Friday, 26 August 2011

~Hasil kerja underground aku - PartTime Designer~

Assalamualaikum. Hai!


Sebenarnye dah lama nak update pasal benda ni. Saja nak show-off kat korang. Bhahaha. Berlagak nak mampos la mek'ah ni. Ada rasa macam nak bagi penampaq tak? Kuikuikui. Takde la weh. Ingat aku ni apa? Aku bukan manusia yang jenis 'mendongak ke langit' tak sedar diri punya orang. Aku sangat low-profile oke! *walaupun dusta sila percaya* 


Nak kata aku ni hebat sangat bab design mendesign ni, rasanya tak kot. Tapi aku suka cabar diri aku mencuba sesuatu yang baru. Walaupun tak reti, aku belajar sampai aku reti. Biarpun ambil masa yang agak lama. Walaupun 'buta kayu' dan tak berapa nak kreatif, aku cuba jugak asah skill bagi jadi kreatif. Biarpun hasilnya takde la kreatif sangat. Yang penting aku cuba. Belajar sesuatu yang baru adalah minat aku. Memang sejak dari kecik-kecik lagi. Sebab tu ada je benda baru yang aku dapat belajar. Macam design blog aku ni, semua aku explore sendiri. Maka terhasillah belog busuk aku yang 'sweet' ni. *sindrom perasan* 


Panjang pulak mukadimah aku ni ek. Straight to the point je la. Mati akal dah nak reka ayat. Wahaha. Sebenarnye aku nak share dengan korang hasil kerja aku la. Kalau korang nak tahu, aku sebenarnye ade buat bisnes design mendesign ni secara underground. Mak oi! Underground tu. Ekeke. Dah tu aku tak announce kat khalayak ramai. Memang underground la. Sekarang baru nak hebahkan pada 'satu dunia'. Biar orang tahu kerja underground aku. Nak cari side income lor untuk buat belanja kawen. Boleh tak?


Ok. Sekarang mai la kita ushar apa dia kerja underground yang aku dah buat tu. Buat masa ini takde la banyak mana pun. Baru cuba-cuba. Customer pun di kalangan orang yang dikenali sahaja. Ada tu aku saja buat secara 'free of charge' dulu nak tengok feedback dapat macam mana. Bila dah dapat respon positif, jadi sekarang aku nak 'show-off' la. Ehehe. Jom ushar!



BLOG DESIGN

Untuk blog design ni aku dapat upah dari kakak aku sendiri. Dia suruh design blog bisnes die. Memang ikut apa yang dia nak la. Takkan nak ikut kepala hotak aku pulak. Dia bagi guideline semua, aku ikut je dan design macam mana yang dia nak. Customer always right kan? Ehehe. 

Ermmm..berapa kakak aku upah? Rahsia la. Aku tak mintak pun. Dia bagi banyak ke sikit ke, aku ambik je. Adik beradik kan? Nak berkira apanye. Dan di bawah inilah screenshot salah satu page kat blog tu. Simple je kan? Rasa nak ushar lebih lagi, pergila kat sini - alovelygift.blogspot.com. Korang selak je la setiap page yang ade ok. Mana tahu tertarik dengan pakej yang akak aku sediakan. Silakan la jenguk ye.





BUSINESS NAME CARD

Kategori ini baru 3 kali aku design. Yang pertama aku saje cuba-cuba design untuk Kad Member KBU. Time ni aku sponsor untuk mereka yang pergi gathering KBU first time diadakan tu. Yang second dapat upah dari ahli KBU sendiri, Cik Syakira Yaakub untuk personal name card. Yang ketiga dari makcik cleaner kat opis aku. Dia buat bisnes urut tradisional. Jadi dia upah la aku buatkan kad nama untuk dia bagi kat customer.

Untuk business name card ni, aku design sekali dengan printing siap berapa kuantiti yang dikehendaki. Harga printing aku cari kedai yang boleh bagi kualiti yang tip top dengan harga yang murah dan berbaloi, berdasarkan jenis material yang customer request. Kalau taknak aku print siap pun boleh. Aku cas kat design je la. Dekat bawah ni contoh design yang aku dah buat. Tak cantik mana pun kan? Biase-biase je. Saya tak kreatif ok. Huhu.


~Ini contoh untuk founder KBU, Cik Anyss. Yang icon orang tu Mr. Sharkox punya hasil kerja.~


~Yang ini request dari Cik Syakira.~


~Makcik cleaner kat opis aku punya kad bisnes. (^_^)~



HEADER BLOG

Kalau header untuk diri sendiri punya blog memang dah berlambak-lambak dah aku buat. Korang p la belek kat page header ni. Simple je aku buat. Untuk kepuasan diri sendiri. Kan aku dah kabo kat atas tadi yang aku ni bukan kreatif sangat pun. Tapi ada aku kesah? Janji aku sendiri tengok, aku puas. Kuikuikui.

Setakat ni, tak pernah lagi la ambil upah buat header. Takde orang yang nak upah pun. Sedihnye! Uhuhu. Nak buat camne, tangan tak berseni. Orang pun tak hingin nak upah. Disebabkan oleh tu, sempena bulan Ramadhan tahun ni, aku ada la buat amal jariah sikit. Design header dan hadiahkan pada 2 orang blogger bertuah, iaitu encik JT dan encik KJ

Sebab apa aku hadiahkan header kat dorang? Untuk encik JT sebab beliau adalah penyumbang trafik utama kat belog busuk aku ni. Kebanyakan sumber trafik dari kawan blogger memang datang dari blog beliau. Lepas tu, hari tu beliau ada buat review pulak tentang blog busuk aku ni. Tu yang buat aku lagi terharu. Jadi header tu tak seberapa la dari aku nak ucap terima kasih kat beliau. Beliau nak guna ke tak aku tak kesah sangat. Nama pun hadiah. Ehehe. 

Untuk encik KJ pulak sebab aku syahdu baca entri beliau yang tak pernah ada header. Kesian kat die. Ekeke. Time tu pulak kebetulan mood aku memang gatal tangan nak melukis kartun. Identiti blog beliau pulak simple. Itu yang buat aku designkan header untuk beliau. Maka, terhasillah dua header di bawah ini. Kedua-dua header ini kat belakang dia lutsinar ye. Amacam? Cantik tak?







COMPANY PROFILE

Yang ini aku dapat upah dari alumni USM yang buka bisnes beliau sendiri. Dulu auntie ni pernah jadi AJK kat Persatuan Alumni USM tempat aku kerja sekarang ni ha. Aku memula blur gila macam mana nak design company profile. Tak pernah buat katakan. Aku study dan search macam-macam contoh company profile kat internet. Lastly aku come-out dengan design kat bawah ni ha. Tapi aku tak lari sangat kot dari concept yang auntie ni bagi contoh layout asal dia. Cuma banyak jugak la yang aku ubah. Kuikuikui.





BUTTON STICKER

Untuk yang ini aku dapat job dari orang yang sama seperti di atas juga. Untuk beliau punya projek dengan USM. Aku design exactly ikut apa yang beliau bagi lakaran. Takde pandai-pandai sendiri. Sebab ini pun first time aku design button sticker. Kuikuikui. Tak cantik? Biar le. Dorang dah setuju dengan apa yang aku design ni kira ok la tu kan? Dah dapat pun upah. Huahuahua.




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Itulah antara kerja-kerja design sampingan yang aku dah buat. Ada lagi sebenarnye macam sticker kereta/motor. Malas dah nak attach. Ehehe. Selain itu aku design jugak banner, poster, buku atucara dan sebagainya. Tapi itu kerja kat opis aku ni la. Pegawai IT yang multi-purpose aku ni ha. Bukan takat selenggara database, jadi web designer/developer boleh, multimedia designer boleh, graphic designer pun hentam jugak. Banyak gile kerja aku woi! Tapi sayangnye gajiku sangat la menyedihkan. Sama banyak macam jadi cashier je. Uhuhu. Nak buat camne, kerja dengan NGO. Redha je la. T_T


Sebab tu la ade bercadang nak memperluaskan bisnes part-time aku jadi designer ni kalau boleh. Ye la. Nak menyimpan untuk belanja kawen. Dapat side income boleh la menyimpan. Memang le sekarang ni aku menyimpan jugak sikit-sikit dari duit gaji aku yang seciput tu. Tapi aku kan tamak. Nak nyimpan lagi banyak-banyak-banyak-dan banyak lagi. Nampak beno tamaknye. Kuikuikui.


Jadi, kalau ade yang berminat nak upah aku, silalah contact aku. Nak tahu camne boleh contact aku? Nah p baca kat sini. Ada la situ alamat email aku. Taknak email, contact kat fesbuk pun boleh. Takde hal punye. Ehehe. Harga camne pulak? Don't worry bebeh! Harga boleh runding. Aku ni baik hati la. Takde nye nak cas mahal-mahal. Kalau rasa nak cuba aku punya servis ni, jangan malu-malu kontek okeh!


Bisik2 :: Dah rupa promoter pun ade gak aku ni ha. Kemaen lagi promote diri sendiri. Bhahaha. Jangan marah!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

25 orang bagi nasihat:

cik Nemo said...

Menarik! Seronok bila ada peluang tuh! Kite juga sedang menuju ke arah itu. :)

KhAiReDzAiMy said...

Menarik..Kreatif tul... Lpas nie boleh la tempah header kat awk.. Hu.. Hu..

Namee Roslan said...

hehe, nice. header saya bughuk. kena tempah kt awak nih! :D

Kumbang Jingga said...

tq sbb wat header tuk kj..cik sha memang hebat lah bab2 design..kj rasa cik sha boleh pergi jauh dlm bidang design2 ni hehe...

FUZ.QYM.Y said...

aku suka kerja macam ni.

Zulfikar Hazri said...

uiyoohhh lawa la header ko buat... aku teringin nak header lutsinar...

T__T

tadi aku dah suh staff merangkap kawan aku buatkan.. tengok jadi ke tak

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Posting yang menarik! thanks sudi berkongsi..

yours
SH

Aisumi Chan Kawa'i said...

waaaaaaaaaaahhh! cantek2.. kalo mintak editkan blog sumi boleh? :P hehehe~

azrialiasbob said...

Shahada lukis pakai apa ek?Tablet ka pakai mouse aja?lawa lawa la..lukisan..pakai Illustrator ker?

Anonymous said...

pakai software apa ek?

♥CIK SHA♥ said...

@Anonymous :: selalu guna photoshop je..

Ck Syaa ツ said...

Cantik2.... nak tnya, akak guna templte dsgner ape ek? hehe

kisahku dan mereka said...

sy bru nk bjinak2 dlm dunia blog..nk mntk tlg design blh(@_@)
nnt sy anta email kat riesha

♥CIK SHA♥ said...

@Ck Syaa ツ:: template designer akak guna yg simple lepas tu coding sendiri je dan buat design sendiri..^_^

♥CIK SHA♥ said...

@kisahku dan mereka:: insyaAllah boleh..^_^

Miera MasTriXia said...

cantiknye.. dsgn untuk btton stcker and bsnss nme card tu dsign gune ape ea? miera pon mnat dsign sbnrnye.. :)

♥CIK SHA♥ said...

@Miera MasTriXia :: semua design guna photoshop je sayang..^_^

Ruqaiyah Hussain said...

salam...kalau tempah blog,,, brape ye??

Ina ZaLinA said...

salam.. cik ina tertarik dgn design bloghttp://zarenaheeney.blogspot.com/
tapi header lagi berkenan riesha punya... berapa ye upah kalau nk minta tolong buat mcm tu

Miss Hadiah said...

wah k.ada kita orang blogger jugak la.. heheheh datang sini mencari k.ada. -farhana-

BuNdLe2u said...

Wat company profile berapa upahnya

berusbotolsusu said...

Email pls...akk nk tempah business card..
Or email akk.. at rosnani.mohamedani@yahoo.com.my

Mohd Azraei Mohd Khairol said...

Tu laa company profile Berapa upah nya

Mohd Azraei Mohd Khairol said...

Berapa rm utk co profile .. Matcommando@hotmail.com

Muhammad Amirul said...

Brpa upah bt compny profile



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com