Monday, 21 April 2014

MyPregnancyStory : Scan Si Budak Kecit

Assalamualaikum. Hai!


Ini adalah entri kedua kisah memboyot aku. Hehe. Banyak sebenarnye nak cerita pengalaman memboyot ni. Maklum la anak pertama kan. Teruja tu macam over sikit. Tapi memandangkan hormon pemalas nak menaip tu tahap menggunung tinggi, semua cerita jadi pekasam je la. Basi cenggitu je. Jadi bila mood nak menaip tu datang, ni lah hasilnye. Entri basi. Harap korang seronok membaca celoteh aku walaupun dah basi. Kui3. :P


Budak kecit ni dah kena scan sebanyak 4 kali sepanjang tempoh die 'menetap' dalam perot aku ni. Jadi ini adalah kisah pasal scan si kecit ni la. Coretan kenangan ummi dia tentang dia. Nanti dah beso suruh dia baca. Kalau dia nak baca. Kalau taknak ummi cubit dia. Haha. Harapnya bila dah besar nanti dia jadi seorang pembaca yang sangat rajin macam ummi dia. :P


Scan Kali Pertama [26 November 2013]
Kali pertama pergi scan masa si kecit ni dah 11 minggu umur dia. Tunggu abah dia datang Penang nak ambik ummi dia bawak balik Terengganu. Sebelum berangkat pergi la bawak dia scan dulu. Scan kat kelinik swasta kat dalam taman perumahan aku je. Kononnya pergi scan ni sebab nak sah kan betoi ke aku mengandung untuk bukti kasik kat kelinik masa nak buat buku merah untuk dia. Kakak cakap kelinik akan mintak bukti betoi ke kite ni mengandung. Tapi masa pi buat buku tu takdo pun depa mintak. Senang je urusan buat buku nye. Mungkin prosedur kat Penang dengan Terengganu lain kot. Gamaknye la.


Masa scan ni abah dia tak masuk sekali. Apa la. Rugi betoi. Tapi nak masuk pun macam tak muat pulak. Bilik doktor kat kelinik tu kecik. Nak tengok baby pun kat monitor kecit yang ada kat sebelah katil. Celah mane abah dia nak duduk tengok pun taktau la. Jadi aku sorang je la yang dapat menyaksikan 'keajaiban' yang sedang berlaku dalam perot sendiri masa tu. Rasa nak menangis wei. Tapi control macho la depan doktor. Hehe. Malu pulak. Airmata je yang bergenang. (^_^)


Perasaan masa tu seronok tak terkira sangat-sangat. Lepas keluar dari kelinik mulut asyik pot pet cerita kat abah dia pasal keterujaan aku tengok dia. Hehe. Mana taknye, nampak ada makhluk kecit dok gelepur berenang-renang dalam perot sendiri. Doktor pun cakap dia aktif sangat. Alhamdulillah.



Scan Kali Kedua [28 Januari 2014]
Scan kali ni kat klinik kesihatan (KK) yang selalu aku duk pergi check up. Baseline scan untuk minggu ke-20. Tujuan scan nak pantau kedudukan baby dan kesihatan dia kat dalam perot ni. Lepas tu nak tengok jantina dia. Alhamdulillah semuanya ok. Cuma tak nampak jantina dia la pulak. Dia taknak tunjuk masa ni. Dia boleh mengiring tala bontot je kat aku dengan doktor. Sabo je la budak kecit ni. 


Jadinya pasrah je la. Scan kat KK memang takde la doktor tu nak tunggu dan pujuk-pujuk baby lama-lama suruh tunjuk jantina. Sekali scan dah tak nampak, nasib la. Takde dah kali kedua nak scan lagi. Huhu. Kata doktor nanti masa minggu ke-32 scan semula untuk tengok. Kalau ada rezeki nampak la. Kalau takde rezeki jugak, pasrah je la ko ye Shahada. Huhu.


Encik CH scan dengan tangan jantina anak beliau. Haha. :P
Konon gambar maternity photoshoot. Padahal paksa rela kazen ambikkan masa majlis tunang kakak dia. Kui3.


Scan Kali Ketiga [13 April 2014]
Tiba lah hari untuk scan kali ketiga pulak. Masa ni tak cukup lagi 32 minggu. Baru 31 minggu 3 hari. Tapi sebab aku kena jumpa doktor untuk pantau kesihatan aku disebabkan ada beberapa hal yang tak teruk pun (nanti aku cerita ye), alang-alang tu scan la terus budak ni.


Alhamdulillah dia sihat-sihat je kat dalam ni. Keadaan aku pun alhamdulillah sehat jugak. Air ketuban, kedudukan plasenta, kedudukan baby, semuanya alhamdulillah ok. Tapi satu je la. Dia tetap takmo tunjuk jugak dia baby girl ke baby boy. Kali ni dia silang kaki dia macam duduk bersila. Haha. Bertuah sungguh la hai anak ummi ni. Kecewa sekali lagi.


Jadinya, lepas balik check up tu, terus mesej encik CH ajak pi buat scan kat kelinik swasta. Dah alang-alang nak buat scan 3D/4D terus le. Encik CH pun setuju setelah dipujuk. Beliau suruh aku gugel kat mana ada buat service tu kat Terengganu ni. Nanti beliau balik cuti boleh terus gegar kelinik tu. Hehe. Aku pun dengan gigih gugel la sampai jumpa kelinik tersebut. Ada rupanya kat Terengganu ni klinik yang buat service scan 3D/4D. Seronot tak terkira. Menghitung hari tunggu encik CH balik bercuti. Yeay!



Scan Kali Keempat [20 April 2014]
Punye la tak sabo nak pergi masa ni. Konon nak jadi orang pertama sampai klinik. Pukul 9 klinik bukak, aku dengan encik CH dah terpacak depan pintu klinik. Tapi lepas Subuh elok je aku dengan abah dia hentam tidoq balik. Haha. Perangai sungguh! Terjaga pukul 8, konon tunggu 5 minit jap baru bangun pergi mandi sekali boleh pulak terlelap balik. Hampeh. Last-last pukul 10 jugak baru gerak pergi. Hehe.


Alhamdulillah. Scan kali ni nampak jelas jantina si kecit ni. Pandai doktor ni pujuk dia. Tapi sebelum masuk bilik nak scan tu pun aku dah pujuk dia suruh bagi kerjasama. Doktor tu cakap baby ni mendengar kata sungguh. Hehe. Seronok sangat masa sesi scan ni. Dapat tengok baby buat macam-macam aksi. Menguap. Luas kemain nganga macam abah dia menguap. Haha. Tutup muka dengan tangan. Lepas tu boleh dia pi julur kaki kat hidung sendiri. Aduhai la anak. Abah dia terkekek-kekek gelak tengok aksi dia.


Yeay! Akhirnya dapat tahu jugak jantina budak kecit ni. Ingat sampai dah nak beranak dia nak buat surprise. Hehe. Betul la tekaan famili kat Ganu ni. Tekaan famili kat Penang semua salah. Hoho. Tapi naluri aku pun memang dah rasa dah beliau ni jantina apa. Betol jugak naluri keibuan ku ini rupanya. (^_^)


Oh ya. Kelinik ni best sangat. Suasana ok, staf best, doktor die lagi best. Encik CH pun setuju dengan pendapat aku. Beliau siap suruh aku tulis review lagi pasal klinik ni. Klinik tersebut adalah Klinik Ar-Rijal. Terletak di area Gong Kapas. Betul-betul dekat dengan Desa Murni. Sebelah Pejabat Pos kalau tak salah. Siapa-siapa yang stay area Ganu, kalau rasa nak buat scan 3D/4D boleh la pergi klinik ni nanti. Recommended. Baru lagi service ni kat klinik tersebut. Tapi boleh tahan bagus service dia. Kos scan tadi, 3D/4D scan dengan sekeping gambar dan CD kena RM90 je. Harga promosi. Nanti-nanti tak tau la berapa pulak kos dia. Hehe.


Korang nak tahu ke jantina baby aku ni apa? Nanti la eh. Tunggu aku dah beranak. Kasik surprise sikit kat korang. Hehe. Sabo tau. Tak lama dah nak keluaq si kecit ni. Dah 8 bulan dah die sekarang. Tak lama dah oi. Aku pun dah start nebes ni ha. Wuuu. Semoga Allah permudahkan kelahiran si kecit ni nanti bila tiba saatnya. Doakan aku dan baby selamat semuanye ye. Terima kasih.




Bisik-bisik :: Gambar scan aku tak letak la eh. Privacy sikit. Baby belum keluar. Nanti dah keluar aku tempek gambar dia banyak-banyak dalam blog ni ye. Hehe.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 orang bagi nasihat:

Z@i Z@mR33 said...

arrr....x sabarnya nk tau baby apa

Nour Eyza said...

tak sabar nak tengok baby akak! hihi

Intan Saffyna said...

hi,saya singgah follow blog ni :)

Kira Sakura said...

moga dipermudahkan semuanya nanti. sama la uwais dulu masa scan dia nguap punya la beso. dalam scan muka ummi, dah kuar muka abi erkkk

adnil linda said...

Snok2...nie second beby x g scan pn lg...



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com