Friday, 30 September, 2011

~Kenapa Tolak Ujrah PTPTN?~

Assalamualaikum. Hai!


Ini kali ke-3 aku nak sembang pasal PTPTN dalam belog. Dua entri sebelum ni aku bincangkan pasal Ujrah. Bagi yang belum baca, boleh baca entri Analisis Ujrah dan entri PTPTN oh PTPTN. Kali ni pun perkara yang sama aku nak bincangkan lagi. Sebab aku rasa ramai jugak yang agak konpius tentang hal ujrah ni. Ragu-ragu sama ada nak pohon atau tidak. Kemudian bila dah diberikan surat tawaran bertambah curiga sama ada nak terima atau tidak tawaran Ujrah tersebut.


Dalam hal ini, sepatutnya korang buat research dulu. Baca dan teliti surat tawaran dari huruf pertama sampai yang terakhir. Jangan skip satu pun. Tambah-tambah part pengiraan yang die syorkan. *Aku sangat particular bab pengiraan duit ni. Kedekut le katakan. Huahuahua.* Dan yang paling utama 'Lampiran Perjanjian Pembiayaan Pendidikan' yang 6 helai tu dan ade 30 Fasal di dalamnye. Baca dan hadam betul-betul bagi faham. Kemudian baru korang boleh decide nak teruskan atau tidak dengan Ujrah. Janganlah malas sangat eh.


Satu kesilapan kebanyakan dari kita adalah malas nak membelek dan baca menda alah tu. Kononnye sebab panjang sangat dan berjela-jela. Memang la surat agreement berkajang-kajang wei. Sebab depa pun tahu orang kita ni memang pemalas nak membaca. Buat berjela-jela gitu mesti orang skip baca terus je sign. Itulah sebabnye surat agreement panjang-panjang. 


Tambah-tambah agreement loan. Tak kesah la loan bank ke, loan kereta ke, loan PTPTN ke. Semua sama. Memang berjela-jela dan banyak sangat point syarat-syaratnye. Jadi nak tak nak kite kena baca dan teliti satu persatu. Wajib! Takde alasan. Memang silap besar la kalau korang ambil tindakan taknak baca. Jangan ambil mudah. Aku nasihatkan korang baca la dulu Agreement tu. Memang panjang. Tapi ada untungnye kalau korang baca dan fahami. Baru tak menyesal dengan tindakan sendiri yang terburu-buru terus 'sign' je. 


Sekarang ni meh sini aku nak explain fasal-fasal tertentu yang terdapat dalam agreement yang membuatkan aku menolak ujrah. Tambah-tambah buat korang yang belum buat permohonan dan yang malas nak membaca agreement tu. Tujuan aku nak bagi korang lagi jelas. Ramai jugak yang 'tembak' aku dalam entri-entri aku yang lepas. Mungkin sebab korang keliru dengan penjelasan aku tu kot. Macam bukti tak kukuh je kan. Sekarang ni meh aku bagi bukti-bukti yang kukuh.




Sebab-sebab aku menolak Ujrah PTPTN adalah seperti yang aku akan nyatakan dibawah berserta penjelasannye sekali. Harapnye korang jelas la eh. Pasni jangan tembak aku lagi tau. Hehehe.

  • Tak yakin dengan pengiraan yang diberikan oleh PTPTN dalam surat tawaran.
          Bukti : Berikut adalah pengiraan yang disyorkan pada aku.
                   
                             Pembiayaan = RM21000.00 (berasaskan baki pada 01/01/2009)
                       Tempoh bayar balik = 180 bulan (15 tahun) mulai 01/01/2009
                       Upah ujrah = pembiayaan yg diluluskan x 1% x tempoh bayar balik
                                         = RM 21000.00 x 0.01 x 15
                                         = RM 3150.00
                       Jumlah bayaran = RM 21000 + RM 3150 = RM 24150
                       Ansuran bulanan = RM 24150 / 180 = RM 134.17 (mulai 01/01/2009)

    Penjelasan :
    Memang kiraan ni betul dan takde salahnye. Jumlah sebenar pinjaman aku pun memang RM21000. Masalahnye, cuba la korang tengok dia kira dari tahun apa. Tahun 2009 wei berdasarkan baki terakhir aku pada tarikh tu. Dan aku sepatutnya membayar dengan ansuran sebanyak RM134.17 sebulan bermula pada 01/01/2009. Sekarang ni dah tahun 2011.

      Misal kata aku terima ujrah ni dan paling awal pun mungkin bulan 10/2011 aku nak start bayar ikut jadual ansuran. Maknanya dah 34 bulan aku tertunggak dari 01/01/2009-01/10/2011. *Rujuk Fasal 7 dan 8 dalam Lampiran Perjanjian Pembiayaan Pendidikan*. Kalau aku nak pastikan yang tempoh aku tak drag lagi lama, aku kena bayar jumlah yang tertunggak sebanyak RM4561.78 sekaligus la. Kalau tidak mesti la tempoh 180 bulan tu lagi drag. Dari tahun 2024 aku patut habes bayar, drag sampai tahun 2026 baru habes kot. Huhu.

      Kalau aku stick dengan yang 3%, aku akan habes bayar pada Mac 2020 walaupun start bayar pada April 2010 mengikut jadual yang diberikan. Enam tahun beza tu wei. Menanges. Hidup menanggung hutang punya lama. Sadis sungguh. 


    • Cara Bayaran Balik
      Punya terang lagi bersuluh, dalam surat tawaran ujrah dah nyatakan cara bayaran balik bagi yang dah bekerja adalah melalui potongan gaji.
      Bukti 1 : "Surat Tawaran, Cara Bayaran Balik : Penerima biaya yang bekerja hendaklah membayar ansuran bulanan melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri ". 
      Bukti 2 : "Lampiran Perjanjian Pembiayaan Pendidikan, Fasal 2 : Penerima Biaya yang bekerja dikehendaki membuat pembayaran balik Keseluruhan Pembiayaan Tersebut melalui kaedah potongan gaji majikan yang diuruskan Lembaga Hasil Dalam Negeri. Sebarang kelonggaran kepada Fasal ini adalah tertakluk kepada budi bicara mutlak Perbadanan." 
      Bukti 3 : Surat Kebenaran 2 dan Borang Maklumat Potongan Gaji.

      Penjelasan :
      Kenapa aku taknak buat melalui potongan gaji? Pertama, aku bekerja dalam sektor swasta yang berkemungkinan besar aku akan bertukar tempat kerja dengan kadar kekerapan yang amat tinggi. Dah tu setiap kali tukar tempat kerja kena buat prosedur maklumkan pada PTPTN, LHDN dan majikan. Jenuh kot. Watpe la aku nak nyusahkan diri. Uhuhu. Kalau kerja gomen lain la. Tak payah fikir ape-ape dah. Tahu-tahu dapat gaji je. Tak sedar pun sebenarnye gaji dah dipotong untuk bayar PTPTN. LHDN yang uruskan.

      Kedua, aku taknak terikat. Itulah tujuan sebenar pembayaran dibuat melalui potongan gaji. Supaya korang tak miss bayar tetiap bulan. Itu maknanye korang dah terikat dengan PTPTN la. Korang kan jenis liat nak membayar hutang. Seciput pun payah nak bayar. Baiklah buat melalui potongan gaji. Kalau jenis macam aku yang tak pernah buat-buat lupa nak bayar tetiap bulan takpe tak buat melalui potongan gaji. Lagipun kalau ade duit lebih aku boleh bayar lebih sikit. Huahuahua. 

    • Curiga dengan ketelusan PTPTN
      Ada seorang pembaca belog aku tentang Analisis Ujrah menghantar email pada aku. Beliau mintak tolong aku kirakan untuk beliau. Setelah aku buat analisis maklumat yang beliau berikan, aku rasa macam ade 'slack' something. Kiraan tawaran Ujrah akak tu bukan berdasarkan jumlah bersih pinjaman yang dibuat. Tapi jumlah terkumpul pada tarikh tertentu dengan kos pentadbiran. Aku dah mula pelik kat situ. 

      Bila aku check dengan penyata, jumlah tu melebihi dari jumlah sebenar dalam penyata pada tarikh yang sama. Hoi..curiga sungguh! Lepas tu, tarikh mula bayar macam aku explain kat point pertama tadi. Gila  kot. Banyak gila jumlah akak tu tertunggak dari tahun 2008. Sian dia. Jenuh le nak membayor jumlah tunggakan.

      Pada pandangan aku, kalau betul PTPTN telus nak tawarkan Ujrah pada semua peminjam dorang, kenapa kiraan tu tak diambil je dari jumlah pinjaman bersih yang dibuat? Kenapa ada yang dikira dari jumlah pinjaman bersih dan ada yang dikira dari baki pada tarikh tertentu yang telah bertambah disebabkan kos pentadbiran bulanan? Pelik betul la.



    Hmm..itu adalah antara sebab-sebab utama aku menolak ujrah. Sebab terpencil macam aku dah cerita kat entri PTPTN oh PTPTN. Terasa hati dengan layanan orang depa yang PR langsung tak best. Ada aku pulak yang disalahkan padahal dorang yang silap. Kes nama arwah abah aku ditulis dalam surat tawaran sebagai penjamin pertama walaupun aku dah mention masa permohonan arwah dah meninggal. Memang la bagi korang macam remeh je kan. Tapi bagi aku tidak. Sensitip la hoi! Takkan la itu pun korang tak paham. Haishh..(-_-")


    Apa-apa pun, semua ini bukanlah nak pengaruh korang. Kalau korang rasa ujrah tu lagi menguntungkan korang, accept je la. Mungkin pemikiran aku lain. Jangan la korang terpengaruh dengan aku pulak. Keputusan di tangan korang sendiri. Jadi buatlah keputusan terbaek untuk diri sendiri ye. Yang penting, hutang tetap hutang. Silalah bayar. Wajib tu membayar hutang. Jangan ambil mudah pulak hal hutang-hutang ni. Berdosa tau berhutang tak bayar. 



    Bisik2 :: Aku setuju dengan pendapat akak yang hantar email kat aku tu. Beliau ada cakap, kenapa la PTPTN tak buka kaunter cawangan di setiap negeri bagi memudahkan proses pembayaran dan urusan pertanyaan untuk mendapatkan maklumat. Betul jugak tu. Hmmm.

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Thursday, 29 September, 2011

    ~Memori Terindah Seorang Graduan~

    Assalamualaikum. Hai!


    Amboi..kemaen busy bebenor aku sampai tak sempat-sempat nak update belog. Maklum le wanita bekerjaya la katakan. Huahuahua. Bekerjaya la sangat. Sebenarnye minggu lepas aku busy kerja luar. Tetiap tahun pun camtu bila USM konvo. Kena cari income lebih le untuk opis. Nak bayar gaji aku jugak. Kang akaun opis makin menyusut camno nak bayar gaji aku. Dah le NGO je. Nak generate income, kuli-kuli macam aku ni la yang kena kerja keras. Tak kire la jawatan sebagai pegawai pun. Kena jugak turun padang wat kerja yang luar dari bidang tugas. Dah nama pun kuli kan. Huhu.


    Oh oh. Cakap pasal konvo ni tetibe pulak terkenang saat-saat manis aku bergelar graduan 2 tahun lepas. Ecece. Mengimbau memori indah la kononnye. Entri lepas cerita pengalaman memula masuk universiti. Entri kali ni aku nak share kenangan konvo pulak la eh? Baru la lengkap. Saje nak berkongsi kisah hidup aku dengan korang. Mana tahu dari penceritaan aku ada sesuatu yang boleh dijadikan pengajaran. Jadi pemangkin semangat untuk adik-adik yang masih belajar tu makin berkobar-kobar nak belajar dengan lebih tekun sampai berjaya ke kan.


    ~Nebes gila masa ni! Masih ingat sampai skang walaupun dah dua tahun berlalu. Peluh meleleh-leleh dalam jubah. Eh? Tapi apsal aku pandang kamera ni? Sian kat beliau. Bhahaha. ~



    Diam tak diam dah 2 tahun berlalu saat-saat indah aku terima ijazah aku di universiti tercinta, UMS ailebiu *tetiba*. Aku konvo pada tanggal 10-10-09. Terbang pergi Sabah 2 hari sebelum konvo dengan kawan-kawan aku je. Mak tak dapat nak ikut sebab ada tanggungjawab kena jaga arwah tok aku yang sakit masa tu. Akak aku pulak datang masa aku konvo je sebab die tengah honeymoon. Maklum le baru berkahwen. Jadi aku keseorangan bawak diri nak pergi berkonvokesyen ditemani kawan-kawan je. Stay kat Sabah pun menumpang bilik hotel dengan family encik CH. Sedih betul. Uhuhu.


    Tapi kegembiraan nak terima ijazah telah berjaya mengatasi kesedihan aku tu. Siapa tak gembira hoi dah berpenat lelah kerah otak belajar-pergi kuliah-buat esaimen-jawab exam-buat projek+thesis, akhirnya berjaya menamatkan pengajian dan terima penganugerahan ijazah. Eksaited tahu tak? Hati berbunga-bunga je rasa. Maklum le, aku ni bukan orang senang. Nak pergi belajar pun buat pinjaman. Berjaya tamatkan pengajian dengan sedikit cemerlang tu rasa macam 'heaven' gila tau. Nak explain pun taktau camna. Hanya orang susah macam aku je paham perasaan aku tu.



    ~Nebes tak nebes sampai pegang skroll pun terbalik. Haishhh..(-_-"). Tapi backdrop belakang tu lawa kan? Style ouh! Siap ade 1Malaysia 1UMS. Kehkehkeh. Aku masuk dewan konvo USM tempoh hari simple je backdrop dorang. Tak lawo+old fashion. Kuikuikui.~



    Pada adik-adik yang baru saje bergraduat tu, tahniah la diucapkan. Syok tak bile dah habes 'seksa' tak payah pergi kuliah dan menghadap esaimen+exam lagi? Jangan seronok sangat. Sekarang ni adalah fasa untuk mencari kerja pulak. Ingat nak cari kerja sekarang ni mudah ke? Saingan banyak sangat! Jangan terlalu memilih kerja ye. Kononnya lulusan universiti dan ada Degree, tak main la kerja yang cikai-cikai je. Gaji mesti nak ribu-riban. Paling kurang pun mesti RM2ribu. Kalau tak dapat yang tawarkan macam tu taknak kerja. Amboi amboi. Bukan main lagi demand eh. Jangan sesekali ade sikap macam tu. Rugi!


    Sekarang ni lambakan 'fresh graduate' berlonggok-longgok. Itu baru yang Degree. Tak kire lagi yang dah ade Master. Berapa ramai yang sanggup menganggur sebab demand sangat. Ingat tak ramai ke yang ada Degree dan Master masih belum bekerja? Ramai tahu tak! Dah demand sangat camne rezeki kerja nak dekat. Sedar sikit yang diri tu 'fresh graduate' ok. Belum ade pengalaman kerja. Lain la kalau korang memang dah bekerja kemudian sambung belajar untuk dapatkan Degree/Master. Itu lain cerita.



     ~Aku dengan encik CH. Kami coursemate+universitymate and soon-to-be soulmate. Boleh macam tu? Huahuahua. Poyo nak mampussss..~



    Ini tak, baru habes Degree dah eksyen kemaen. Rebut je peluang pekerjaan yang dapat asalkan related dengan apa yang korang belajar. Kalau susah sangat pun nak dapat kerja yang berpadanan, apa kata dalam tempoh pencarian tu cuba cari kerja part-time/sampingan. Tak salah pun. Yang penting dapat timba pengalaman dan merasai sendiri bagaimana suasana bekerja. Lepas tu takde la menyusahkan mak bapak lagi sebab dah ade income sendiri walaupun tak lebat sangat. Janji boleh sara diri sendiri.


    Macam aku sendiri, memang lepas graduate aku tak terus dapat kerja. Pernah jugak merasai tempoh jadi 'penanam anggur' yang berjaya. Nanti aku share pengalaman aku jadi penganggur terhebat. Huahuahua. Tapi aku tak pernah putus asa. Macam-macam kerja sampingan aku buat sementara nak dapat kerja yang bersesuaian. Yang penting aku dapat kumpul pengalaman dan belajar erti susah payah mencari rezeki sendiri walau dengan kerja apa sekalipun asalkan halal.



    ~Bersama coursemate yang lain. Time ni masing-masing dah tak larat nak bergambo. Itu yang terduduk semuanye. Awal-awal dah berebut bergambo sebab kejar mase. Maklum le keluar je dari dewan hari dah nak hampir gelap walaupun baru pukul 6 petang. Sabah kan gelap awal. Uhuhu.~



    Hmm. Syahdu betul la bile ingat balik kenangan aku naek pentas konvo terima skroll ijazah aku. Itulah memori terindah aku setelah bergelar seorang graduan. Masa tu perasaan bercampur-baur. Macam-macam perasaan ada. Nebes, seronok, eksaited, rasa nak terkinja-kinja, semua perasaan yang seangkatannya la pendek kata. Tapi dalam masa yang sama, otak asyik ligat berfikir tentang masa depan pulak lepas tu. Nak kerja ke, nak sambung belajar ke, nak kawen ke. Ye la. Kan ke diri sendiri jugak yang nak menentukan arah perjalanan hidup. Jadi jangan tersilap langkah dan tersalah perhitungan. Takut nanti menyesal tak sudah.


    Akhir kata, sebelum mengundurkan diri *apahal skema semacam ni?* aku nak ucapkan tahniah sekali lagi buat mereka yang telah bergraduasi dan terima ijazah masing-masing. Tak kira la dari universiti mana pun. Tahniah atas kejayaan korang! Terutama sekali buat kawan-kawan aku, graduan dari USM, Encik Syamil, Cik Anyss dan beberapa orang lagi. Tahniah weh. Jangan lupa mendaftarkan diri jadi ahli Persatuan Alumni USM ye. Bhahaha. Sempat tu lagi nak buat promosi. ;p



    Bisik2 :: Rindu nak naik lagi atas pentas konvo. InsyaAllah satu masa nanti andai ada rezeki. Amiinnn.

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Wednesday, 14 September, 2011

    ~Nostalgia jadi pelajar baru kat universiti~

    Assalamualaikum. Hai!


    Sekarang ni semua pelajar baru dah mendaftarkan diri di universiti masing-masing kan? Memandangkan opis aku terletak dalam kawasan U, jadi bermacam karenah pelajar la yang aku dapat lihat. Seronok pulak rase tengok muke dorang yang excited. Tetiba teringat kenangan masa mula-mula menjejakkan kaki kat menara gading dulu. Aiseh!


    Aku masuk U dulu dengan kelayakan STPM je. Bukan macam korang yang keluar dari matriks dan ade yang ambik Diploma dah. Korang kan hebat-hebat. Aku ni lulusan budak sekolah je. Itupun aku dapat masuk U setahun selepas STPM. Sebabnye aku kerja dulu nak kumpul duit. Maklum le orang susah kan. Bukan anak orang berada macam korang. Dah le takde bapak dah. Bapak pulak tak tinggal harta berkoyan-koyan. Yang die wariskan pun rumah ni je ha dengan duit pencen die untuk mak aku. Pampasan yang diterima lepas dia meninggal dah habes mak guna untuk sekolahkan aku adik beradik.


    Awal bulan Julai 2005 secara rasmi aku pun bergelar pelajar universiti. Nun jauh kat Sabah aku terbang untuk cari ilmu. Ye. Aku dapat masuk Universiti Malaysia Sabah. Aku ingat lagi, dulu budak-budak U lain suka cakap yang pelajar UMS ni semua yang terbuang tak layak pun nak masuk universiti. Universiti lain tak terima sebab tu kena buang kat UMS. Sesuka hati je cakap macam tu. Padahal aku memang pohon jurusan Multimedia/IT kat UMS. Memang rezeki aku la dapat belajar kat sana. Takde maknanye terbuang ke ape.


    ~Kampus aku dulu tepi pantai je. Syok ooo!~


    Masa terbang pergi Sabah tu, maksu dan paksu aku yang escort aku. Dorang memang dah lama nak merasa pergi Sabah. Jadi alang-alang aku dapat belajar kat sana, maksu dan paksu pun ambil peluang la hantar aku. Oh ye, fakulti aku terletak di kampus cawangan kat Labuan. Jadi aku terus ke Labuan la. Tak pergi kat kampus induk dah sebab aku skip Minggu Suai Mesra. Keh keh keh. Aku daftar seminggu lambat sebenarnye disebabkan ade sedikit masalah.


    Sampai-sampai je kat kampus, aku kena urus semua sendiri dari urusan bilik sehingga urusan daftar pelajar. Maksu dan paksu suruh aku berdikari buat semua sendiri. Dorang nak pergi bandar Labuan beli keperluan hostel aku. Jadi dengan terkontang kanting takde kawan sebab tak join orientasi, aku pun redah je la buat semuanya sendirian. Hahaha. Memang gamble habes la masa tu. Dah la takde geng. Sadis sungguh!


    Masa kena urus semua sendiri tu aku cuak jugak la. Ada benda yang aku tak tahu sebab aku tak orientasi. Jadi aku tak dapat maklumat yang sepatutnya la kan. Tapi orang cakap, kalau malu bertanya sesat jalan. Maka dengan muka tebal aku main approach je sesape yang ade dekat aku masa tu untuk mendapatkan maklumat. Dari situ aku mula 'buat kawan'. Kalau aku buat malu-malu sampai ke sudah la aku takde kawan kan? Dan sejak hari tu aku mula dapat kawan-kawan baru. Seronok!


    ~Sebahagian dari coursemate aku. Tak semua yang datang ambil gambar. (-_-")~


    Lepas tu, bermula la rutin harian aku sebagai seorang pelajar universiti. Sehinggalah aku menamatkan pengajian dan konvo pada tahun 2009. Sepatutnya aku habes tahun 2008 tapi aku extend 1 semester, tu yang konvo tahun 2009. Hehe. Sepanjang tempoh 4 tahun pengajian bermacam-macam peristiwa aku alami dan banyak kenangan yang dah aku kumpul. Kawan-kawan pun ramai. Dari senior sehinggalah junior. Lecturer dan staf kat U pun ade yang jadi geng. Sampai la sekarang ni ha masih berhubung. Fesbuk kan ade? Hohoho.


    Seronok sebenarnye jadi pelajar universiti ni. Masa ni lah kita akan kenal macam-macam jenis manusia yang lebih luas ruang sosialnye. Maklum la dari serata ceruk negeri dan dengan pelbagai karenah. Ada yang baik ada yang kurang baik. Masa ni jugak lah kita terdedah kepada persekitaran sekeliling kita. Sebab tu ada istilah 'kejutan budaya'. Kalau tak pandai bawa diri pasti mudah 'hanyut' dan tersasar. Jadi kita kena ada jati diri yang kuat. Dan yang paling penting, kita kena pandai bawa diri dan jaga perlakuan serta maruah.


    Kepada adik-adik (ececeh..sedar pun diri dah tua..haha), pergi universiti tu betulkan niat dulu yang adik-adik ke sana nak mencari ilmu. Ilmu di dalam kelas dan juga ilmu kehidupan. Jangan mudah lupa diri dan hanyut. Leka sangat sehingga terlupa niat utama menjejakkan kaki ke universiti. Sentiasalah ingat kepada harapan ibubapa. Nak berkawan dengan sesiapa saja tak salah. Kawan-kawan yang 'merosakkan' memang sangat ramai yang adik-adik akan jumpa. Jadi pilihlah kawan yang boleh membawa adik-adik ke arah kebaikan. Banyak sangat yang adik-adik akan tempuhi nanti. Jadi sediakan mental dan emosi yang cukup kuat ok!



    Bisik2 :: Bila tengok bebudak masuk U ni membuatkan keinginan aku nak sambung Master semakin membuak-buak!

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Monday, 12 September, 2011

    ~Terpaksa memandulkan kucing kesayangan~

    Assalamualaikum. Hai!


    Pada 11-3-11 yang lalu, kucing aku telah melahirkan 4 ekor cucu buat aku dan menjadikan aku seorang Nenek Yang Hot! Bhahaha. Tapi tak sampai beberapa bulan, beliau telah mengandung lagi. Sabo je la. Mentang-mentang la muke comel, asyik kena ngorat dan dirogol je die. Haishh! Disebabkan itu, pada 23-7-11 lahirlah lagi 4 ekor cucu untuk aku. Menjadikan jumlah cucu-cucu aku sekarang 8 ekor kesemuanya. Ramainya cucu aku!


    Ini bermakna kat rumah aku sekarang ade 9 ekor kucing yang aku bela. Mak oi..ramai sungguh! Dah macam pusat jagaan kucing-kucing pulak. Ahaha. 4 ekor cucu yang first dah besar-besar dah sekarang ni. Dah same besar dengan mak depa. Yang 4 ekor cucu kendian tu sekarang dah berusia 7 minggu. Nakal yang amat. Tapi comel-comel. Yang kali kedua ni, aku dapat cucu baka parsi 2 ekor. Walaupun bulu hitam janji parsi. Hoyeah!


    ~Cucu pertama :: CikTam, CikDa, CikTi dan CikSu~



    ~Cucu kedua :: Tenet, Bella, Mimi dan Comel~


    Itulah cucu-cucu aku. Maaf la aku memang tak kreatif bab bagi-bagi nama kucing ni. Tu pun aku dah pening-pening sampai seminggu fikir nak bagi nama apa. Dah la ramai pulak tu. Tibai je la asal ade nama. Aku pun tak tahu la kenapa dengan taste kucing aku ni. Anak-anak die semua berbulu gelap-gelap. Haha. Mungkin sebab die berbulu putih kelabu kot. Jadi sebab tu die cari suami-suami yang berbulu gelap gamaknye. Takpe la. Asalkan cucu-cucu aku semuanya comel-comel. Itu yang penting. 


    Sebenarnye, entri kali ni aku nak share pengalaman aku pergi memandulkan kucing-kucing betina aku. Kucing-kucing belaan aku majoritinye betina yang mana dari 9 ekor tu, ade 6 ekor betina dan hanya 3 ekor jantan. Jadi untuk mengelakkan populasi makin bertambah dan takut aku tak mampu nak bela ramai-ramai, aku terpaksa memandulkan kucing-kucing betina aku. Yang jantan aku takkan mandulkan dorang. Biar le dorang nak rogol mane-mane kucing betina pun. Haha.


    Untuk fasa yang pertama, aku bawa 2 ekor dulu, si ibu (Cik'Ah) dan anak yang ke-3, CikTi. Untuk fasa berikutnye giliran anak yang ke-4, CikSu pulak. Yang baby-baby tu dah besar nanti baru aku bawak. Jadi pada pagi Khamis lalu (8-9-11), aku telah bawa Cik'Ah dan CikTi pergi kasi kat pejabat veterinar. Kesian memang kesian. Tapi aku terpaksa memandulkan dorang. Cukup la aku bela 9 ekor tu. Aku taknak la terabai kebajikan dorang. Berdosa aku nanti.



    ~Kadar bayaran yang dikenakan Pejabat Veterinar~


    Sebelum hari pembedahan tu, Cik'Ah dan CikTi dipuasakan dulu selama lebih dari 10 jam. Malam sebelum hari pembedahan aku dera dorang tak bagi makan dan minum. Terpaksa la. Doktor veterinar yang aku buat appointment tu yang pesan. Sebab perut kucing harus kosong semasa nak jalani pembedahan. Kata die takut terjadi tragedi tak diingini yang menyebabkan kematian kalau dorang tak dipuasakan. Ngeri aku dengar. Uhuhu. 


    Tapi walaupun perut dorang kosong, lepas pembedahan tu Cik'Ah dan CikTi tetap muntah-muntah. Efek ubat bius gamaknye. Pagi tu je la dorang muntah-muntah. Petang sikit, dorang nampak stabil dah sikit. Alhamdulillah. Cuma kesian pulak aku tengok dorang time lepas kena bedah tu. Macam mabuk-mabuk kucing je. Pening kot kesan bius. Ehehe. 


    Ni dah hari ke-5 aku pantau dorang. Bagi makan ubat (payah benau nak suap) dan sapu ubat kat luka pembedahan. Risau jugak aku dorang terkena jangkitan kuman ke ape kan kat luka pembedahan tu. Mana tahu dorang pergi gigit ke jilat-jilat ke. Seriau! Aku taknak la dorang saket pulak. Cukup la saket kena bedah. Itu pun aku dah nanges tengok keadaan dorang. Jangan la dapat jangkitan penyakit lain pulak. Aku sayang kot dorang. Wuu.


    Doktor kata lepas 10 hari datang balik ke pejabat veterinar untuk buka benang jahitan. Minggu depan la aku kena pergi bawak dorang. Hari ni pun aku tengok dorang dah aktif sikit. Pantang lepaskan dari kandang sebab aku nak bersihkan, terus melompat-lompat macam tak saket. Sabau je la. Sebenarnye, kucing lepas kena kasi harus dikurung dan dikuarantin ye kawan-kawan. Tak boleh bagi dia terlalu aktif. Takut tempat bedah tu terbuka balik. Uhuhu.


    Tapi alhamdulillah la semuanya berjalan lancar. Lepas ni giliran CikSu pulak. Dah ade pengalaman merawat kucing lepas kena bedah ni senang la sikit aku nanti untuk kucing-kucing yang seterusnya. Bukan la aku nak bertindak kejam sebab menyekat nafsu dorang untuk beranak. Tapi aku nak mengelakkan daripada kes buang-buang anak kucing sebab tak mampu jaga. Lagi berdosa buat macam tu. Dari aku terjebak dengan kes buang anak kucing baik la aku kasikan dorang dan bela dorang je. Ini pun dah cukup ramai tau tak?


    Bisik2 :: Mengkasikan haiwan kesayangan hukumnya adalah HARUS dan tidak berdosa. Jadi jangan salah faham ok?

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Saturday, 10 September, 2011

    ~Welcome to our 'HOME SWEET HOME'~

    Assalamualaikum. Hai!


    Lagi sehari Rumah Terbuka 1 Malaysia (RT1M) akan diadakan kat sekolah aku belajar dulu, SMK Guar Perahu. Esok la maknanye tu. Pak Najib buat jamuan raya kat sekolah aku wei! Bhahaha. Eksaited kemaen lagi mention. Mahu tak eksaited. 'Orang besar' nak datang tu. Perdana Menteri Malaysia kot. ;p


    Welcome to our 'home sweet home'. Mai la tengok 'pembangunan pesat' kat sini. Huehuehue. Jangan tak tahu, kat jalan keluar taman perumahan aku yang dikelilingi dengan kampung-kampung ni dah ade traffic light. Maju ok! Walaupun trafik takde la busy mane sangat pun melainkan waktu pagi. Maklum le 'orang hulu' macam kami semua keluar ke bandar pada waktu pagi untuk pergi kerja demi mencari sesuap nasi. Kuikuikui.


    Sebenarnya, aku macam terkejut jugak la bile RT1M ni nak buat kat sini. Macam tak percaya je. Dah la tu buat kat sekolah aku dulu. Glamer lak rase tetibe tempat aku menimba ilmu disebut-sebut kat seluruh Malaysia. Bhahaha. Lagi satu yang buat aku terkejut, kawasan sini adalah kubu kuat Pak Nuar. Err..kiranye agak 'berani' jugak la Pak Najib ambil keputusan nak buat RT1M kat sini. Harap-harap takde la kekecohan dan kekacauan berlaku masa jamuan raya tu nanti.




    Petang Jumaat semalam masa aku balik kerja, sepanjang jalan dari sekolah aku sampai la ke taman perumahan aku penuh dengan bendera Umno dan bendera Malaysia. Meriah betul! Merah putih sepanjang jalan. Pagi nye masa pergi kerja kat kawasan sekolah je penuh dengan bendera. Bile petang dah penuh sepanjang jalan pulak. Siap bendera PAS dan PKR pun ade sekali 'memeriahkan pemandangan'. Dah rase macam waktu mengundi pulak. Ni Jamuan Raya ke Musim Mengundi? Konpius. Ehehe.


    Apa-apa pun, aku harap semoga takde la berlaku perkara bukan-bukan nanti. Masa google nak cari poster RT1M ni tadi macam-macam belog yang tulis kata nanti nak berlaku kekecohan dari pihak pembangkang masa jamuan tu nanti. Tak tahu la kesahihan dia. Maklum le bile bab politik ni, ade je la yang 'suka-suka' je buat cerita. Nak bagi bergadoh. Padahal kedua-dua pihak tak tahu ape-ape pun. Ntah malaun mane yang sebarkan 'berita' pun tak tahu.


    Adudui. Tak payah le cari pasal oi. JAMUAN RAYA kot. Orang nak bagi makan, pergi je la makan. Rezeki tu. Tak payah nak obses sangat dengan politik tu sampai buat kacau kat majlis. Tak kesah la jamuan tu siapa yang buat. Pergi jamuan tu sebab nak makan dah le. Idok le nak mati terus kalau pergi makan pun. Pastu takdenye bile pergi makan kat jamuan tu terus berubah hati dari sokong pembangkang terus nak sokong kerajaan pulak. Takde maknanye. 


    Didoakan semoga majlis tu berjalan lancar nanti. Aku tak pasti lagi nak pergi ke tak. Sebab aku ni 'pemalu' orangnye. Nak pergi kenduri kawen pun segan, lagi nak pergi jamuan yang 'bakal' ramai dengan manusia macam tu. Err...segan mak noks. Bhahaha. Lagipun semalam aku nampak lori RTM besar gedabak masuk kat taman perumahan aku. Kang tetibe muke aku masuk dalam tv pulak kan? Walaupun pemalu, aku gile kamera jugak kot. Tak memasal kang aku asyek mencapab depan kamera. Maklum le orang 'comel' kan selalu jadi perhatian kamera. Huahuahua. Perasan!



    Bisik2 :: Orang Penang oi! Tak kesah la korang 'parti' apa pun. Jom la kite pakat p makan ramai-ramai. Jamuan raya kot. Ekeke.

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Friday, 9 September, 2011

    ~Janganlah MENGANIAYA binatang sekalipun tak suka~

    Assalamualaikum. Hai!


    Aku rasa semua dah sedia maklum pasal kes Petknode Cat Boarding yang telah melakukan penganiayaan terhadap beratus-ratus ekor kucing yang ditinggalkan di dalam premis perniagaan mereka. Perangai sungguh 'hantu' betul makhluk Allah 2 orang jantan tu. Dapat kat aku memang aku belasah sampai nyawa-nyawa ikan. *macam mampu la konon.* Tapi sungguh! Aku geram betul kat dorang. Uhuhu.


    Mengalir air mata aku tengok gambar dan video yang dirakam oleh mereka-mereka yang telah memecah masuk kat premis tu untuk selamatkan kucing-kucing yang ada dalam tu. Sebenarnye bile dapat tahu pasal ni hari tu, aku rasa nak update. Tapi tak mampu nak menaip. Sebak yang amat. Ni masa dok menaip ni pun terbayang-bayang dan rasa macam nak menangis. Kenapa la dorang tu kejam sangat. Wuu.


    Kononnye menawarkan pakej yang murah sempena Aidilfitri baru-baru ini. Berjanji dapat memberikan jagaan yang rapi terhadap kucing-kucing yang ditinggalkan dalam jagaan mereka. Tapi hampeh! Semua janji palsu. Ambil sampai beratus-ratus ekor. Tamak nak mampuih! Fikir nak untung je. Bila dah gelap mata tengok duit masuk berkepuk-kepuk dalam poket terus lupa daratan. Setan betul perangai. Memalukan usahawan Melayu je. Sebab tu la orang kata Melayu ni bodoh meniaga. Ni la salah satu contohnye. Takde akal!


    Kesian kat owner kucing-kucing tu. Kepercayaan yang diberikan sia-sia je. Mesti sedih yang amat bila tahu kucing kesayangan dorang diseksa macam tu. Sampai ada kucing yang kebuluran, dehydration, mati, dan sakit dalam 'jagaan' mereka. Huhuhu. Tak dapat aku bayangkan. Sebab tu la raya hari tu aku rela tinggal sorang-sorang beraya kat rumah demi menjaga 9 ekor kucing aku. Aku tak yakin dan tak percaya ada orang mampu bela kucing-kucing aku macam aku bela dorang.


    ~Kucing kesayangan aku yang telah melahirkan 8 ekor cucu untuk aku. Hehe.~



    Tapi aku pelik betul la kalau ada yang cakap dia tak suka kucing. Ramai kot orang yang tak suka kucing kan? Ada tu punya tak suka dengan kucing boleh saje suka-suka pergi sepak terajang kucing sebab kucing tu datang bergesel manja. Punya buruk perangai. Entah ape-ape je. Tak suka sekali pun jangan la buat camtu. Aku sepak balik kang baru tau. Kucing comel tahu tak? Dah la binatang yang paling manja. Rugi betul orang yang tak suka dengan kucing ni. Bela kucing murah rezeki tau. 


    Kalau nak tahu, orang yang tak suka dengan kucing ni bukan seorang yang amat penyayang. Tahap penyayang dia sangat rendah dan kemungkinan besar memiliki sifat panas baran yang melampau. Kuikuikui. Memandai je buat teori sendiri. Sebenarnya, semua orang ada sifat penyayang dan panas baran dalam diri masing-masing. Cuma tahap nye je berbeza. Tapi kenyataannya, orang yang tak suka kucing memang sangat kurang sifat penyayang dalam diri. Ehehe.


    Sebab kurang penyayang tu la gamaknye yang membuatkan dorang ni boleh sesuka hati seksa binatang peliharaan. Huishhh. Emo betol aku kalau cakap pasal penderaan binatang ni. Tambah-tambah pasal kucing. Aku pencinta kucing tahu tak? Sampai ada simpan angan-angan nak buka satu rumah kucing. Boleh bela kucing lagi ramai. Syoknye! Punya la obses dengan kucing. Siapa yang pencinta kucing macam aku jugak? Jom join venture bukak nursery kucing. Kuikuikui.



    Bisik2 :: Jangan la aniaya binatang. Tak kesah la kucing ke ape ke. Even anjing sekali pun kalau kite aniaya kite berdosa tahu tak?

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Thursday, 8 September, 2011

    ~Analisis Sistem Ujrah 1% PTPTN~

    Assalamualaikum. Hai!


    *AMARAN : Entri ini sangat panjang sebab nak explain bagi korang paham. Kalau taknak paham tak payah baca. Mekaseh! 
    **p/s :: Ada sedikit update aku dah buat kat part 3% kos pentadbiran dan ujrah sebab komen dari besfren aku AceDUltraman dan kawan blogger encik KJ. (^_^)
    ***Peringatan :: Analisis ini adalah untuk KES AKU SAHAJA. Bukan semua orang sama dengan aku. Harap maklum!


    Aku tengok, entri aku tentang Ujrah PTPTN yang ditulis pada 25 Februari 2011 lalu mendapat statistik yang sangat banyak. Maknanye ramai orang cari maklumat pasal Ujrah dan baca entri aku tu. Jadi kali ini aku nak berbicara lagi isu Ujrah ini dengan pembaca-pembaca aku supaya korang lebih faham. Buat pengetahuan semua, sebenarnya aku ada isi permohonan ujrah dan dah terima pun tawaran. Tapi aku telah menolak mentah-mentah tawaran yang diberikan setelah membuat sedikit research. Nanti aku share dengan korang eh research aku tu. 


    Disebabkan aku tolak tawaran Ujrah PTPTN yang hanya 1% upah dikenakan tu, jadi aku telah membayar hutang PTPTN aku setiap bulan seperti biasa mengikut ansuran bulanan yang ditetapkan dalam jadual pembayaran yang aku terima pada 11 Jun 2010. Untuk kaedah pembayaran ini, 3% kos pentadbiran dikenakan ke atas aku berdasarkan baki semasa bulanan hutang aku.


    Setiap bulan aku tak pernah miss bayar. Cuma bila aku betul-betul sesak, baru 2 bulan sekali aku bayar. Tapi selalunya setiap bulan memang aku akan peruntukkan sejumlah wang dari gaji aku untuk melunaskan hutang PTPTN aku. Aku tak buat melalui potongan gaji memandangkan aku bekerja dengan NGO dan gaji aku seciput saje. Jadi aku bayar secara persendirian. Jalan kaki pergi sendiri kat bank dan bayar di kaunter. Selalu aku bayar dekat BSN sebab dorang cuma cas RM1 untuk komisen. Bank lain cas mahal. Tapi selepas ini aku nak bayar secara online kat e-FES sebab cas lagi murah, hanya 50sen.


    ~Aku meroyan! Bhahaha..~


    Pada 15 Julai yang lalu, aku telah menyemak penyata baki pinjaman PTPTN aku di laman e-FES PTPTN. Untuk update berapa baki pinjaman aku yang masih ade. Lepas je semak aku terus meroyan sebab rasa tertipu bila tengok baki masih banyak macam tak susut-susut. Bila kira-kira, setelah lebih RM1000++ yang aku bayar selama tetiap bulan rupanya aku hanya membayar kos pentadbiran. Jumlah sebenar pinjaman yang RM21000 masih belum lagi terlunas. 


    Maka disebabkan amarah yang sangat, aku telah berleter di wall fesbuk seperti rajah diatas tadi. Muahaha. Lepas tu, dengan terkocoh-kocoh aku pun telah membuat pertanyaan di Laman Aduan PTPTN untuk mendapatkan maklum balas dari pihak PTPTN. Orang cakap malu bertanya sesat jalan kan? Jadi untuk kepastian aku pun buat la pertanyaan untuk dapatkan penjelasan. Berikut adalah pertanyaan dari pihak aku dan maklumbalas yang diberikan oleh pihak PTPTN. Silalah baca ye. Aku tanya berjela, dorang explain pun berjela jugak. Haha. Ambik hang!


    ~Pertanyaan yang jujur dari aku. Kuikuikui.~



    ~Maklumbalas dari pihak PTPTN.~


    Setelah meneliti penjelasan dari pihak PTPTN dan aku pergi ushar balik surat perjanjian pinjaman dan surat tawaran ujrah, maka aku pun mula faham dan membuat semula pengiraan. Aku semak balik penyata baki pinjaman yang aku print-out dari laman e-FES PTPTN. Memang betul la aku kena jelaskan kos pentadbiran tu sebab kan ke aku ade buat penangguhan selama setahun. Masa tempoh penanguhan tu memang dikenakan kos pentadbiran. Sebab tu jumlah pinjaman bertambah. Ish ish ish..Boleh pulak aku terlupa. Lepas tu meroyan tak tentu pasal. (-_-")


    Takpe la. Belajar dari kesilapan. Jangan cepat menggelabah tak tentu hala. Ok. Kat bawah ni adalah pengiraan yang telah aku buat untuk sistem Ujrah dan sistem 3% kos pentadbiran. Harap korang jelas. Kalau tak faham boleh la tanya aku semula. Nanti aku cuba explain lagi sampai korang faham. Oke!


    Memula kita tengok sistem Ujrah dulu. Mengikut sistem Ujrah yang ditawarkan kepada aku, tempoh bayaran balik aku adalah selama 180 bulan = 15 tahun. Berdasarkan baki terakhir pinjaman yang aku terima pada 1/1/2009, jumlah pinjaman aku ialah RM21,000. Memang jumlah sebenar pinjaman aku la tanpa cas kos pentadbiran 3% yang dikenakan sepanjang tempoh aku buat penangguhan. Bila dikira dengan upah pengurusan pembiayaan (ujrah 1%), jumlah sebenar aku perlu bayar ialah RM24,150 di mana upahnya ialah RM3150. Jadi ansuran bulanan aku selama tempoh 15 tahun ialah RM134.17. Kat bawah ada rajah ringkas pengiraan bagi korang senang faham.


    Tapi bagi yang ditawarkan tempoh pembayaran selama 120 bulan = 10 tahun, korang akan sangat untung kalau terima tawaran sistem ujrah. Dan akan ada banyak perbezaan. Cumanya bayaran ansuran bulanan akan tinggi sedikit dalam RM200 dan melalui potongan gaji. Sebab kalau untuk 10 tahun, upah yang dikenakan cuma RM2,100 dari jumlah pinjaman RM21,000. Jadi total bayaran adalah RM23,100. Kat situ korang akan untung dalam RM1050 jugak la kan? Jadi ikut korang la kalau nak terima atau tidak tawaran bayaran secara ujrah ni. Terpulang. 





    Sekarang kita tengok pulak yang kos pentadbiran 3% tu. Kalau mengikut jenis pembayaran ini, tempoh bayaran balik aku adalah selama 120 bulan = 10 tahun dan jumlah yang perlu aku bayar untuk tempoh 10 tahun berdasarkan ansuran adalah lebih kurang jumlah tawaran sistem Ujrah. Berdasarkan baki terakhir pinjaman yang aku terima pada 1/1/2009, jumlah pinjaman aku ialah RM21,000 yang mana sama macam sistem ujrah di atas iaitu jumlah sebenar pinjaman aku. 


    Tapi aku telah memohon penangguhan bayaran balik dan telah diluluskan selama 15 bulan dan tertangguh lagi sebulan sehingga 17/4/2010. Maka jadilah 16 bulan kos pentadbiran aku kena bayar. Sepanjang tempoh penangguhan, kos pentadbiran 3% dikenakan ke atas aku berdasarkan baki semasa pinjaman setiap bulan iaitu sebanyak RM48.75 sebulan. Jadi, kos pentadbiran yang telah aku kumpul sepanjang tempoh penangguhan ialah RM780. Menjadikan jumlah hutang aku sehingga bulan April 2010 sebanyak RM21,780.


    Bermula bulan April 2010, aku dah mula bayar sebab aku dapat kerja pada bulan tu. Aku bayar mengikut jadual ansuran yang diberikan. Sehingga bulan Ogos 2011, baki terakhir pinjaman aku adalah RM21,114. Maknanya yang aku dah bayar hanya kos pentadbiran sepanjang tempoh penangguhan aku dulu. Jumlah sebenar pinjaman aku belum mula bayar lagi. Untuk korang lebih faham, tengok pengiraan simple kat bawah ni.





    Walaupun masih membayar kos pentadbiran dan belum membayar jumlah sebenar pinjaman, tapi takpe sebab tinggal sikit je lagi kos pentadbiran masa penangguhan tu aku nak kena langsaikan. Bile langsai je aku nak mula bayar tetiap bulan lebih sikit dari ansuran yang dicadangkan. Jadi boleh cepat habes. Mungkin kurang dari tempoh sebenar 10 tahun aku boleh habeskan bayar pinjaman PTPTN aku. InsyaAllah. Aku rimas jugak la bile berhutang ni. Rasa tak tenang hati. Tetiap bulan asyik mikir pasal hutang nak kena bayar je.


    Kalau ikut yang sistem 3% kos pentadbiran tu, aku memang boleh jimat dari jumlah sebenar mengikut sistem ujrah 1%. Tambah-tambah kalau tetiap bulan aku tak pernah miss dan BAYAR LEBIH dari jumlah ansuran yang sebenar. Jimat banyak jugak kot. Masa pun jimat jugak tahu tak? Memang kos pentadbiran akan dicas sebanyak RM48.75 setiap bulan. Maknanya setiap bulan akan ditambah sebanyak RM48.75 dari baki berkurangan pinjaman aku.


    Tapi, kalau aku BAYAR LEBIH dari ansuran yang dicadangkan, jumlah pinjaman aku akan berkurangan cepat. Tempoh bayaran pun boleh disingkatkan. Sebab aku tidak terikat dengan tempoh sebenar bayaran balik dan bukan melalui potongan gaji. Kalau dikira semula ikut kadar ansuran yang dicadangkan pun, jumlah bayaran penuh pinjaman beserta kos pentadbiran setiap bulan dalam tempoh 10 tahun yang aku kena bayar, adalah lebih kurang sama dengan jumlah bayaran penuh ikut sistem ujrah. Mungkin lebih sikit. Takde la beza banyak mana sangat pun. Aku dah kira semua tu.




    Lagipun kalau sistem ujrah, aku akan terikat dengan tempoh bayaran balik selama 15 tahun yang telah ditetapkan tu. Jumlah bayaran pun fixed. Sebab tu dia buat sistem ujrah tu. Bagi nampak mudah dan kirannya macam korang bayar tak banyak sangat. Tapi sebenarnye sama je dengan yang kos pentadbiran tu jumlah bayaran penuh nye. Yang beza part tempoh bayaran tu. 10 tahun dengan 15 tahun. Kalau tak percaya korang amik surat tawaran ujrah dan jadual pembayaran ansuran 3% kos pentadbiran, bandingkan sendiri. Ok!


    ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


    Kesimpulannya, aku rasa tak rugi sebab aku tolak tawaran sistem Ujrah tu. Tak sia-sia aku buat research dan pengiraan dulu sebelum terima membabibuta tawaran Ujrah. Korang pun lain kali jangan malas nak buat analisis sendiri terlebih dahulu. Ini tidak, main rodong je accept. Kononnya 1% nampak lagi sikit dari 3%. Kaji dulu. Kalau rasa ada untung, baru accept. Kalau lebih kurang sama fikir dulu banyak kali kalau rasa taknak terikat. Ok?


    Jangan jadi pemalas sangat nak kaji. Kalau tak, tanggung sendiri la nak kena bayar hutang dalam tempoh yang lama. Kalau korang memang kaya dan berduit dan gaji pun besar beribu-riban, nak bayar sekaligus, lain cerita la. Tapi masalahnye korang mampu ke? Dah la gaji seciput. Nak bayar kereta (korang kan eksen), sewa rumah, makan minum, belanja harian. Kalau dah kawen belanja isi rumah untuk anak-anak lagi. Ke memang duit gaji korang untuk bayar PTPTN je. Amboi..bagus betul kalau macam tu.


    Jadi, nampak tak perbezaan Ujrah 1% dengan 3% kos pentadbiran? Jelas kan ape yang aku explain kat korang ni? Memang ini adalah analisis aku semata-mata berdasarkan tawaran yang aku terima. Tapi aku rasa, keputusan aku tu betul la dengan tolak sistem Ujrah. Tak kesah la kalau ade yang kata aku rugi sebab boleh bayar upah 1% tapi nak bayar kos pentadbiran 3%. Janji aku tak pernah miss bayar. Lagipun aku suka bersedekah kat PTPTN. Kui kui kui.


    Haa..kalau korang tak faham, belek lagi sekali entri aku ni sampai korang faham ye. Kalau tak faham jugak, baru tanya aku. Ini aku dah cuba sedaya upaya explain detail bagi korang nampak jelas perbezaannya. Sampai berjela-jela entri. Kalau tak nampak taktau la aku nak kata apa. Memang 'buta kayu' sungguh la maknanye tu. Huehuehue.


    Apa-apa pun, kalau dah berhutang tu silalah bayar ye. Aku ni walaupun banyak membebel tak puas hati dengan PTPTN, tapi aku tetap bayar hutang aku kat dorang. Sebab HUTANG WAJIB DIBAYAR. Korang pun jangan banyak berdalih sangat. Masa dapat PTPTN bukan main lagi korang berjoli sakan. Beli henpon la, laptop la, shopping la, melancong la. Lupa diri! 


    Orang dapat duit PTPTN guna untuk tampung kos pengajian. Korang guna untuk tampung kos enjoy diri. Bila dah habes belajar, kena bayar balik kemaen lagi liat. Pastu mula la cakap PTPTN tu pitipitipu. Memberontak takmau bayar. Melampau betul. Silalah sedar diri oke! Kalau tak kerana PTPTN takde la Diploma/Ijazah korang tu ha. Huahuahua. Sekian mekaseh!



    Bisik2 :: Hutang tetap hutang dan WAJIB dilangsaikan!

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Tuesday, 6 September, 2011

    ~Bumi sudah semakin tua dan uzur. Bersedialah!~

    Assalamualaikum. Hai!


    Tak boleh nak fokus dengan kerja. Weng weng je kepala otak. Tak cukup tidur. Mata mengantok yang amat sebab semalam hampir jam 4 pagi lebih baru tertidur. Takot nak tidur lepas terasa gegaran akibat gempa bumi kat Sumatera awal pagi semalam. Kuat gila! Dah la masa tu aku tengah kusyhuk buat kerja ofis mendesign something. Tetiba rasa macam nak pitam dan pening-pening. Macam terumbang-ambing dan bergoyang-goyang. Ingatkan hantu goyang kerusi aku duduk dan meja komputer aku. Bhahaha. Dasar penakot!


    Ini kali kedua aku merasakan gegaran akibat gempa bumi. Dulu sekali masa tahun 2004 kalau tak salah aku. Yes! Betul. 26 Disember 2004. Tarikh keramat yang takkan dilupakan. Masa tu Penang turut terkena tsunami kesan gempa bumi tu dan ramai yang terkorban masa tu. Gempa bumi yang berlaku di Sumatera juga rasanya. Uhuhu. Walaupun rumah aku berada jauh dari kawasan pantai, tapi gegaran boleh terasa begitu kuat. Perasaan masa mengalami gegaran tu tak tahu nak gambarkan macam mana. Kembang bulu roma semua. Menakotkan!



    ~Bumi kita dah semakin uzur~



    Masa sekolah-sekolah dulu, bila belajar Geografi rasa bersyukur sangat sebab Malaysia terletak di garisan khatulistiwa yang bebas dari bencana alam dasyhat-dasyhat seperti gunung berapi, gempa bumi dan ribut taufan. Alhamdulillah. Malaysia sebuah negara yang sangat 'bertuah'. Dilindungi dari bencana alam yang boleh mengancam nyawa dan memusnahkan harta benda dalam sekelip mata. Tapi kita selalu sombong dan tak nak bersyukur dapat hidup di bumi bertuah Malaysia ni kan?


    Sedar atau tidak, kita selalu terlupa satu hakikat yang apa-apa saje boleh jadi dengan ketentuan Allah. Malaysia juga tidak terlepas dari mengalami bencana alam sebenarnya. Malaysia turut dilanda bencana alam yang kecil seperti tanah runtuh dan banjir. Walaupun tidak mengalami gempa bumi, tapi turut terkena tempias merasakan gegaran. Dan mungkin juga boleh terkena tsunami kesan dari gempa bumi tersebut. Betul tak? Tapi masih ramai yang 'lupa diri'.



    ~ Macam ni la yang aku bayangkan semalam. Astaghfirullah. Mintak dijauhkan.~



    Bumi sudah semakin 'tua' dan 'uzur'. Bersedialah dengan apa saja kemungkinan yang bakal berlaku. Entah berapa lama lagi bumi boleh bertahan nak menampung manusia-manusia yang semakin lama semakin lupa diri. Dan bila tiba masanya nanti, hari kiamat pasti akan menjelma. Tak tahu la masa tu kita semua sempat atau tidak bertaubat. Sebab hari kiamat akan berlaku bila kita semua alpa dan terlalu lalai dengan urusan dunia sehingga terlupa kewajipan kita sebagai seorang Islam kepada Allah SWT. Huhu. Semoga Allah melindungi akidah dan iman kita semua.


    Semalam masa terasa gegaran gempa bumi tu, aku memang terbayang kejadian tsunami tahun 2004 tu. Aku gelisah memikirkan camne la aku nak pergi kerja dengan kena merentas Penang bridge. Tengah-tengah merempit tetibe tsunami terjadi dan menghempas bridge. Aku tenggelam pastu tak timbul-timbul dah. Maklum le tak reti nak berenang. Terkubur la aku kat dasar laut. Huuu. Nauzubillah. Takotnye rasa. Sori la korang. Aku ni memang suka sangat mikir menda-menda tak masuk akal macam tu. Apa-apa pun, semoga kita semua dijauhkan dari segala malapetaka. Aminnn.



    Bisik2 :: Bencana alam adalah salah satu peringatan dari Allah SWT supaya kita sentiasa menginsafi diri. Ingat tu!

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Monday, 5 September, 2011

    ~Doa Sebelum Memulakan Kerja~

    Assalamualaikum. Hai!


    Hari ni dah ramai yang mula bekerja kan? Selamat menjalankan amanah dengan penuh dedikasi. Jangan bermalas-malasan ye. Kerja tu satu amanah tau. Punca rezeki korang jugak. Takkan nak makan rezeki yang tak berkat kot. Mesti taknak kan? Kalau taknak, jangan 'liat' sangat nak buat kerja tu. Nak start enjin pun jangan le lama sangat. Start 5 minit terus jalankan kerja ok. Itu baru namanya pekerja yang produktif. Ehehe.


    Amboi amboi. Mentang-mentang aku cuti lagi. Kemain lagi menasihatkan korang kan? Bhahaha. Jangan jeles ok! Aku masih dalam mood bercuti. Hari ini ada urusan kat JPN. Lepas tu nak bawak kucing aku pergi buang dia punya peranakan. Nak 'kasi'kan die la. Asyik kerja beranak je. Rajin sangat p cari suami-suami. 9 ekor anak die aku kena bela sekarang ni ha oi. Jenuh!


    Entri kali ini aku nak share satu doa dengan korang. Doa sebelum memulakan kerja. Masa duduk depan meja opis tu, sementara nak tunggu komputer 'on', bacalah doa ni dulu. InsyaAllah kerja korang sepanjang hari pasti berjalan lancar. Kekadang jadi kusyhuk sesangat sampai ralit buat kerja. Buat yang kerja bukan kat opis pun boleh je amalkan doa ni. Tak kesah la korang kerja apa sekalipun even jadi tukang cuci. 


    Sebagai seorang  Islam, sebelum memulakan sesuatu pekerjaan, eloklah kita berdoa dahulu kan? Memohon perlindungan dan berkat dari Allah. Kerja kan ibadah juga. Jadi, marilah kita sama-sama amalkan doa ini. Semoga kita sentiasa berada dalam rahmat Allah.




    Doa ini sebenarnya aku dapat dari seorang makcik yang menyewa kat opis ni. Kami selalu berkongsi-kongsi amalan doa dan zikir. Benda yang baik, eloklah dikongsikan bersama kan? Sebab tu aku share dengan korang jugak. Jadi, korang amalkan la eh doa ni. 


    Untuk yang bergelar pelajar pun boleh je gunakan doa ni. Ubah la sikit kat doa tu pekerja jadi pelajar, pekerjaan jadi ilmu. Sebelum memulakan langkah pergi ke kelas, boleh la baca doa ni. InsyaAllah, ilmu yang korang dapat jadi berkat. Pahala pun dapat sebab belajar juga merupakan satu ibadah.


    Itu saja perkongsian aku untuk kali ini. Semoga segala perjalanan pekerjaan kita, pelajaran kita, mendapat redha dari Allah. InsyaAllah.


    Bisik2 :: Selamat bekerja!

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Saturday, 3 September, 2011

    ~Review Filem :: HANTU BONCENG~

    Assalamualaikum. Hai!


    Dah lama aku tak buat review filem Melayu kan? Maklum le filem Melayu bukan pilihan utama aku nak tengok kat wayang sebab selalunya tunggu raya je kompom mesti keluar kat tv punya la. Jadi dari membazir tengok kat pawagam bayar beringgit-ringgit tunggu je la time raya. Kalau tak pun, tunggu je beberapa bulan dari tayangan, kat youtube pun dah keluar. Kuikuikui.


    Tapi disebabkan raya ke-2 hari tu aku bosan nak mampuih dah jadi jaga kat rumah dan tak tahu nak buat apa, maka aku telah membeli tiket online nak tengok wayang cerita Hantu Bonceng. Kenapa aku pilih nak tengok movie ni? Sebab takde movie lain yang menarik boleh aku layan. Tengok trailer movie ni macam menarik je. Lagipun aku suka tengok jue aziz yang cun tu. Tu yang redah je beli tiket. Aku pergi layan movie ni sensorang je. Pukul 7 malam aku keluar rumah, sampai-sampai jam 7.30 dah, terus laju-laju pergi surau solat maghrib dulu. Wayang start pukul 7.40 malam. Masuk lambat sikit pun takpe kot. Solat lagi penting


    Lepas solat aku terus le bergegas naek ke pawagam sebab dah pukul 7.50 malam. Lewat seploh minit aku masuk. Hall penuh weh! Ramai rupanya makhluk yang tak solat maghrib. Ish3. Fenomena biase dah tu kot kan? Ramai ape yang sanggup skip solat sebab takut terlepas scene movie tu. Ye dak? Ada yang butthurt? Memang itu tujuan aku pun. Kuikuikui. Jangan marah oke! Raya-raya ni tak elok marah-marah. Jom la kite review filem Hantu Bonceng ni. Panjang sangat dah mukadimah aku ni ha. Biase la tu. Aku kan suke melalut. Huehuehue.







    Pada pandangan aku, movie ni biase-biase je kot. Kalau rasa nak layan, boleh je. Lawak santai. Maklum le pak lawak Zizan yang berlakon. Ada la scene yang boleh tahan lawak. Tapi itu lah pasalnye, movie ni langsung tak kena dengan citarasa aku walaupun aku seorang gadis rempit. Movie ni totally mengisahkan kehidupan seorang mat rempit lakonan Zizan yang dihantui oleh  roh seorang gadis bernama Maya yang mati eksiden kena langgar lori lepas Zizan berjaya menang dia sebagai hadiah juara rempit. Tak sempat nak 'korban'kan dah mampuih.


    Zizan dihantui roh Maya sebab roh tu mintak jenazah dia disemadikan dengan sempurna. Itu saje. Yang jadi Hantu Bonceng tu roh Maya tu le. Tapi takde la banyak mane sangat scene hantu bonceng. Scene yang paling banyak ialah scene MEREMPIT dengan BERHANGGUK PALE DALAM DISKO. Tak kena langsung dengan tajuk movie.


    Aku assume akan banyak scene hantu bonceng yang lawak-lawak seram, tapi hampa je. Ada tu ada la. Tapi tak banyak pun. Hmm. Ke mereka-mereka yang merempit tu sebenarnye 'hantu bonceng' nye? Mungkin la kot ek. Dah asyik melangak dalam disko terkinja-kinja pastu asyik-asyik rempit moto je keje. Dorang tu la kot hantu bonceng gamaknye. Huahuahua. Tapi bonceng bukan ke maksud die penumpang yang duduk kat belakang penunggang moto tu ha? Aaahhh. Lantak le apa-apa pun. Wat semak pale je nak memikio nye. Layan sudah.



    ~Hantu Bonceng pakai sandal cun weh! Kuikuikui.~



    Keseluruhannya, rating movie ni aku boleh bagi 2.5 dari 5. Sikit ke? Padan la tu kot. Cukup-cukup la tu. Cerita ni bagi aku sangat tidak sesuai ditonton oleh bebudak tak cukup umur. Tidak boleh dikategorikan sebagai Umum (U) mahupun PG13. Banyak sangat scene 'sosial' nye. Aku yang dewasa ni pun geleng-geleng pale je tengok. Minum arak, terkinja-kinja dalam disko, merempit, bertumbuk macam samseng, perempuan tinggal serumah dengan lelaki bukan mahram, amalan sihir menyihir, ngandung luar nikah. Hmm. Macam-macam.


    Scene keagamaan? Ada la sikit kot. Tapi kalau tengok sekali lalu rasa macam mempersendakan agama pun ade gak. Entah la. Mungkin perasaan aku sorang bab yang tu kot. Maklum le aku ni kan sensitip sket orangnye. Apa-apa pun kalau korang rasa nak layan movie ni pergi je la tengok. Boleh la nak gelak-gelak. Nama pun filem komedi kan? *tangankedadamatakeatas* Lepas tu pepandai le pikir sendiri ye best ke dak. Citarasa kita kan lain-lain. Mungkin korang kata best. Tapi bagi aku tak best pun. Biasa-biasa je. Jangan jadi macam aku sudah. Tertipu dengan trailer. Kalau taknak rugi, tunggu je keluar kat youtube nanti okeh!



    Bisik2 :: Melayang RM10.50 aku. Huwaaa...T_T

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

    Thursday, 1 September, 2011

    ~Semangat kejiranan yang kian luntur~

    Assalamualaikum. Hai!


    Dapat idea nak tulis pasal ni sebab sembangSMS aku dengan encik CH tempoh hari. Kitorang sembang-sembang pasal kesah hidup masa zaman kecik-kecik dulu. Ape ingat kitorang ni doplohpat jam nak mesej cintan-cintun ke? Takde maknanye. Sepanjang 6 tahun bercinta dengan beliau ni, peratus nak mesej mengarut 'ailebyu yulebmi aimishyu yumishmi' memang amat tipis kot. Jarang sangat-sangat. Kalau ade pun, aku la tu yang meroyannye dulu. Bhahaha. Biase la tu. Nama pun pompuan. (-_-")


    Hari tu kitorang share la pasal kenangan berjiran masa zaman kecik-kecik dulu. Mulanye sebab aku tanya kat beliau tentang someone yang add aku kat pesbuk. Lama dah nak tanya, tapi tak tertanya. Sebab aku tengok mutual friend orang tu dengan aku, semuanya adik beradik encik CH yang 8 orang lagi tu. Tu yang aku konpius kot sedara mara beliau ke. Rupanya jiran encik CH masa beliau kecik-kecik kat Setiu dulu katanya. Memang family dorang close sangat walaupun hanya berjiran. Ohooo..terjawab sudah persoalan yang bermain di minda aku selama ini.


    Jadi, disebabkan itu aku pun nak share jugak la dengan korang kat belog ni kenangan aku hidup berjiran masa kat Kem PGA 3 Bidor tempat aku membesar masa kecik-kecik dulu. Walaupun dulu jiran aku kat sana kebanyakannya orang asli dan bukan seagama, tapi kami rapat sesangat. Masa kecik-kecik kawan aku ramai orang asli kot. Ada la jugak jiran melayu sebelah-sebelah rumah. Tapi geng main aku memang anak-anak orang asli. Dah aku pun keturunan orang asli jugak kot. Apa da. Wat lupa pulak. Ahaha.






    Nak tahu rapatnye macam mana? Aku dengan muka tak malu selambe je lepak-lepak dalam rumah dorang tengok tv sesama. Kekadang selamba badak boleh pergi dapur ambik makanan lagi. Lagi muka tak malu memalam angkut bantal busuk dengan selimut pergi tido kat rumah dorang. Bhahaha. Memang muka kulit tebal betol aku ni. Tapi best ok! Dorang langsung tak berkira walaupun berlainan agama. Kalau dengan jiran-jiran melayu sebelah rumah pulak, selalu bertukar-tukar juadah. Nak-nak masa bulan puasa. Kalau masak sedap dan best sikit, bagi kat jiran sebelah. Esok dorang pulak balas balik. Syoknye. Rindu pulak!


    Itu zaman berjiran dulu-dulu. Sekarang ni, ade lagi ke yang buat camtu? Rasanya takde dah kot. Nak bertegur jiran sebelah pun payah, apatah lagi nak bertukar juadah. Masing-masing buat hal sendiri. Tak peduli dah jiran sebelah pun. Kalau peduli, takde la nak bukak sound tv sampai bergegar dinding macam nak runtuh rumah sebelah. Tak heran jiran nak tidur ke apa. Penting diri. Pastu tak boleh tengok jiran lebih sikit mula nak berdengki. Mula la nak memburuk-burukkan sebab tak puas hati. Punya la busuk hati. Dah la tak mesra alam. Tak best langsung!


    Sebab itulah aku lebih banyak terperap dalam rumah je. Mak aku pun dilarang keluar bersembang dengan makcik-makcik jiran sebelah. Dorang kalau duduk 'bermesyuarat' asyik 'buat ketupat' je kerja. Dok ngata kat anak orang tu, anak orang ni. Anak orang je nampak buruknye. Anak sendiri punya 'buruk' tak nampak pulak. Eh? Tahu pulak aku dorang 'buat ketupat' pasal apa. Hakhakhak. Aku pernah terdengar le weh. Sebab tu aku taknak bagi mak share saham dosa 'buat ketupat' dengan dorang tu. Baiklah duduk dalam rumah diam-diam kan. Ehehe.


    Cuma satu menda je la aku respek kat kejiranan aku ni. Ada 'Pakatan Lorong'. Kiranya kalau ada apa-apa kenduri satu lorong pakat gotong-royong rewang. Tapi ada jugak la cacat celanye. Namanye je 'Pakatan Lorong' tapi bukan semua nak terlibat pun. Tak bersatu hati. Orang tu nak macam ni, orang ni nak macam tu. Pastu bermasam muke sebab tak sekepala. Haishh. Macam-macam kan? Itulah namanye manusia. Adat la kan kalau macam tu. Tapi kalaulah semua jiran kat lorong aku ni bersatu hati, takde dengki-mendengki, ambil berat antara satu sama lain, kan ke syok macam tu.






    Berbeza kan kejiranan dulu dengan kejiranan sekarang? Dulu komuniti berjiran tu macam keluarga. Sekarang tak boleh nak kata macam keluarga, tapi macam musuh ada la. Semangat kejiranan dah kian luntur zaman sekarang ni. Menyedihkan bukan? Aku rasa jiran kat taman perumahan ni berbeza yang amat dengan jiran masa aku duduk kat kem PGA dulu. Mungkin sebab dulu sama-sama merasa hidup susah kot. Sekarang kan dah moden. Pakat dah senang masing-masing. Watpe la nak peduli jiran-jiran sangat. Ye dak?


    Apa-apa pun, sepatutnya kita hidup berjiran ni kenalah sentiasa tegur menegur, saling menghormati dan bersepakat. Barulah hidup aman harmoni. Lagipun Islam sendiri menuntut umat-umatnya supaya memelihara hubungan kejiranan. Jika kita menjaga hubungan baik sesama jiran tetangga, insyaAllah takkan ada persengketaan berlaku. Allah pun akan merasa kasih kepada mereka yang memelihara hubungan sesama manusia. Cuma itulah, kita tidak dapat menghalang sekiranya ada jiran yang mempunyai sifat-sifat 'kotor' dalam hatinya. Yang penting kita jaga peribadi kita supaya tidak jadi seperti mereka. Ingat tu!



    Bisik2 :: Kalau tak nak hidup berjiran dengan manusia, tinggallah dalam hutan dan berjiran dengan haiwan. Nak ke? Ehehe.

    Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

     
    Copyright @ Belog Riesha Ariesha 2009-2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi