Tuesday, 15 February 2011

~Tips Kasih Sayang~

Assalamualaikum!

Oh! Semalam Hari Kasih Sayang ek? Ada ke yang celebrate? Mesti ada nih. Kalau tak, takde la keluar paper ada yang kena serbu ditangkap khalwat. Hamboi2. Ketegaq betoi na. Itulah sebabnya sambutan tersebut diHARAMkan bagi orang ISLAM. Tapi ada jugak yang hati batu ketegaq nak mampuih dok dengaq bisik syaitonnirrojim. Apa la! Kalau dah tergedik2 sangat nak berasmaradana, NIKAH je la. Kalau tak mampu PUASA. Boleh selamatkan diri dari buat DOSA zina macam tu. Nauzubillah. Semoga aku dijauhkan dari perbuatan macam tu. T_T



Eh? Tapi semalam aku pun celebrate jugak la Hari Kasih Sayang tu. Aip2! Jangan salah sangka dulu. Dengaq la aku nak habaq ni. Aku celebrate dengan PERGI KERJA. Aku kan SAYANG kerja aku. Sumber rezeki tu. Takde kerja tak boleh la aku nak menabung untuk MENIKAH dan menyimpan untuk MASA DEPAN. Betul tak? Itu siangnye. Malamnye aku celebrate dengan berasmaradana bersama bantal bushuk aku. Tidur kat rumah peluk bantal bushuk lagi sodap. Hanyut sampai tak hengat dunia tidoq mampuih. Kui3.

Dah la cakap pasal Hari Kasih Sayang tu. Mengarut je nak ada hari2 tertentu pulak. Awat hari lain tak boleh nak tunjuk kasih sayang ka? Kasih sayang kat Allah kasih sayang kat ibu bapa, itu lagi UTAMA. Yang tu tetiap hari kena buktikan tahu. Kasih sayang kat Allah, ikut semua suruhan DIA dan tinggalkan larangan DIA. Kasih sayang kat ibu bapa, jangan nak menderhaka dan tunaikan tanggungjawab sebagai anak.

Kalau yang dah kahwin, buktikan kasih sayang kat suami isteri dengan jalankan amanah sebagai suami isteri dengan baik. Tapi kalau belum berkahwin dan ada kekasih nak buktikan macam mana? Errr..Kasih sayang kat kekasih, serahkan BODY bukti cinta kasih? MENGARUT! Tak takut DOSA? Hmm. Semoga kita semua dijauhkan.



Hari ni 15hb Februari 2011 Masihi bersamaan 12 RabiulAwal 1432 Hijriah adalah ulangtahun kelahiran Kekasih kita Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah. Bersyukur sebab masih dipinjamkan nyawa untuk terus bernafas di muka bumi Allah yang luas ini. Masih berpeluang untuk meraikan ulangtahun kekasih kita semua. Masih mampu untuk berselawat memuji baginda. Semoga bila tiba HARI tersebut, diri berjaya memperoleh syafaat dari baginda kerana sentiasa BERSELAWAT mengingati baginda setiap masa. InsyaAllah.

Tapi..jangan lah hari ni je korang semua berselawat ke atas baginda SAW. Bukan main semangat berselawat siap ikut perarakan hari ni. Esok dah terlupa nak berselawat. Jangan macam tu. Seelok2nya setiap masa setiap hari kita perlu berselawat mengingati baginda SAW. Macam kita mengingati Allah SWT. Hah! BERSELAWAT ke atas Nabi Muhammad SAW juga bukti kasih sayang kita pada baginda.

Masa bila nak berselawat? Bila2 masa je boleh kawan2. Tak perlu bagi alasan. Meh aku share rutin aku berselawat pada baginda masa bila. Kira macam TIPS berkasih sayang kepada Nabi SAW, kekasih Allah dan kekasih kita semua. Bukan nak riak pada korang. Cuma ini apa yang aku amalkan. Mana tahu korang pun boleh jugak ikut. Sama2 dapat pahala kan?


♥ Bila dengar ceramah, bila dengar terjemahan Al-Quran kat tv, ada sebut Rasulullah SAW, aku akan berselawat ke atas Baginda. Ustaz aku mengaji sekolah agama dulu pernah pesan tentang ni. Bila dengar perkataan Rasulullah SAW @ Nabi SAW @ Muhammad SAW, berselawatlah atau sebut Sallahu'alaihiwassalam. Sampai sekarang aku ingat dan aku amalkan.


♥ Sebelum tidur. Letak je pale atas bantal, baca al-Fatihah, ayat Kursi, surah 3 Qul (an-Nas, al-Falaq, al-Ikhlas), mengucap 2 kalimah syahadah, berselawat ke atas Nabi SAW(sekurang-kurangnya 3 kali). Pastu baru aku tidur tak sedar diri dan jarang bermimpi yang bukan2. Kalau aku mimpi bukan2 tu maknanye aku letak je pale atas bantal terus hanyut tak sempat baca ape2 pun. Hehehe.


♥ Selepas tiap kali solat, sebelum berdoa, baca al-Fatihah, ayat Kursi, surah al-Kauthar dan berselawat ke atas Nabi SAW(3 kali). Lepas tu doa la panjang mana pun korang nak doa.


♥ Time mandi, gosok ketiak dengan belakang tapak tangan sambil berselawat supaya ketiak tak berbau. Ki3. Tak ingat sape ajar aku petua ni. Aku amalkan dari dulu dan memang ketiak aku tak berbau pun. FYI, aku tak pernah pakai deodoran. Sumpah!


♥ Sebelum memulakan perjalanan nak ke tempat kerja @ ke mana-mana dengan merempit moto kesayangan, lepas salam tangan mak, baca Bismillah, selawat 3 kali, terus prengggggggg rempit moto sampai tempat kerja @ destinasi yang dituju. Hehehe.

5 ni adalah antara amalan yang aku buat setiap hari dengan mengamalkan berselawat ke atas Nabi SAW. Korang pun boleh buat jugak. Cubalah. InsyaAllah hari-hari yang korang jalani akan lancar setiap hari. Kalau nak ada dugaan pun takde la teruk mana. Normallah kan kalau kita diuji oleh Allah SWT. Itu tandanya DIA sayang pada kita. Mengerti?



Bisik2 :: Salam Maulidur Rasul buat semua.
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

8 orang bagi nasihat:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

saling2 mengingati..

salam maulidurasul =)

hiro said...

wah.

ahmad endo said...

memang betul tu....tips tu aku nak trylah...hehehe

ARC™ said...

walauweh tips berguna...ilmiah btol :). ade antara tu aku xpenah dgr....sumber mane?

♥CIK SHA♥ said...

lolly::

^_^ sekadar berkongsi..

salam maulidur rasul..

♥CIK SHA♥ said...

hiro::

ape yg ko 'wah' kan tu hiro?

♥CIK SHA♥ said...

ahmad endo::

try jgn tak try..hee..

bile2 masa je kite boleh berselawat sebenarnye..tp itu antara amalan2 yg aku biase buat la..^_^

♥CIK SHA♥ said...

arc::

yg mane la yg ko tak pernah dengar?yg part ketiak tu ke?ki3..tu petua orang tua yg bagi..arwah nenek aku kot pernah cakap..aku lupa sapa yg bgtau kat aku..

ni antara amalan yg aku biase buat je sebenarnye..



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com