Friday, 4 February 2011

~Cermin Mata VS Mata Palsu~

Assalamualaikum!


Selamat malam semua. Macam mana pergi beraya siang tadi? Banyak dapat angpow? Kui3. Aku tak p mana2 pun hari ni. Merehatkan badan je kat rumah. Best gile dapat tidur siang. Dah lama tak buat. Wahaha. Anak dara pemalas! Sila jangan tiru perangai saye ok. Lepas puas tido, petang nye aku dengan besties aku, cik Wahida pergi tengok puan Wanie dan baby beliau. Ya Allah! Baby beliau kecik gile! Takut2 aku nak dukung baby Rayyan tadi. Kecik sangat! Bukannye ape. Aku takut terpatah ke, terpenyek ke kan. Dah la aku ni gedebob. Kui3.


Okay okay. Berbalik pada topik. Buat pengetahuan kawan2 blogger, aku ni sebenarnye mata rabun cap ayam. Wahaha. Siyes! Aku ni rabun jauh. Yang jauh2 tu kalau tak pakai mata pelesu memang tak nampak la. Kabur2 je. Nampak kembang2. Kena kecik2 kan mata baru nampak. Itu pun kurang jelas kadang2. Hehe. Masa tengok tv pun macam tu jugak kalau tengok jauh2. Sebab tu aku suka tengok tv dekat2 walaupun tak elok untuk kesihatan mata aku yang dah sedia rabun ni. Tapi power takde la tinggi mana sangat. Sebab tu la aku eksyen takmau pakai spek. Nanti dah tak comel! Nampak macam cikgu2. Wahaha. Alasan tak boleh pakai betul!


Aku cuma pakai spek bile kat rumah je. Itu pun masa nak mengadap tv. Mak marah kalau aku p tengok tv dekat2. Jadi kena la pakai spek. Bile keluar pergi kerja @ berjalan memang aku akan pakai mata pelesu aku la. Mata pelesu tu contact lens la wei. Ntah hape2 je kan perangai. Buat spek mahal2 tapi takmau pakai. Keh3. Bukan takmau pakai. Tapi aku rasa rimas la. Tak selesa. Mungkin sebab tak biasa kot.




*Mata sebenar yang kaler ceklat! (Saye memang banyak parut jerawat di pipi..T_T)*


Aku start dapat penyakit rabun ni masa form 4, Tapi masa tu tak teruk sangat. Still nampak lagi yang jauh2 cuma tak berapa nak sharp la. Rabun mungkin sebab aku suke belajar sampai lewat malam pastu dengan pencahayaan yang tak cukup terang masa membaca. Maka dapat lah penyakit rabun ni. Tapi sumpah tak best bile kena pakai spek. Sebab tu aku jarang2 pakai. Sampai la sekarang ni ha.


Start masuk U mata makin worst. Sebab dok ngadap komputer je maklum la belajar subjek komputer ni ha. Tapi still takmo pakai spek lagi. Eksyen kemain. Start kat U dah pandai nak pakai mata pelesu. Nak beli yang kaler maler memang tak mampu la weh masa tu. Dah la hidup dengan duit pinjaman PTPTN je. Jadi mampu pakai soft lens yang jernih saje la. Sampai sekarang still pakai lens biasa.


Alkisah, mata pelesu yang aku beli stok untuk setahun dari tahun 2010 tu dah nak habes sebenarnye. Jadi nak kena beli yang baru la. Ehem! Cadangnye dalam hati ni macam teringin je nak try pakai mata pelesu yang kaler maler pulak. Kui3. Itu je sebenarnye aku nak sampaikan. Tapi explain panjang berjela. Wahaha. Ye. Aku teringin nak pakai lens kaler maler pulak. Nampak macam cantik je orang lain pakai. Air muke berubah terus. Tu yang tergedik2 nak try tu. Kot2 boleh nampak cantik jugak. Keh keh keh.


Tapi tapi tapi...kazen kesayangan cakap, mata aku dah cantik kaler ceklat. Walaupun ceklat gelap tapi dah santek mata aku ni ha. Buat ape nak pakai yang kaler maler lagi. Tak santek kata die. Tak nampak ori. Masalahnye aku macam teringin nak cube. Saje nak buat kelainan sikit. Aiseh! Mengade pulak. Kui3. Agak2 sesuai tak aku pakai mata pelesu kaler maler? Ada can tak nampak comel mata bulat macam Heliza AF? Wahaha. Perasan nak mampuih la ang ni cik sha oi. Nak try ke taknak eh? Hmmmm.


*Lihatlah mataku...Kui3...Ini mata ori tau!*


Bisik2:: Kalaulah mata aku tak rabun kan ke syiok. Tak payah perabih duit beli lens. Dugaan. T_T

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

6 orang bagi nasihat:

Jejaka Terhangat said...

JT dah betahun2 pakai mata palesu aka contact lens..erm, dalam 4 tahun dah kot..=p

Apa Yang Kita Suka Tak Semestinya Orang Lain Pon Suka.

- zuriey - said...

cantik apa mata ori2

♥CIK SHA♥ said...

JT::

wahhhhhhh..lamanye! saye ni baru la 2-3 tahun..tu pun sebab rasa mata dah worst dan taknak pakai spek..ki3..

♥CIK SHA♥ said...

zuriey::


heeeeeeeee..mekaseh!^_^

sueperbs said...

same dengan laaa... lbih tahun dh pkai n klu tk ckp org tk tau sy ni sbnrnye rabun... hehehe

Mr. Tokey said...

salam,ekceli myb sbb awk xnmpak jelas sbbkan oleh power silau or power rabun yg tertinggal (xabis cover dek CL!!)just beli CL yg ada power silau/astigmatism..then whalla..sejelas2 dunia..haha..insyaallah.salm ziarah



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com