Wednesday, 10 August 2011

~Facebook ganggu privasi? Dedahkan nombor phone pengguna!~

Assalamualaikum. Hai!


Benda ni dari pagi tadi lagi aku dah perasan. Semua pakat dok kalut spread kat wall kengkawan masing-masing. Konon-konon takut privasi diganggu sebab nombor telefon tertera kat Phonebook Contact Friends Facebook. Mula-mula memang ingat nak buat bodoh je. Tapi bila dah berlambak-lambak kat wall pakat spread menda ni aku rasa terpanggil la nak tulis entri pasal ni. Dah kakak aku pun terpengaruh sama dengan sebaran ni. Ini tidak boleh jadi. Aku kena explain jugak.



Memang la aku ni bukan pakar IT ye kawan-kawan. Tapi ade la sikit-sikit ilmu sebab memang aku belajar pasal IT pun masa kat universiti dulu walaupun major aku sebenarnye Multimedia. Tapi aku still belajar pasal menda ni jugak. Jadi, meh sini aku nak explain sikit kat korang situasi ni. Tak payah nak gabra-gabra sangat. Meh sini nak bagi bukti dulu bagi korang jelas. Kang aku explain kat bawah pulak.


 ~Screenshot wall feed dari akak aku untuk suami dia~




 ~Screenshot Friendlist kawan-kawan aku di bahagian Contact. Aku mark yang tanda merah tu nak kasi contoh kat korang. Itu adik angkat aku. Nampak tak ade nombor contact die kat situ. Ini contoh tau!~




~Nampak tak ape yang ade kat profile adik angkat aku ni? Yes! Nombor phone die. For surely dia sendiri la yang tulis. Takkan si Mark tu kot.~



Kalau korang nak tahu sebab ape boleh ade nombor phone korang kat Phonebook Contact Friends Facebook tu ialah korang sendiri yang gatal-gatal tangan pergi tulis nombor phone kat profile korang. Kalau korang tak tulis, takde la keluar nombor phone korang tu. Jadi kat sini takde timbul isu 'pencerobohan privasi' sebab korang sendiri yang dedahkan privasi korang. Naseb la kalau kena ganggu pun. So, sendiri fikir la ek. 



Kesimpulannya, jangan nak salahkan facebook tu pulak yang pergi dedahkan nombor phone korang. Bukan salah si developer Facebook tu ok. Dah memang coding dia akan baca apa je maklumat yang korang tulis kat profile masa korang register. Lain kali tak payah la pergi tulis nombor phone korang kat mana-mana laman sosial pun. Itu kalau korang kata nak jaga privasi taknak diganggu la. Lagipun bukan wajib pun tulis nombor telefon korang kat profile korang. Itu atas kerelaan korang sendiri. Aduduii. Pening betul aku la dengan korang ni. (-_-")



Bisik2 :: Sendiri yang dedahkan privasi, sendiri tanggung kalau kena ganggu eh!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

18 orang bagi nasihat:

Frause said...

satu lagik aku nak citer kat hang....kalo pakai OS android... corroborated dengan FB..otomatik save nombor HP sapa2 yang ada dalam senarai FB...aku tahu la..sebab aku pengguna Android....kah3....tapi aku tak pernah la ganggu diaorang...aku rasa macam tak best pon

♥CIK SHA♥ said...

yes! still same jugak..sendiri tulis kat profile kan? sape yg online pakai phone yg pakai OS Android for sure automatically detected nombor2 phone yg ade dlm database facebook..and for sure org yg online pakai Android nombor phone die facebook dapat detected sebab Android corroborated dgn FB..jadi jgn online guna phone Android..kui3..

Jejaka Terhangat said...

owh, JT pn tak perasan no telepon JT pon tertera kat facebook.

haritu nak register application kena masukkan code yg hanya boleh kita dapat kat henpon. tak sangka plak no fon tu dia terus publish kat profile.

lepas baca post ni baru JT tgk balik profile FB. mmg ada dia pacak kat situ. adeh FB ni. patutnya bnda privasi camtu dia auto hide..bahaya btol..

Zulfikar Hazri said...

*** standing ovation....

tepuk dengan penuh ikhlas...

entry ko kali ni penuh ilmiah dan pedas...

meh aku share kat wall aku..

p/s aku tak layan benda ni, sebab aku pun pikir mcm kau jugak. dah korang letak sendiri no phone tu.. memang la no tu keluar..

jenuh aku pikir masa belum tengok, mcm mana FB boleh trace no phone kita.. hahahahaha

ARC™ said...

nombot fon aku sape berani call silakanla. 1 tu no mati, 1 lg no NZ. HAHHAHAHHAAHHAHA

Aslina said...

ahaha... alaa... pegi kat account>privacy preference je... hide segala info yg kite saje2 gatal tangan taip... kan senang...

hahaha... menggelabah jugak ye org2 camni... adoyaiii... padahal setting bley je set senirik...

include yg gune android... kikiki... rasanya lahh... :D

missSenget said...

benda ni buat aku rasa lagi aku nk letak no tepon kt profile..

test market..

tgk ada tak org kaco..

muahahaha..

tapi aku yakin..xde pun sapa nk kaco..

♥CIK SHA♥ said...

Jejaka Terhangat ::

Kalau tak salah saye, bile ada connection dgn henpon memang ada kemungkinan dia akan detect phone number kite dan akan simpan dalam database..sebab tu boleh ade kat profile tu even kite tak bubuh sendiri..maybe sebab coding die mmg baca dan panggil ape saje maklumat pasal kite dalam database..that's way la..ehehehe..

♥CIK SHA♥ said...

zulfikar hazri ::


mekaseh la ikar..aku macam rimas kot tgk wall aku semak dengan sebaran info yang b***h macam tu..sebab aku yakin memang ramai yg akan terpengaruh..padahal tak tahu kebenaran pasai pa benda tu boleh jadi..tu la aku tergedik-gedik nak explain tu..

♥CIK SHA♥ said...

Arc ::

ahahaha..sape yg kol ko tu memang 'bernaseb baek' la kot kan..kui3..;p

♥CIK SHA♥ said...

Aslina ::

actually saye dah check semua senarai yang contact number ni dengan profile tuan die..even die hide info pasal number kat profile die, still kat contact number tu akan keluar..

maybe sebab coding kat page contact number tu akan panggil semua data pengguna yang pernah key in number phone depa..that's way saye cakap kat entri tak payah ngade2 nak bubuh nombor phone kat mana2 laman sosial pun..sekali dah key in data, memang akan tersimpan dalam database..


so, berhati-hatilah kalau nak prvasi terjaga..^_^

♥CIK SHA♥ said...

missSenget ::

ehehe..try la bubuh..tapi kalau kite tak publish gmbr sendiri..orang tak tengok muke memang orang tak kacau la kot..misteri gitu..


selalu yang kena kacau ni maybe yg suke tempek gambar posing gedik2 kat fesbuk..pastu letak pulak number phone kat profile kan..memang la kena ganggu..


jawapan dia kat orang tu ialah PADAN MUKA..kuikuikui..

✿....rossa alina....✿ said...

yup,kalo kite pernah on fb gne enfon,automatic akan kuar kt phonebook kite..

mahfudzah said...

cepat deleteeee dekat fb.ehehe

~eZmALiZa~ said...

hmm.. fb skrg dah takde privacy.smua nak tunjuk kat org. hahaha

Hami Asraff said...

Oh dapat jugak spread news ni. Tapi tak ada gangguan pun di kamar telefon. Maka, assume tak ada apa-apa yang berlakulah :)

Ain Zulaikha said...

sekarng ni kan facebuk dah tak privasi lagi.. huhuhuhu

Zura said...

bende nie xleh salahkan sesapa...sndiri salah..



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com