Saturday, 28 April 2012

# RBPP 1 :: Restoran Al-Araby

Assalamualaikum. Hai!


Rasa macam nak buat segmen khas untuk edisi restoran makan yang best kat Pulau Pinang ni. Sebelum ni pernah tulis satu entri pasal satu restoran tu. Tapi itu bukan yang terbaik ye. Itu entri perli je sebab macam rasa geli dengan konsep restoran tersebut. Mintak maaf la kalau ade yang rasa tertipu dengan entri tersebut disebabkan tajuknya. Huhu. Ampun..ampun. Tapi kali ni tak tipu dah. Ini memang betul-betul punya review. RBPP tu maksudnya Restoran Best di Pulau Pinang oke. Kalau aku pergi makan kat mana-mana restoran yang best kat sekitar Pulau Pinang ni, aku akan buat review khas untuk korang.


Seperti kebiasaan, bila tiba hujung bulan time dah dapat gaji, aku akan ajak kakak teman pergi beli barang-barang hantaran. Opss! Terbocor rahsia pulak. Err..jangan salah faham. Belum masanya lagi. Ini adalah persediaan awal sahaja untuk orang susah macam aku dan encik CH. Nak beli barang pun kena catu satu-persatu. Satu barang satu bulan. Cenggitu la. Jangan risau. Tiba masa nanti kami akan umumkan pada semua. Waseh! Feeling macam artis pulak kan? Hak3.


~Picture credit from this blog. Tenkiu Cik Sufi!~


Oke la. Abaikan pasal tu. Meh aku nak review pasal Restoran Al-Araby ni. Lepas dah selesai agenda tadi tu, kami pun dah rasa kebulur. Maklum la tak makan dari pagi. Tetiba kakak suggest nak cuba makan kat restoran ni. Restoran Al-Araby terletak di dalam Tesco Extra Seberang Jaya. Sebenarnya tetiap bulan memang kami akan pergi ke Tesco ni untuk shopping barang-barang dapur. Tunggu aku dapat gaji la. Sebab aku yang keluarkan belanja beli barang-barang dapur stok sebulan untuk rumah ni. 


Sebelum ni tak pernah pulak terlintas nak try makan kat situ. Mungkin sebab motif pergi situ nak beli barang dapur je kot. Tapi hari ni, aku dengan kakak gigih pergi ke Tesco semata-mata nak try makan kat situ. Barang dapur lain kali baru pergi sebab kena usung big momma sekali. Kang merajuk pulak die shopping barang dapur tak bawa die. Ehehe. 


Wokeh! Aku tulis review dalam bentuk point la eh? Kang tulis macam karangan jadi berjela-jela pulak. Ini review aku pasal Restoran Al-Araby :
  • Interior design : Sangat mabeles! Restoran ni nampak eksklusif sangat. Cantik, kemas dan tersusun.
  • Makanan : Dari nama restoran pun korang boleh tahu tentulah konsep die makanan ala-ala Arab. Aku ambil Beriyani Ayam tadi sebab aku memang tak makan kambing. Tak lalu! Hehe. Kakak try Mandy Lamb. Aku punya memang sedap. Kakak pun kata makanan dia sedap. Pendek kata memang sedap la. Tapi nasi die sangat banyak! Satu pinggan boleh makan 2 orang. Haiyo. Jenuh nak menghabeskan. Tapi naseb baek la perot kami berdua tadi memang kosong dan lapo tak hengat. Boleh habes tu satu pinggan sorang makan. Buruk lantak benau rupanya. Haha. Oh ya. Set roti yang kakak order untuk anak die Iqbal pun sedap. Roti die lembut sangat tapi kuah ayam cicah die tu pedas nak mampos! Terbako lidah, bibir dan lelangit aku dengan kakak. Kih3.
  • Harga : Standard la makan kat restoran. Aku punya RM14.90 kalau tak salah. Kakak pulak RM16.90. Yang set roti tu tak ingat pulak berape. Tapi harga berbaloi dengan rasa yang sedap dan kuantiti makanan yang melimpah ruah tu. Makan kenyang sampai esok. Haha.
  • Layanan : Ok sangat dan mesra pelanggan. Suka tengok sebab pekerja perempuan pakai jubah. Sweet! Lagi satu, order tunggu tak lama pun. Sekejap je tunggu. Boleh kata agak cepat jugak la servis dorang walaupun masa kami pergi tu agak ramai jugak pelanggan.


~Kakak, Iqbal dan Aku~


Itu review aku untuk 4 aspek utama yang perlu ada pada sesebuah restoran. Dari 10 bintang aku boleh bagi 9.5 bintang. Aku harap restoran ni boleh kekalkan prestasi terbaik dorang. Semoga bisnes dorang lebih maju dan boleh buka cawangan kat negeri lain pulak. InsyaAllah. Kalau korang nak tahu restoran ni hanya ada satu cawangan kat Pulau Pinang je tau. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh pergi kat link website restoran ni. Dorang ada website sendiri tau. Nah link -> Laman Web Restoran Al-Araby


Peniaga melayu macam ni la yang kita nak. Menjaga kualiti restoran dan kepuasan pelanggan. Semoga Allah memberkati rezeki kamu. Amin. Eh! Korang kalau datang Penang, try la pergi kat restoran ni tau. Kat area tanah besar je. Bukan kat area island. Senang je nak cari Tesco ni. Ehehe. Sekian sahaja review tak berbayar dari aku. Nak tolong sesama Islam. (^_^)



Bisik-bisik :: Bila meniaga makanan, kena jujur dan ikhlas serta menjaga kualiti. InsyaAllah murah rezeki nanti.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

7 orang bagi nasihat:

Namee Roslan said...

wah wah...kena pergi ni.tengok cantik tempatnyaa :)

Frause said...

aku dah g makan hari tu dengan En Amet...tak mengujakan sangat...mungkin tak kena selera kami...but worth to try

♥CIK SHA♥ said...

@Namee Roslan :: memang cantik namee..sebab tu saya kata eksklusif..nnt dtg penang try tau..^_^

♥CIK SHA♥ said...

@Frause :: angpa mmg antu nasi arab..kih3..aku jarang makan..jadi bg aku quite good la die punye taste..tapi betul..very worth to try..^_^

ciksufi said...

sama2..hikhik..tq tlg glamerkan blog ciksufi..:p

Anonymous said...

nama aku Iqbal

Frause said...

@♥CIK SHA♥ pasal kami dah makan yang best kat kuala lumpur...nanti kalo kita g...kita makan kat sana terus



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com