Friday, 16 November 2012

~First Time Pekena Nasi Ambeng..~

Assalamualaikum. Hai!


Aku sekarang ni tengah bercuti panjang. Maklumla, minggu ni kan cuti selang-selang sebab raye deepavali dengan awal muharram. Jadinye aku ambil la cuti hari senin, rabu dengan jumaat. Cuti aku berlambak lagi wei. Yang tahun lepas pun tak habes lagi ambik. Jadi marilah memanfaatkan cuti yang masih lagi berbaki. Rugi je tak ambik. Nak jadi pekerja contoh pun beragak la sikit kan. Kalau cuti tu boleh tukar claim duit takpe jugak. Huehuehue.


Sekarang ni aku ada kat Johor rumah besfren. Sebabkan cuti panjang, maka kaki aku pun panjang je la nak merayap jejauh. Lagipun sebenarnye memang dah merancang nak ke sini. Sepatutnya Khamis hari tu lagi dah gerak. Tapi sebab tuntutan kerja dan ada hal famili, aku korbankan je la perancangan awal aku tu. Tak dapat la aku join konvoi nak pergi majlis tunang besfren aku ni sabtu lepas. Ye la kan. Aku hanya mampu merancang. Yang menentukan jadik ke idak perancangan aku tu tentulah Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Walaupun tak dapat join majlis pertunangan besfren aku nih, tapi aku dapat la jugak mengekor die pergi rumah tunang die untuk majlis cukur jambul anak sedara tunangnye tu hari Selasa yang lalu. Dan disinilah sejarah terlakar. First time aku makan dalam dulang besor wei. First time jugak le aku makan nasi ambeng yang gelemer di kalangan orang Jawa. Walaupun aku ade la sikit darah keturunan jawa dari arwah datok aku. Tapi takde pengalaman merasa benda ni semua sebab tak dibesarkan dalam suasana itu. First time ni wei! Haha. Jakun nau cik sha korang nih. (-_-")



Kemaen lagi cik sha korang posing. Siap lentok-lentok kepale kat orang sebelah. Padahal bila makan tak angkat kepala [merujuk kepada tangan yang masih di dalam dulang]. Berlakon betol! Pantang nampak kamera. Haha.



Cenggini rupanya nasi ambeng. Dalam satu dulang tu ada macam-macam makanan. Yang aku ingat ada nasi, bihun, kerabu pucuk ubi [sedap!], serunding [sedap jugak!], sayur campur, ikan kering, ulam timun dan ayam masak kicap. Cara makan nye aku tak tahu. Hentam je melantak masa tu. Asal masuk perot. Haha. Katanye kena gaul-gaulkan semua macam makan nasik kerabu. Aku tak reti sebab dalam dulang besar. Jadinye aku cubit-cubit sikit macam makan biasa tu je. Kui3.



Kalau tengok portion makanan dalam dulang tu kompom la tak boleh habes time tu jugak. Gile hape nak habeskan. Kot ye pun kebulur, tak berhagak-hagak. Buat malu je kat orang lain. Rupanya, kalau tak habes, kena tapau dalam palestik kendian bawak balik. Besfren aku cakap die lebih kurang macam 'berkat' la. 'Berkat' tu maksudnya bekalan makanan dari tuan rumah untuk tetamu. Cenggitu la lebih kurang maksudnye kot. Ohhh..baru la aku tau. Patut la ada disediakan palestik masa dorang hantar dulang makanan tu. Hehe.



Itulah pengalaman aku kali pertama makan nasi ambeng. Walaupun nampak sedikit jakun di situ sebab itu pun nak tulis dalam belog, lantakkan je. Haha. First time kot aku merasa pergi kenduri pastu makan dalam dulang. Mesti la nak share pengalaman. Kui3.




Bisik-bisik :: Selamat tahun baru dan salam Maal Hijrah 1434H buat semua pembaca Belog Riesha Ariesha. Semoga tahun baru ini diberikan kita peluang untuk terus menambahkan amal dan beribadat. Semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah hendaknya. InsyaAllah.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

13 orang bagi nasihat:

Nurhanis Zamshah said...

wah sedap ke nasik ambeng tu? :O

Z@i Z@mR33 said...

slalu gak mkn dlm talam ni klau knduri kt masjid area umah mak sy...tp bkn nasik ambeng la...slalunya buat nasik daging...

tingin gak nk rs nasik ambeng neh

ParkAir said...

pehh aku pun tak pernah try.. tapi time tadika biasa makan sekali dalam dulang..

akak tulip said...

tak pernah makan ye?sedap kan..mmg org jawa akan jamu nasi ambeng masa kenduri .kebanyakkan nye la...tapi ada org kata tak lalu makan klu gaul2 mcm tu jek..hehehhe so, dh sampai johor pegi la ke legoland tu.kalau pegi danga bay dh tak best dh sekarang....

Shahada Fauzi said...

@Nurhanis Zamshah :: sedap la jugak..hehe..:P

Shahada Fauzi said...

@Z@i Z@mR33 :: tak pernah makan dalam dulang..ni first time tau..hehe..

Shahada Fauzi said...

@ParkAir :: at least ko pernah jugak makan dalam dulang walaupun masa tadika..aku ni dah kertu baru merasa..haha..

Shahada Fauzi said...

@akak tulip :: a'ah kak..tak pernah..ni baru first time..sedap!

pergi legoland..tapi tengok dari jauh je..sebab masa tu dah malam..nak masuk rasa tak mampu sangat..mahai..kih3..tengok dr jauh pun jadi le kak..:P

ari tu pergi gak lepak danga bay..macam takde ape sangat..saje member bawak ambik angin laut je la..pastu bersembang..:P

saya gemuk saya comel..^^ said...

auwwww..nasi ambeng!

Namee Roslan said...

nasi ambeng ni sama je macam nasi kita kan cuma dia campur meehun mee goreng and macam2 lauk dalam satu dish kan ! hehe. abang ipar saya johor..selalu la dia kempunan nasi ambeng. heh

ku-cit said...

best tu mkn nasi ambeng dlm dulang....tp yg tak best kalo kene berkongsi dgn org yg kuat mkn...abis satu dulang nanti dia kongker...eheheheh

PiSCes Za said...

hai.. selalu jugak makan nasi ambeng lepas kawen ni.. family husband org jawa kan.. tp makan dalam dulang besar tak pernah lah.. hehehe. tapi nasi ambeng mmg sedap!

Zura Zue said...

ish xretilah makan perbagai cm tue..lg2 dlm dulang besaq tue...hihihi



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com