Saturday, 23 July 2011

~Bahasakan diri sendiri~

Assalamualaikum. Hai!


Rasanye semua orang ade cara tersendiri nak bahasakan diri dengan ahli keluarga memasing kan? Aku tak tahu nak kategorikan menda alah ni macam mana. Err..lebih kurang macam kata ganti diri kot. Eh? Betul ke? Alamak! Bahasa melayu gagal betol la aku ni. Tibai je la eh. Rasanye ngam dah tu. Maaf le. Dah lama tinggal sekolah memang cenggini la. Habes lupa semua. Kui3.



Macam aku sendiri, banyak kot kata ganti diri yang aku gunakan untuk mewakilkan diri aku bila berinteraksi dengan ahli keluarga. Waseh! Berinteraksi tu. Bahasa kamus betol. Ahaha. Ye la kan. Sebagai seorang yang tinggi budi bahasa *konon* mesti la kena bertatatertib dalam membahasakan diri sendiri dengan ahli keluarga sendiri kan. Tambah-tambah dengan orang tua. Takkan nak beraku-kau pulak. Nak makan penampaq?





Kalau dulu, aku pernah share dengan korang pasal nama glamor aku a.k.a nama gelaran dalam entri ni kan? Punya la bermacam-macam nama glamer aku. Konon-konon glamer sangat. Tu yang banyak sangat nama glamer. Ceh! Perasan. Haha.



Jadi, hari ni aku nak share la dengan korang antara kata ganti diri yang memang kerap aku gunakan sehari-hari dalam perbualan aku dengan family. Mana la nak tau kot korang pun ade jugak gunakan kata ganti diri yang sama macam aku. Boleh la kite geng kan? Ehehe. Jom kite belek satu persatu.


 ~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
 


Mostly, aku gunakan KAKAK untuk bahasakan diri aku dengan mak aku. Walaupun aku yang tengah dan ade lagi sorang kakak, disebabkan masa kecik2 aku membesar berdua je dengan adik bongsu aku kat Bidor dulu, jadi mak dengan arwah abah dah biasakan aku dengan panggilan kakak. Disebabkan itulah sampai la sekarang dah tua bangka ni aku dah terbiasa bahasakan diri kakak dengan mak aku bila kami bersembang. 



Oh..masa kecik2 akak sulong aku stay dengan arwah wan dan arwah tok kat kampung. Walaupun aku 3 beradik tak membesar sama-sama, tapi kitorang tahu la ikatan adik beradik kitorang. Cuma kitorang adik beradik tak biase ade gelaran Kak Long, Kak Ngah, Dik Su semua tu. Aku dengan kakak aku, mak dengan arwah abah panggil kakak. Kekadang bile sebut je kakak, 2-2 menyahut. Hahaha. Lawak.




 

Sebagai anak jati Pulau Pinang, kata ganti diri CHEQ memang sinonim la dengan diri aku. Ecewah! Cheq tu maksud dia 'saya'. Aku biasa bahasakan diri cheq bila aku bersembang dengan orang-orang yang lebih tua dari aku. Contohnye macam dengan mak sedara dan pak sedara aku.



Dulu masa arwah wan dan arwah tok masih ade pun aku bahasakan diri aku cheq dengan dorang. Memang tetiap hari perkataan cheq tu keluar sebab masa arwah tok dan arwah wan ade, kami sekeluarga yang jaga dorang masa dorang dah tua. Kami tinggal sekali. Jadi bila bercakap tu mesti le keluar cheq tu. Sekarang ni dah kurang la aku gunakan sebab dorang dah takde. Cuma bila pergi kat rumah mak sedara dengan pak sedara aku baru terkeluar balik kata ganti diri cheq tu. Oh my..tetibe aku rindu kat arwah tok dengan arwah wan. T_T


 


Err..KITE ni aku selalu guna bila cakap dengan maksu dan paksu aku je. Ehehe. Ntah la weh. Aku tak tahu pasaipa dengan maksu dan paksu mesti aku bahasakan diri kite. Memang dah terbiase dari kecik-kecik. Mungkin sebab paksu aku orang Kelantan kot. Eh? Takde kena mengena. Ahaha. Ermm..mungkin sebab dengan family maksu aku dah terbiase cakap luar. Maksudnye tak cakap bahasa utara la.



Aku kan membesar lama kat Bidor. Dari kecik kot. Lahir-lahir pas habes pantang terus mak aku bawak balik Kem PGA. Sampai umur 15 tahun kat sana. Cakap pun slang KL ko. Bidor kan dah nak dekat sangat dengan KL. Memang perasan KL habes la cakapnye. Wahaha. Maksu aku pulak rajin bebeno datang kem bile time cuti sekolah ambil aku dengan adik balik kampung. Bile dah dari kecik terbiase cakap luar, memang dah tua bangka skang pun still sama jugak percakapannye la. Tu yang terbiase berkite-kite je dengan maksu paksu aku. Kui3.






Mak aku selalu marah kalau dengar aku bahasakan diri ORANG. "Dok orang-orang. Sape orang? Memang la diri tu orang. Bukan beruang." Wahaha. Lawak la mak ni. Aku biasenye bahasakan diri orang dengan kazen kesayangan aku, Mek Solehah anak maksu yang sulung. Dengan kazen-kazen lain aku hang je. Dengan Mek Solehah sebab kitorang rapat kot. Dengan kakak aku pun aku terbiase bahasakan diri orang jugak.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Haa. itulah antara kata ganti diri yang aku gunakan untuk bahasakan diri aku dengan family aku. Dengan kawan-kawan lain la pulak. Selalu guna nama. Kalau rapat memang ber'aku' la. Saya jarang sangat-sangat. Kalau dengan yang tak kenal baru ber'saya'. Kadang-kadang 'kite' dan 'orang' pun ade jugak la aku guna dengan kawan-kawan. Depend kepada berapa rapatnye perhubungan persahabatan tu. Ehehe. 



Korang pulak macam mana? Ada ke yang ber'aku-aku' je dengan semua orang tak kire mak bapak orang tua adik beradik semua? Ohoiii..kurang tata-tertib namanye tu kalau harung cakap aku dengan semua orang. Dengan yang lebih tua pun ber'aku' memang nak makan penampo la tu. Dengan boipren gelpren boleh pulak ber'sayang' ber'honey'. Sweet kemain. Dengan orang lain pun kena la sweet jugak. Apapun kata ganti diri nama yang digunakan, silalah lihat situasi dengan siapa kita berbual. Hormat yang lebih tua dan gunakan kata ganti diri yang bersesuaian. Ok?



Bisik2 :: Budi bahasa kan budaya kita. Amboi! Macam kempen Bulan Bahasa pulak. Kui3!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

18 orang bagi nasihat:

FarhanaDr said...

Kak Long!! Heeee.. Rasa macam geng geng KL Gangster lak.. Ekeke.. :p

♥CIK SHA♥ said...

a'a ek?tak teringat pulak..huahuahua..


doc hana boleh join KL Gangster 2 la pulak lepas ni..ekeke..

Alexandriana Alia said...

aku dengan parents mmg paling special orang lain semua tak dapattttt!

"mak, sara nak balik weekend ni.. mak, sara dah beli dah tiket..."

untuk my parents mmg aku bahasakan nama sendiri. just 4 parents only. kelass tak?

dengan bf I n You jek. urban. kehkeh

Siti Safiyyah said...

dgn family panggil siti..

dalam blog panggil ss..

hahaha. tapi rasanya macam banyak lak nama ade. maklumlah nama ss ni panjang. so ade yg panggil siti.. ada yg panggil safiyyah.. ada yg panggil salihah.. mane2 pon bolehh :D

nurayunni said...

budi bhasa budaya kite..hehe..cara membahasakan diri lamabng dri kite sbrnye...:)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

dulu ms bercinta dgn hubby ber aku kau je smpaii kawen lps sedara mara asyik mrh tkr lasyg.. tp respek tu ttp ada & happening walau bila ckp mcm kwn jer tp dr segi perbuatan still ada manja2 jugak. smpai skrg kita umpama brkawan & brkawen..

Atiqah Wadiah said...

sy slalu gunakan "kite" bila ckp ngn family

~kuyam~ said...

ha ah..kena bahasakn diri kita dgn pglan yg elok2 n sesuai bgntung dgn org yg kita deal :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

Panggil *fayda* sweet tak wkakaak !

♥CIK SHA♥ said...

Alexandriana Alia::

oo..ko bahasakan diri ko nama je ek dgn paretns..ok gak tu..tp aku tak biasa guna nama dgn mak aku..janggal..ehehe..

perghhh..urban gile weh ko dgn bf ko..i u gitu..;p

♥CIK SHA♥ said...

Siti Safiyyah::

aik? SS pun pesyen bahasakan diri nama eh dengan famili..ramai jugak rupanye yg biase bahasakan diri dgn nama sendiri..^_^

♥CIK SHA♥ said...

nurayunni::

ye..betul tu! ehehe..^_^

♥CIK SHA♥ said...

the lekat lekit story::

mak oi..ganas betol dgn hubby ber aku kau je..ekeke..

tapi takpe..yg penting kaseh sayang tu kan?

♥CIK SHA♥ said...

atiqah wadiah::

kite tu macam comel kan? eheheh..;p

♥CIK SHA♥ said...

kuyam ::

haaa..gud! nampak pun point penting dalam entri ni eh..pembaca yg bijak..^_^

♥CIK SHA♥ said...

miss lolly::

amboii..suwiitt kemain nama panggilan..ekeke..;p

Zura said...

akak selalu gunekan 'kakak' atau 'orang'..dekat sesapa pun...heehe

Kill said...

kalau macam aku depends gak.

kalau kat rumah panggil along.
dengan member2 panggil 'aku -kau' je.
tapi kalau dengan abang2 or kakak2 senior panggil 'orang-abang, orang-akak'
dengan boyfren tak tau sebab xde boboy lagi. haha :)



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com