapi sebelum kahwin tu dorang perlu jalani kursus dulu selama 3 minggu. Macam2 la dorang kena hadapi sepanjang kursus tu. Paderi yang nak kahwinkan dorang bagi macam2 ujian yang bagi aku memang wajarlah. Baru dapat tahu sebenarnya pasangan tu dah betul2 bersedia nak jadi suami isteri atau tak. Ingat nak kahwin ni senang ke? Banyak tau cabaran dan tanggungjawab yang harus dipikul sepanjang perkahwinan. Meh kite tengok antara ujian2 yang dorang kena hadapi. Buat pengajaran ok!



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


#1 :: Komunikasi Dengan Pasangan

Dalam hubungan suami isteri, komunikasi sangat penting. So true! Cara kita berkomunikasi tu memainkan peranan penting untuk kesejahteraan dalam kehidupan suami isteri. Kadang2 bila ada sesuatu yang tidak kena atau ada ketidakpuasan hati terhadap suami atau isteri, sepatutnya macam mana kita kena selesaikan? Yup! Dengan komunikasi dua hala. Barulah dapat penyelesaiannya. Betul tak? Bukannya p canang kat lelaki atau perempuan lain yang takde kaitan dalam perkahwinan kita. Hoi! Cari nahas la tu namanya.




#2 :: Cara Mengawal Situasi Tegang

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Aiseh! Menyayi lagu P.Ramlee sat. Kih3. Betul la tu. Mustahil dalam rumahtangga takde gaduh2 antara suami isteri kan? Mesti ade punye la. Sebenarnye gaduh2 ni la yang jadi pengerat kasih sayang. Tapi gaduh yang kocik2 la ye. Bukan gaduh yang bosar2 sampai terbang periuk belanga, terangkat kerusi meja, terpelanting penampar penerajang tu. So, macam mana nak handle? Back to the basic. KOMUNIKASI.

Aku suka part ujian yang ni. Pasangan tu disuruh melakonkan satu situasi yang mana boleh menyebabkan keadaan tegang. At first, dorang cakap manis2 je antara satu sama lain. Biasa la orang tengah HOT bercinta kan. Cakap pun manis2 je walaupun ada masalah. Tak main la gaduh2. Konon2 sweet gitu. Tapi bila dorang disuruh bertukar watak lakonkan perangai sebenar pasangan masing2 yang dorang nampak, laki jadi perempuan dan perempuan jadi laki, terus bertekak tak hengat sampai laki tu terpelanting kena siku dengan perempuan tu. Haha!




#3 :: Kesediaan Untuk Bergelar Ibu dan Ayah

Part yang ni dorang kena bawak pergi hospital bersalin. Tengok macam mana susahnya proses nak melahirkan. Muke masing2 cuak je. Haha. Tambah2 bile secara live tengok sepasang couple ni di bilik bersalin. Yang si isteri menjerit2 sakit nak teran anak keluar. Si suami pegang tangan wife kat sebelah tapi lastly pengsan dulu sebab tak sanggup tengok bini meneran sakit dan tengok darah keluar banyak. Apa da!

Haaa. Amacam? Bersedia tak nak jadi ibu dan ayah? Yerp! Bila dah pegang title suami isteri, mesti la nak naik satu lagi tangga dalam perkahwinan iaitu bergelar ibu dan ayah. Am I right? Tapi bersediakah pasangan ni nak jadi ibu dan ayah? Bersediakah si isteri nak usung perot memboyot selama 9 bulan dan menanggung kesakitan melahirkan anak? Sanggupkah si suami berada di samping si isteri semasa proses melahirkan anak? Ke pandai buat anak je? Keh3. Fikir-fikirkanlah sendiri ye.









#4 :: Tanggungjawab Sebagai Ibu dan Ayah

Yang ni pulak dorang kena berlakon jadi ibu dan ayah sebenar dengan mengasuh 2 baby. Tapi baby robot la yang nampak real macam baby betul. Siap boleh menangis, berak dengan kencing pulak tu. Errr. Agak scary la jugak tengok baby robot tu. Huhu.

Ujian ni nak tengok samada dorang ni boleh atau tidak menunaikan tanggungjawab sebenar sebagai ibu dan ayah. Agak gagal sebab masing2 tak pandai nak handle. Time baby robot tu berak masing2 mengelak. Time baby tu nangis dua2 tak reti nak tenangkan. Lastly laki tu ngalah, die p hempuk baby tu sampai tercabut kepala. Aiyo! Macam mana nak jadi parents ni.

Hah! Korang yang dah menggatal nak kahwin muda2 tu dah bersedia ke nak pikul tanggungjawab jadi ibu bapa? Agak2 boleh tak jadi parents yang dapat mengasuh dan mendidik anak dengan baik? Renung2kan.




#5 :: Cara Berkomunikasi dan Bergaul dengan Keluarga Mentua

Bila dah berkahwin, kita secara otomatik kena get along dengan keluarga sebelah suami atau isteri. Kita berkahwin ni bukan dengan pasangan kita tu sorang je tapi dengan satu family. Bila selesai je akad, secara rasmi terus jadi ahli keluarga pasangan. Jadi nak taknak kena jugak bercampur dengan ahli keluarga baru. Rasa2, boleh tak bawak diri?




#6 :: Cara Hadapi Konflik dan Masalah

Ok. Part ni agak penting jugak la dalam hubungan suami isteri ye. Dalam kehidupan rumah tangga ni pasti akan ada konflik dan masalah. Contohnya macam kat point nombor 2 kat atas. Bila berada dalam situasi tegang, itu adalah punca kepada wujudnya konflik. Jadi nak selesaikan macam mana? Takkan nak merajuk je memanjang macam masa bercinta? Masa bercinta bila ada masalah, sikit2 nak merajuk. Konon2 nak manja2 suh pasangan pujuk. Boleh la lagi sebab belum matang kan. Agak2 tak larat nak pujuk tinggalkan je cari lain. Dah nak merajuk sangat kan. Bhahaha.

Tapi kalau dah kahwin, takkan nak merajuk macam tu. Ko ingat ko budak2 nak merajuk2 je kerja? Asal merajuk nak lari rumah mak. Aiyo. Kang tak pepasal laki cari lain. Merana hidup! Jadi cara nak hadapi adalah dengan sentiasa berbincang hati ke hati. Masa ada masalah tu, tengah dok panas hati, jangan lah rushing2 nak jugak berbincang. Takde maknanye bincang kot. Mahu bergaduh lagi besau ade la agaknye. Biar masing2 dah sejuk hati dan dah boleh fikir secara rasional, baru berbincang dari hati ke hati cari penyelesaian. Itu yang terbaik.

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~






6 benda ni je pengajaran yang aku dapat ambil dari movie tu. Yang selebihnya tak dapat nak detect sebab aku tertidur dah masa tu. Huk3. Aku rasa lastly dorang kahwin jugak kot. Tak pasti la pulak. Nanti nak download la movie tu tengok lagi sekali. Tapi point2 yang die cuba sampaikan dalam movie tu semuanya betul dan kita boleh ambil iktibar. Aku cuma sampaikan dalam bentuk pemahaman aku la daripada point2 itu. Sebenarnye banyak lagi yang perlu kite selami tentang alam rumahtangga ni. Tapi rasanya yang ni pun cukup kot untuk kita cuba fikir2 kan.


Mesti ada orang cakap. "Eleh! Ko belum kahwin boleh la cakap macam tu. Cuba dah kahwin tengok ape ko rase." Hello. Memang la aku belum berkahwin lagi. Tapi tak semestinya aku tak perlu ambil tahu semua tentang ini kan? Sekurang-kurangnya sebelum aku berkahwin, aku dah ada ilmu sikit tentang alam rumahtangga untuk persediaan masa hadapan. Lagipun aku sendiri ade pengalaman dengan perkahwinan kawan2 aku. Kadang2 bile dorang ada masalah dan perlukan pandangan yang rasional, mesti dorang cari aku yang belum kahwin ni ha. Jadi disamping memberi pandangan, aku ambil pengalaman mereka sebagai iktibar buat aku.




Perkahwinan bukannya pengakhiran sebuah perjalanan kehidupan tapi sebenarnya permulaan sebuah kehidupan. Macam2 perkara yang perlu kita hadapi setelah berkahwin. Kahwin bukan semata-mata untuk melunaskan keperluan batin atau seks sahaja. Tanggungjawab yang perlu dipikul sangat banyak. Sebagai seorang isteri atau suami, seorang ayah atau ibu, seorang anak menantu kepada keluarga mentua dan banyak lagi tanggungjawab lain. Yang itu semua yang perlu kita fikir dan lunaskan. Ingat tu! Jangan dalam pale otak tu asyik fikir KAHWIN=SEKS je. Nak kena lepuk?



Bisik2 :: Bila orang berkahwin hanya kerana tuntutan nafsu, maka pasti akan ada isu kahwin cerai. Betul tak?


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

21 orang bagi nasihat:

Zyash said...

Thanks 4 that info.
HEARTBEAT Tambah Pendapatan Selain Nuffnang
INCOME HEARTBEAT SETELAH 5JAM

AiDa AzRyN said...

lawo ah lukisan tu.. :D

miszlullaby said...

berdebar pulak ML baca.Hihihi..Moga sumenye okla nanti.=)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

amboi2 entry dia pasal kawen hehehe..

bila nak kawen ni?? kih3..

amirah said...

erkk...posponed la cita2 nk kawin lau cmni..hehe

tp betul la semua tu dapat bina hbgn suami isteri yg baik.

♥CIK SHA♥ said...

zyash::

ok..welcome..thanks for reading..^_^

♥CIK SHA♥ said...

aida azryn::

lawo ke? lukisan cilok je tuh..hoho..

♥CIK SHA♥ said...

miszlullaby::

hihi..jangan debar2..insyaAllah semuanya akan baik2 je untuk ML..amin..

♥CIK SHA♥ said...

GKSB::

muaahahaha..entry je pasal kawen..tetibe nak jadik kaunselor perkahwinan..mimpi..;p


errr..sungguh cepu mas betul soklan itu..hek3..

♥CIK SHA♥ said...

amirah::

ehehehe..kalau dah betul2 bersedia takde masalah la..just proceed je..^_^

Nur_cahayamataku said...

laa rupanya best juga cerita License To Wed ni ye..Ruginya tertidur...lepas setengah jam pertama..Haha

Zura said...

walaupun belum kawin kena jugak ambik tahu tuk akan datang punye panduan...

♥CIK SHA♥ said...

nur_cahayamataku::

best best..laaa..awalnye tertidur..hahaha..takpe2..nnt download jek..

saye pun nyesal jugak lagi 30 minit nak habes cerita tertidur pulak..dah tak tahu ending..T_T

♥CIK SHA♥ said...

kak zura::

a'a kak..betul tu..kena amik tahu jugak..kurang2nye ade jugak ilmu sket tntg alam rumahtangga..

ARC™ said...

pergh nasihat dr org yang dah kawen nih :D

♥CIK SHA♥ said...

arc::

oit2! aku belum kawen lagi la..ni aku tengok cite..pastu pandai2 aku je wat penerangan..wahaha..

Mr. Swift said...

Betul sangat tu. HAHA. -_-'


Mr. Swift Currently Posted : Ikhlas Untuk awak yang bergelar wanita teristimewa...

ARC™ said...

hahhahha ingatkan da kawen handal sangat bg komen :P

♥CIK SHA♥ said...

mr swift::

hahaha..betul la tu..

♥CIK SHA♥ said...

arc::

ahahaha..sengal ko ni weh..mandai je cakap aku dah kawen..penat2 je aku explain dalam entri tu kata aku belum kawen weh..hak3..


komen berdasarkan pengalaman kawan2 yg dah kawen dan pembacaan dan pemerhatian la weh..tu la tetibe handal..kui3..

Sophie Al-yahya said...

wahhh..berguna ni entry ni.nanti nak kawen jgk. heeee.. =)



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com