Wednesday, 11 April 2012

~Terapi Terbaik Untuk Lupakan Hal Kerja.~

Assalamualaikum. Hai!


Err. Macam kekok pulak nak menulis. Rasa macam lama je dah tak ringankan jari jemari kontot ni menaip. Sibuk dengan kerja yang bertempek-tempek. Gembira sebab dah berjaya update web opis dengan wajah yang baru. Cantik dan kemas! Oke. Ini perasan namanya. Ada ke puji hasil kerja sendiri. Haha. Teringin nak tengok hasil kerja aku? Nah, pergi la kat link ini jengok-jengok ye. Aku design web dengan dreamweaver je. Kuno sket. Tapi kena cekap coding css, javascript dan sebagainya la. Nak buat camna. Tak berapa nak cekap design guna platform joomla atau wordpress. Sedang belajar dan explore lagi. (-_-")


Oke. Cukup-cukup la tu cerita pasal kerja. Sebenarnya nak update pasal lain kali ni. Tapi disebabkan nak menulis entri tu perlu kekuatan mental dan persediaan yang lebih jitu untuk bagi pendapat yang bernas, terpaksa postpone dulu la. Kita tulis benda santai-santai je hari ni. Warm up dulu oke. Nak share pengalaman aku pergi berhuya-huya di Langkawi selama 3 hari 2 malam tempoh hari. Baru je lagi pun. Sabtu yang lepas. Ikut family kakak. Kakak yang sponsor semua. Siapa taknak kan? Beruntungnye la jadi adik. Ada kakak yang suka belanja adik ni memang best tahu. (^_^)


Disebabkan perbelanjaan trip pergi sana tu kakak yang keluarkan semua, maka aku tak pasti berapa banyak yang die dah habeskan. Maklum le duit belanja nak shopping moping pun kakak yang bagi. Belanja makan, pergi naik kereta kabel dan yang lain-lain, abang ipar pun keluarkan belanja jugak. Alahai. Memang seronok betol rasa dapat kakak dan abang ipar yang begini. Aku pergi bercuti tak keluarkan sesen pun duit sendiri. Untungnye la hai. Lain kali boleh pow lagi la. Amboi. Ambik kesempatan pulak aku ni kan. Ehehe.




Kami stay kat Century Suria Service Apartment yang terletak di Pekan Kuah. Besar gilos la hai. Kakak ambil yang ada 3 bilik. Bilik semua besar-besar. Kalau pergi dengan family yang besar memang berbaloi ambil apartment ni. Ada dapur lagi kalau korang nak memasak sendiri. Peti sejuk pun ada disediakan. Mana la tahu kot memalam korang lapo ke kan. Boleh simpan stok makanan dan minuman dalam peti sejuk. 


Kalau terasa nak basuh baju sebab stok baju tak banyak pon boleh sebab ade mesin basuh jugak. Memang syok. Selesa sangat apartment tu. Cantik pun boleh tahan la apartment nye. Besar pun besar. Memang berbaloi. Ada kolam mandi, ada gym. Pendek kata cukup la kemudahannya.


Pagi-pagi makanan disediakan untuk 6 orang satu rumah. Kalau family besar ada ramai ahli lebih dari 6 orang yang selebihnya kena la topup sikit bayar ye. Jangan jadi macam ada satu family tu. 'Cerdik' terlebih dorang tu. Konon turun group by group supaya orang kat cafe tu tak perasan dorang tu sebenarnye lebih dari 6 orang. Memang silap besar la sebab orang kat cafe tu boleh detect. 


Berdosa tau buat camtu. Makanan tu masuk dalam perut jadi darah daging. Bayar la sikit kalau dah tahu jumlah family lebih dari kupon yang disediakan. Perangai memang tak semenggah. Buat malu je orang Islam berperangai macam tu. Kira makan benda yang tak halal la tu ha. Makan curik-curik. Ingat kenduri ke nak makan free? Haiyoo~~




3 hari 2 malam memang tak cukup kalau nak bercuti sakan kat Langkawi. Banyak tempat menarik tak dapat pergi. Uhuhu. Dengan hujannye, memang pergerakan agak terbatas la sikit. Lagi satu sebab ade budak tecit yang kuat tido tu. Anak akak aku le. Ahaha. Hari pertama sampai Langkawi pun dah petang sebab dapat feri pukul 2.30 petang. Gile ramai orang pergi bercuti-cuti kat Langkawi. 


Sampai-sampai pergi ambil kereta sewa terus check-in apartment. Rehat-rehat jap lepas tu keluar pergi cari makan. Kebuloq dah memasing. Lepas makan pergi shopping ceklat sket. Malam tu pergi cuci mata kat Pantai Chenang. Ramainya foreigner. Ramai jugak pasangan suami isteri. Jeles tengok orang berbulan madu. =D


Hari kedua pergi naik cable car kat Gunung Mat Cincang ke hape ntah namanye. Gayat oi! Duduk dalam kereta kabel yang bergoyang-goyang di awangan. Rasa macam nak tercabut jantung. Tapi seronok. First time merasa naik cable car. Jakun la sikit dibuatnya. Punya la ramai manusia nak naik. Beratur panjang hampir sejam jugak. 


Dekat Langkawi Cable Car dah habes setengah hari. Sebab lepak lama jugak dekat atas. Tunggu tangan lilin kakak dan abang ipar siap. Dan sangat tak sangka, aku terserempak dengan kawan sekolah rendah yang dah berbelas tahun tak jumpa lepas aku pindah dari Perak. Kebetulan sangat.




Lepas turun dari cable car tu pergi cari makan. Kendian balik jap apartment sebab dak tecit tido dan nak solat. Petang tu keluar pergi Idaman Suri yang popular sangat dan orang cakap barang murah, nak pergi cuci mata. Aku dapat beli something untuk kegunaan *** (rahsia) aku nanti. Ehehe. 


Hujan tetiba masa kat situ. Kena tunggu jap. Lepas hujan reda kami pergi Dataran Helang. Jalan-jalan ambik gambo je. Bapak panas betul la Langkawi ni ha ye. Mungkin sebab lepas hujan kot. Burn kulit aku yang dah sedia ada gelap berkilat ni. Hoho. 


Lepas tu kononnye nak pergi Tanjung Rhu, tapi tak sempat. Dah kena tutup dah jalannye. Jadi lepak-lepak tepi pantai area Hotel Four Season kalau tak salah. Kitorang kononnye jalan sepanjang pantai sampai la depan pantai hotel tu dengan niat nak sekodeng view dalam hotel yang eksklusif dan mahal tu. Sekali ade guard menuju laju ke arah kitorang. Nak menghalau la tu. 


Tapi kitorang stop dan berlakon main-main air di gigi pantai sambil ambik gambo lepas tu jalan patah balik. Hebat jugak lakonan kami semua sebab die tak datang dekat pun dan patah balik. Hehe. Malam kedua tak pergi memane just lepak dekat apartment sebab hujan. Layan ABPBH je la kat tv3 sampai habes.




Tiba hari ketiga iaitu hari last kat Langkawi. Siap-siap turun sarapan lepas tu naik atas ambil beg dan check-out. Sebelum gerak balik pergi pusing-pusing pekan Kuah dulu. Dah puas meronda baru pulangkan kereta sewa dan pergi beli tiket feri. Dapat tiket pukul 2.30 petang dan sampai kat jeti Kuala Perlis pukul 3.30 petang kot. 


Masa balik tu, atas feri dapat line TH GSM maksudnya line phone dari Thailand. Melayang sehengget 1 mesej sebab asyik nak mesej dengan encik CH je tak benti-benti. Pergi bercuti pun, encik CH tak dilupakan ye. Tapi lantak je la. Mujur ade line jugak di tengah lautan tu. Janji boleh mesej dengan encik CH. Boleh la feeling berada kat Thailand kononnye kejap. Haha.




Itulah cerita panjang berjela cuti-cuti aku kat Langkawi. Normal la tu kan. Aku kalau tulis entri memang stok panjang-panjang. Details sangat. Jangan korang pengsan membaca sudah. Haha. Dan maaf sebab banyak sikit gambar yang diabadikan dalam entri kali ni. Kenangan. Kalau boleh nak tempek je semua gambar. Tapi macam melampau pulak. Haha.


Ini adalah kali kedua aku jejak kaki kat Langkawi. Kali pertama masa umur aku 17 tahun lepas habes SPM sebab ikut rombongan pejabat belia. Maknanya dah berbelas tahun wei. Rasa tak puas sebab banyak tempat menarik tak berkesempatan nak pergi. Takpe. InsyaAllah satu hari nanti boleh pergi lagi kalau ade budget lebih. Pergi lepas dah kawen nanti ke honeymoon kat sana. Eceh!


Bila pergi bercuti kat Langkawi ni kan, buat aku teringat zaman belajar tinggal kat Labuan. Memang sebijik sebijan perasaannye. Mungkin sebab suasananya tu kot. Macam ada persamaan. Terubat jugak rindu kat Labuan. Ehehe. Apa-apa pun, ini cuti yang awesome bagi aku sebab dapat hilangkan stress kerja buat seketika. Weee~~~



Bisik-bisik :: Pergi bercuti memang terapi terbaik untuk lupakan hal kerja. Seronok!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

4 orang bagi nasihat:

ku-cit said...

bestnya jln2 ada orang support...

Cik Yatt said...

erm..dah lama tak mlancong

ParkAir said...

lama betul tak jejak kaki ke langkawi.. harap2 ada orang nk sponsor :)

Namee Roslan said...

perghh. ini betul2 terapi nih !! hehe. dah lama nya tak berjalan. kadang2 kita pergi holiday jap, memang sangat lega. lepas tu nak get back to work pun rasa happy :)



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com