Wednesday, 30 November 2011

~Membela nasib anak kucing terbiar~

Assalamualaikum. Hai!


Dah lama tak cerita pasal kucing kan? Hari ni aku nak cerita pasal makhluk Allah yang comel ni la. Lepas insiden anak-anak kucing kesayangan aku mati sekor demi sekor atas sebab yang aku sendiri kurang pasti samada terkena jangkitan virus, keracunan atau efek ubat rawatan di vet, aku dah kurang cerita pasal kucing kat belog ni. Kesedihan tu masih belum hilang sepenuhnya lagi kot. Uhuk.


Selepas kehilangan anak-anak bulus aku tu, cuma tinggal seekor saje kucing yang masih dalam peliharaan aku. Mak kepada anak-anak bulus yang dah meninggal tu le. Mak dorang je yang masih hidup dan sehat walafiat sehingga kini. Dan sudah tentulah perhatian aku sepenuhnya tertumpu kat die sekor je. Die pun sekarang bukan main mengade dan bertambah gemok sebab aku beri jagaan rapi dan perhatian kat die semata-mata. 


Korang yang ikut belog aku ni mesti tahu aku ni memang seorang cat lover kan? Disebabkan aku kesian si Cik'ah ni tinggal sekor dan takde kawan, tempoh hari aku telah adopt seekor anak kucing yang aku kutip dari kedai jual ikan+sayuran kat depan taman perumahan aku ni. Ehehe. Sebenarnye aku nak ambil kitty lain yang aku ternampak 3 hari sebelum tu. Sayangnye die dah hilang pergi mana pun tak tahu. Pakcik kedai tu cakap lagipun kitty tu tak berapa lawa. Sian kitty tu. Jadi pakcik tu sua pada aku kitty yang lain.


Mulanye macam sedih jugak la sebab kitty yang aku nak takde situ dah. Tapi bile belek kitty yang pakcik tu bagi aku jadi kesian pulak sebab mata die buta. Rasanya lah sebab mata die tak macam mata kucing lain. Macam ade selaput yang tutup anak mata die. Kesian sangat! Jadi aku pun dengan rela hati adopt kitty tu. Masuk hari ni dah 2 hari la aku bela die. Manja gile! 



~ Hai! Nama saya Boboi. (^_^) ~


Haa..yang kat atas ni la kitty yang aku adopt tu. Aku bagi nama Boboi. Pengaruh dari kartun Boboiboy la ni.  Lagipun die jantan. Ngam la tu kan. Hehe. Buat masa ni aku asingkan die dalam sangkar lain dulu. Tempoh hari lepas ambil die aku mandikan then masa lap-lap bulu die tu terjumpa kutu. Takut berjangkit kat si Cik'ah tu pulak jadi kena la bagi duduk jejauh. Bile dah takde kutu kang baru leh bagi kawan. 


Tips penjagaan kucing ni, kalau salah sekor ade kutu, kurap, penyakit atau demam, memang kena asingkan dari kucing yang lain dulu. Sebab nanti boleh berjangkit. Ini aku belajar dari pengalaman membela anak-anak bulus yang dah meninggal tu jugak la. Aku pun tersilap langkah jugak masa tu. Tahu ade salah sekor sakit tapi aku tak asingkan sebab kesian nak asingkan die sekor-sekor. End-up semua sekali saket dan mati lepas dapatkan rawatan di vet. Wuu. Takpe. Pengalaman mengajar kite untuk lebih berhati-hati di masa depan kan?


Lagi satu tips, kalau ade kucing yang saket, cepat-cepat bawak pergi vet tau. Jangan bertangguh kononnye.. "Takde ape-ape. Saket sikit je. Nanti baik la ni. Kucing kan pandai ubat diri die sendiri. Ada 9 nyawa." Banyak la korang kucing 9 nyawa. Mitos je kot tu. Kalau nak menyesal buat la camtu ye. Nanti korang rase la ape yang pernah aku rase dulu tu. Uhuhu. Tapi kalau tak mampu nak bawak pergi vet, jangan khuatir. Ade jugak petua-petua lama yang boleh merawat kucing-kucing yang saket ni sebenarnye. Kalau die tak saket terok la. Kalau saket terok sila bawak pergi vet.


Nak petua lama tu, kena rajin-rajin search kat internet ni la ye. Banyak sangat! Ramai orang yang ada bela kucing dan berpengalaman suka share petua tau. Aku selalu refer kat belog Kucing Terbiar ni kalau nak tahu pasal penjagaan dan rawatan kucing. Ada jugak la belog lain yang aku refer. Cuma aku suka lepak kat belog tu. Ehehe. Kadang-kadang aku call je doktor kat vet nak mintak advise kalau rase tak berduit nak bawak kucing pergi buat rawatan. ;p


Eh. Lagi satu nak pesan kat korang yang berminat nak bela kucing ni. Tak payah la perabih duit pergi beli kucing yang mahal-mahal tu. Membazir. Kutip je kucing-kucing yang kena buang kat pasar ke, tepi jalan ke kat mana-mana la. Dorang pun comel jugak ape. Kesian kat kucing-kucing tu terbiar. Dorang lagi perlukan penjagaan rapi dan perhatian kita tau. Lagipun dapat pahala kot sebab membela nasib dorang. Eceh! Hehe.



Bisik-bisik :: Tak paham kenapa ada orang suka buang-buang kucing ni. Takde rasa kesian ke eh dalam hati dorang. Haishh..(-_-")

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

12 orang bagi nasihat:

kai said...

alhamdulillah...
bagus niat awak..
semoga Allah membalas jasa baik awk ini..

nursarah said...

my dad penah amik anak kucen terbiar. then tak sempat dewasa kucen2 tu mati.. agaknya masa baby imunisasi rendah sebab tak da emak. huhu

Kumbang Jingga said...

salah satu sbb org buang kucing sbb kucing tu suka berak merata2 dan kencing merata2..nk bela kucing nie kena pandai ajar kucing tu supaya najis kucing terurus dan rumah tak berbau..hehe..

♥CIK SHA♥ said...

@kai :: insyaAllah..amin..(^_^)

♥CIK SHA♥ said...

@nursarah :: boleh jadi jugak..sistem imun die lawan penyakit tak kuat..sebab tu mase aku tanye kat doktor kat vet tu die cakap anak kucen at least kena suntik imun 2 kali..

♥CIK SHA♥ said...

@Kumbang Jingga :: salah orang yg buang tu jugak la sebenarnye..sape suh tak ajar kan?

saye kutip kucen ni then train dorang berak secara teratur kat jamban dorang sendiri..ok je..tak jadi masalah pun..

orang yg buang kucen then bg alasan yg macam tu sebenarnye die yg bermasalah dan bersalah..bukan kucen tu..

kan kan kan?

hahaha..

Kamsiah said...

salam
akak pernah jugak buang kucing...kucing sapa ntah la,rumah akak tak boleh pintu langsung,terus dia masuk,terbalikkan tong sampah,buka saji,pastu mesti pancut kencing kat dinding/langsir...mmg geram betul...akak pi buang kat pasar borong...dekat ja dgn rumah..2,3 ari pastu dia balik semula...

♥CIK SHA♥ said...

@Kamsiah :: wassalam kak..

die suka kat rumah akak kot tu..sebab tu die datang..ehehe..

die dah buat tanda kat rumah akak..yg die kencing tadi tu..tu yg die boleh balik semula..kucing mmg suka kencing untuk tnda kat mana tmpt die suka..

ParkAir said...

Dulu kucin aku banyak, tapi lepas beranak aku bagi kat orang je. sekarang ni tinggal geboh sekor..

Namee Roslan said...

alolololo, comelnya diaa. :D nasib baik riesha kutip dia. kalau tak sian dia. nk cari makan pun ssh. org salu buang cat sbb tak tahan nk bau taik tu. n nk bg makan. kedekut.

A.I said...

wow!

aku teringin gak jadi penjaga kucing.
tapi nak baut cemana bulu dia ja dah geli sangat dahh. tak sanggup mak noks!

tapi teringin...
sebab macam best je dapat cakap2 dengan kucing. hehe

anyss said...

Assalamualaikum,
Ada 5 ekor anak kucing yang comel dah masuk rumah saya berduyun2 nak buat tempat tinggal, masalahnya saya geli dengan kucing. Ada tak sesiapa nak bela kucing comel tu? Boleh email saya annieyss@gmail.com



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com