Friday, 15 November 2013

~ Bersalin Kulit ~

Assalamualaikum. Hai!


Dah rupa macam ulor pulak bersalin kulit tajuk entri nye. Hehe. Kalau korang pengikut setia belog aku ni, mesti korang perasan ada perubahan secara menyeluruh yang telah terjadi kat belog busuk ni. Perasan tak? Ha'ah. Aku dah ubah design template belog ni. Dah berubah dah wajahnye. Takde dah pinky di keseluruhan belog. Kalau idak berpinar je mata masuk belog aku, pink je semua. Ihiks.


Semenjak dah jadi isteri orang ni, taste warna dah berubah sikit. Sikit je la tapi. Ko ingat senang ke nak buang kegilaan iols pada warna pink? Iols kan perempuan sejati. Gituuuu. Haha. Masih lagi ada warna pink kat belog ni. Tapi tak banyak dah la. Tukar selera sikit. Kite gabungkan dengan warna soft blue yang kiut gitu. Nampak berseri belog iols dengan wajah baru ni. Ewah.


Sebenarnya pertukaran template ni aku buat pada 28/10/2013 yang lalu. Sempena setahun aku bertunang dengan encik CH yang kini dah pun jadi suami. Hehe. Tapi tak sempat nak update tulis entri. Sibok belek coding. Lepas tu tambah page-page baru untuk servis design yang aku buat. Berhari-hari jugak nak siapkan semua entri baru untuk setiap servis tu ha. Gigih sangat. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal servis tu boleh la pergi kat [link ini].


Wajah lama blog busuk ini yang bakal dirindui.

Wajah baru belog busuk ini yang lebih simple. Muka owner tempek bawah sekali sebab dah jadi pemalu sejak jadi isteri orang. Tak sio teman nak tempek gambar sendiri beso-beso kat header. Malu. Ihik.


Lepas setelkan design baru blog ni, aku sibuk pulak install design template baru untuk 2 orang customer aku yang dah lama menanti perubahan wajah blog dorang. Dari bulan 7 tak salah aku. Tapi aku asyik pospon buat sikit-sikit design blog dorang. Sebab masa tu sibuk sangat dengan persiapan nak kawen. Tak sempat nak fokus. Huk3. Nasib baik la dorang ni jenis penyabar tahap tertinggi. Sanggup tunggu. Terima kasih sangat-sangat sebab memahami situasi aku di waktu genting itu. 


Terharu dapat customer macam ni. Alhamdulillah sebab setakat ni semua customer aku memang jenis penyabar dan memahami. Macam iols jugak. Ihiks. Allah memang selalu pertemukan aku dengan customer yang perangai lebih kurang aku je. Alhamdulillah. Allah Maha Mengetahui. Semoga lepas ni pun aku masih dipertemukan dengan customer yang baik-baik belaka. Amin.


Nanti aku update portfolio untuk 2 blog tersebut eh. Sekarang ni tengah mengumpul kekuatan dan mencari idea untuk design blog kakak ipar pulak. Beliau baru nak menapak buat bisnes online. Jadi minta aku buatkan blog. Sabar eh kakak ipor. Adik ipor mu tengah mencari idea untuk design ni. Hehe.



Bisik-bisik :: Semoga rezeki aku dalam servis design blog ni bertambah-tambah le lagi hendaknye. Amin.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 14 November 2013

~ MyBigDay : Majlis Sambut Menantu 140913 ~

Assalamualaikum. Hai!


Err..dah nak dekat 2 bulan majlis berlalu baru terhegeh-hegeh nak update dalam blog. Haha. Super duper pemalas nak meninggal betol ni semenjak dah kawen. Tahun ni adalah tahun paling kurang menulis blog. Inikah namanya blogger sejati? Haha. Memang tak le. Ok la. Jom cerita pasal majlis sambut menantu kat kampung encik CH pulak. Dah berjaman ni rasanya banyak jugak yang dah terlupa. Aku cerita mana yang aku ingat je la ye.


Dua minggu selepas majlis kat Penang, berlangsung pulak majlis sebelah encik CH kat Terengganu. Buat majlis kecik-kecik je. Majlis kat sana sekalikan dua pasangan pengantin, aku dan encik CH bersama abang encik CH dan isterinya. Abang encik CH nikah lama dah, masa bulan 6 sebelum puasa. Majlis sebelah perempuan masa hari raya. Jadi majlis sambut menantu sekalikan dengan aku dan encik CH la. Senang buat sekali harung. Hehe.


Aku bertolak dari Penang hari Jumaat 130913. Pergi sebuah kereta je dengan famili Paksu. Mak tak ikut sebab kakak dah sarat. Sedara-mara yang lain takde yang nak follow. Takde yang sudi nak nganto aku. Sob sob. Aku pun tak mampu nak sponsor dorang kalau ada yang nak ikut. Aku bukan kayo kerja beso. Tak nak nganto takpe le. Ayat syahdu pujuk diri sendiri. Haha.


Jadi yang menghantar aku ke rumah mertua hanyalah Paksu, Maksu, anak bongsu dorang dan adik Paksu yang kami tumpang tidur kat rumah dia. Kami berlima je la yang pergi bertandang nye. Takde rombongan besar-besar, kereta berderet-deret. Mujur la famili encik CH pun jenis tak kisah. Lagipun majlis kat sebelah encik CH pun buat simple-simple je. Lebih simple dari majlis sebelah aku.


Pasal majlis simple ni aku tak kisah sangat pun. Asalkan ada buat untuk war-warkan yang anak teruna mak ayah mertua aku dah ada isteri. Tu pun dah cukup bertuah dah rasa diri ini. Hehe. Aku bukan high demand pun. Mana yang keluarga encik CH mampu buat, aku terima je seadanya. Aku lebih suka bersederhana. Lebih afdhol dan berkat gitu. Hik3.


Masa majlis sambut menantu ni takde upah mane-mane photographer pun. Harapkan adik beradik encik CH je la yang ngambik gambo. Jadi takde la banyak mana pun gambo yang ade. Aku kongsi yang elok je la dengan korang eh. Tu pun ade yang blur. Ntah tangan sape la yang tak bedung tu ambik gambo blur. Haha. Takpa la. Asalkan ada sudah. Ada jugak kenangan untuk ditatap. Ye dok? Jadi marilah kita menatap gambar-gambar itu.



iols baru sampai. Kakak dengan mak sedara encik CH sambut. Woi! Apa ni pengantin pegang henpon? Haha.


Ni kena tegur suruh jalan pegang tangan. Terus memasing pandang tempat lain. Sampai depan pintu rumah jalan sendiri-sendiri. Pengantin bertuah. Sempoi tak suami saye? Pakai selipor je. Haha.


Bersama famili Paksu dan anak-anak buah encik CH yang nak bergambor juge.


Makan beradap. Style kampung ok. Duduk bertimpuh saye yang ganas ni. Hehe. Makanan die super duper sedap. Mak sedara encik CH yang masak. Tengok je la muncung pengantin pompuan tu. Tak sopan betoi makan. :P


Dengan adik beradik encik CH dan pasangan pengantin lagi satu. (^_^) *gambar blur*


Dengan besfren kat UMS yang sudi hadir. Tina dan Dayah bersama suami dan anak memasing.



Oh ye. Waktu malam lepas majlis ada la buat sesi potong kek. Sempena besday anak-anak buah encik CH dan sambut menantu. Aku jadi tukang motong kek. Gambar masa tu tak boleh la nak share. Semua dah pakai baju nak tido. Selekeh je memasing. Haha. Tak payah la tunjuk kat korang. Apapun alhamdulillah. Majlis kat sana pun berjalan lancar walaupun sederhana. Kat belah Terengganu ni, kalau majlis sambut menantu, tetamu yang datang akan bagi 'duit keruk' kat pengantin perempuan. Ada la aku dapat dalam RM***. Tak la banyak. Tapi alhamdulillah. Rezeki. (^_^)


Terima kasih kat keluarga dan sedara mara encik CH yang banyak membantu masa majlis. Terima kasih jugak kat orang-orang kampung yang rewang masak untuk kenduri. Terima kasih kat famili Paksu yang sudi hantar aku jejauh. Terima kasih jugak kat member-member UMS yang stay kat Terengganu, Zek Zubaidah, Tina dan Dayah sebab sudi hadir. Sebok nak wish terima kasih macam dorang baca blog aku je. Haha. Lantakkan. Sekadar nak menyampaikan rasa terima kasih je. Korang kan ada nak baca. :P


Habes dah cerita pasal ketiga-tiga majlis. Lepas ni kalau aku rajin, aku tulis review pasal baju, mekap dan lain-lain pulak yang berkaitan dengan majlis. Kalau rajin la. Haha. Harap tabah la korang menunggu bagi pembaca setia yang rajin skodeng blog aku ni. Macam la ade pembaca setia *konon*. Perasan nau si Shahada ni. Kih3.



Bisik-bisik :: Alhamdulillah. Dah 74 hari jadi isteri encik CH. Baru 74 hari. Jauh lagi perjalanan oii. :P

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com