Friday, 14 September 2012

~Angkat angkat~

Assalamualaikum. Hai!


Dah macam menatang angkut-angkut lak tajuk entri aku kalau sekali lalu baca. Hehe. Kali ni nak tulis pasal budaya angkat mengangkat. Ala..macam adik angkat, kakak angkat, abang angkat, mak angkat, bapak angkat, famili angkat, anak angkat. Datuk angkat dengan nenek angkat pun boleh jugak la kot. Kui3. Jangan pakwe angkat, awek angkat, isteri angkat, dan suami angkat sudah la. Haiyooo~~~


Kebiasaannya, budaya ni paling glemer time sekolah-sekolah la. Betul tak? Elehh..jangan tipu la kalau kata tak pernah tahu pasal budaya ni masa korang sekolah dulu. Lagi-lagi yang sekolah asrama. Sekolah harian pun tak terkecuali. Tambah-tambah kalau ada yang hot-hot sikit kat sekolah tu. Comel, cantik, kacak, ensem, macho, atlit sukan, ketua pengawas, budak pandai. Cikgu angkat taknak pulak kan? Haha. 


Err..sebenarnya aku pun pernah je terjebak dengan budaya ni. Huehuehue. Masa zaman sekolah menengah dulu, ramai la jugak koleksi adik-adik angkat ni. Baik lelaki mahupun perempuan. Tapi yang pastinya, dorang yang ambil aku jadi kakak dorang. Maklum la, aku kan comels gitu. Ya ampunnn.. perasan nak mampos nye cik sha ni. Wakaka.


Lepas habes sekolah, aku aktif dengan aktiviti belia. Masa tu kumpul pulak abang angkat dengan kakak angkat. Seperti biasa, dorang jugak la yang ambil aku jadi adik angkat. Mungkin sebab aku ni nampak innocent sangat kot gamaknye. Aku rasa time tu aku ni kemaen comot lagi. Takde maknanye comel. Dah la hitam menghelit. Ish3. Pelik jugak bila ada yang berminat nak jadikan aku ni adik angkat. Haha.


Masuk zaman universiti pulak, ada la jugak dapat abang angkat. Abang senior yang aku sewa kereta dia nak pergi berjimba dengan kengkawan. Camno ntah dia boleh terberkenan nak jadikan aku adik dia. Kui3. Masa ni jugak aku dapat 2 buah famili angkat. Satu kat Labuan, satu kat Johor. Yang kat Labuan tu kenalan famili besfren aku. Yang kat Johor pulak famili kawan sekuliah kelas bahasa Jepun. Berkenalan dan mereka berkenan nak jadikan aku anak angkat. Terharu ada famili anggap aku sebagai anak dorang. Hehe.


Oh ye! Sebenarnya, aku ada lagi satu famili angkat kat area perumahan ni. Menempek dengan keluarga tu sejak umur 16 tahun bila berpindah ke Penang. Sayang sangat kat famili tu. Aku pun ada nenek angkat jugak tau. Singapore mari. Nenek besfren aku. Selain tu, bila umur dah meningkat dan ramai kawan-kawan yang dah kawen, aku kumpul pulak anak-anak angkat. Kih3.


~Comel pulak anak kucing ni angkat tangan. Rasa nak buat kucing angkat pulak. Wakaka.~
*Gambo takde kaitan dengan entri. ;p*


Erk? Agak ramai jugak kategori angkat-angkat yang aku ada eh? Macam duapertiga dari yang tertulis di awal perenggan entri je. Ish3. Baru aku perasan bila tulis entri ni. Haha. Semua yang angkat-angkat tersebut tu aku masih berhubung sehingga kini. Tali silaturrahim yang dah terjalin mesti la kena jaga kan? Tapi takde la kerap sangat. Bila teringat tu aku contact la tanya khabar. Walaupun jarang contact, tapi dorang sentiasa di ingatan aku. InsyaAllah.


Dalam kes aku ni, takde istilah angkat sampai terangkat. Never. Korang mesti tahu kan, yang perempuan kalau ade abang angkat je lepas tu mesti terangkat jadi gelpren pulak. Kebanyakan lelaki kalau cari adik angkat tu mesti ade agenda nak jadikan gelpren. Cehhh. Bersembunyi je disebalik title adik angkat dan abang angkat kononnye. Entah hape-hape je. Nasib la abang-abang angkat aku memang anggap aku ni adik dorang. Fuhhh.


Salah dan berdosa ke kalau ade angkat-angkat ni? Semuanya bergantung pada niat di hati. Bagi aku takde masalah kalau tujuannya baik untuk mengikat silaturrahim supaya lebih erat. Cumanya buat yang kategori melibatkan dua jantina berlainan tu, jagalah batasan. Walaupun dah anggap macam adik sendiri ke, abang sendiri ke, kakak sendiri ke, itu bukan tiket nak melampaui batas ye. Yang itu memang salah dan berdosa la. Melebih-lebih pulak. Cepuk kang baru tau! 


Tambah-tambah yang kategori adik angkat (perempuan) dengan abang angkat. Kalau boleh berkenalan jugak dengan keluarga mereka. Mak, bapak, dan adik-beradik. Seandainya dah kahwen, berkenalan pulak dengan isteri dan anak-anak. Lepas tu jangan menggedik melebih-lebih nak bermanja tak kena gaya. Bukan abang kandung engko pun. Berhubung bila perlu je cukup. 


Kekadang aku tak paham dengan pompuan yang lupa diri pergi kacau rumahtangga so-called abang angkat dorang tu. Tetibe pulak jatuh hati kat abang angkat bile kawan tu dah berkahwen. Yang abang angkat pun dah kahwen buat cara dah kahwen. Jangan nak test market dengan adik angkat tu kononnye nak uji dia syok kat hang ke tidak. Ngek hang! Perangai huduh betol. (-_-")


Bagi aku, kalau betul-betul ikhlas nak jalin silaturrahim 'kekeluargaan' takkan ada wujud perasaan lain dalam hati. Itu prinsip aku. Kalau korang aku tak tahu la. Masing-masing kenal diri sendiri. Hah! Korang ade jugak ke istilah angkat-angkat ni dalam kehidupan korang?



Bisik-bisik :: Jalinlah silaturrahim kerana Allah kasih pada hamba-hambaNya yang sentiasa menjalinkan silaturrahim dan menjaga hubungan persaudaraan sesama Islam lebih-lebih lagi di kalangan keluarga sendiri. Jangan bermusuh sudah le. Not good! 


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

7 orang bagi nasihat:

Namee Roslan said...

kalau betul memang takde akak and abang takpela kalau nak berangkat2. ni dah ada buat apa nak berangkat2. tak faham. hehe. dulu zaman sekolah namee memang tak minat langsung nak angkat2. hehe.

ParkAir said...

Aku takda angkat2, maybe sebab tak comel kot.

Shahada Fauzi said...

@Namee Roslan :: kan? mujur saya takde abang dan adik lelaki..jadi bila ada yg anggap saya adik dan akak dorang dan nak jadikan adik/kakak angkat saya pun oke je la..tak sampai hati nak tolak..huehuehue..

Shahada Fauzi said...

@ParkAir :: aku pun tak comel..tapi camne la boleh ade eh? comel budi pekerti gamaknye..huahuahua

Anonymous said...

jgn terangkat sudah

nur hazwani said...

ada jgak org yg sudi trima aku sbagai adk angkat...masa tu saja nk acah dy jer..nak mlawak...x sngka plak yg dy serius bila tnya blik..huhu..

nur hazwani said...

ada jgak org yg sudi ambik aku jdi adk angkat...pelik jgak nk kata comel x..so terima je lah..nk jaga hati



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com