Saturday, 23 April 2011

~Jadi usahawan memang best!~

Assalamualaikum. Hai!


Err. Agak lama menyepikan diri sebab sangat2 la sibuk plus amat malas nak update belog. Kui3. Konon nak cerita pengalaman aku masa nak pergi kursus keusahawanan multimedia tempoh hari lepas promote pasal Pertandingan IPCC 2011. Haram tak ter'update' pun. Punya la pemalas tahap gaban. Takpe la aku cerita lambat sket pun kan? Macam tak biasa baca cerita basi aku. Err. Masalahnye ade ke orang nak baca cik sha oi. Ah, lantak! Ahaha.


Baeklah. Mari kita mengimbau kembali kenangan perjalanan ke kursus itu 1 minggu yang lalu. Kami pergi berlima naik sebuah van. Dalam van tu aku satu-satunya bunga dikelilingi oleh 5 jejaka. Rasa HOT tetibe. Muahaha. Dah tu aku sorang je pompuan dalam group tu. Tapi takpe. Ke mana-mana dengan dorang ni, aku memang rasa selamat sebab dorang memang jaga aku dengan sangat TERBAIK. Takde menda yang perlu dirisaukan.



~Encik Joe (atas) dan Encik Fitri (bawah) sedang berusaha repair van~




Punya la banyak dugaan sepanjang perjalanan tu. Tetibe van buat perangai. Ish3. Nak buat camne naek van lama. Kalau van baru lain cerita la. Tapi kerana kegigihan untuk mencari ilmu, kami semua tabah menghadapi semua dugaan. Ecewah! Naseb baek ade seorang india yang bekerja sebagai pomen sudi membantu. Tapi kena bayar le. Takkan la die dah tolong susah payah kite tak bayar pulak. Keji sungguh perangai itu!


Lepas tu, punya la banyak kemalangan yang kami jumpa. Trailer terbabas melintang kat tengah highway. Kereta lagi la berbijik2 yang kami jumpa terbabas langgar divider. Dah tu sendiri2 die je takde kereta lain. Mabuk gamaknye pemandu tu. Hmm. Macam-macam betul. Aku takdan nak snap gambar kemalangan tu. Tak sempat. Takat tengok je sempat le. Camne nak sempat dah kalau sepanjang perjalanan membuta je kerja aku. Kat tempat kemalangan tu pun aku terkejut jaga sebab mulut dorang semua bising nak mampuih. Kah kah kah.


Perghh. Tempat kursus tu punya la jauh weh! Kat Bagan Lalang Selangor. Rasa macam kat ceruk mana ntah kami kena pergi. Haha. Siap sesat2 lagi cari jalan. Ntah hape2 je. Disebabkan itu, kami peserta yang paling lewat tiba. Patutnya pukul 2 dah start kursus. Pukul 5 baru kami sampai. Haha. Glemer sekejap masa sampai tu sebab semua orang tahu kami terkandas sebab van rosak. Malu ai tau! Kui3. Eh? Baru aku perasan aku banyak sebut "PUNYA LA" kat 3 perenggan ni. (-_-")



~Encik Sireh. Salah seorang pemenang IPCC Contest 2010. Tengah bagi talk.~



Walau macam mana pun, kursus tu memang best! Membuka mata aku ni sebenarnya jadi usahawan memang syok. Tak kesah la nanti aku nak jadi usahawan dalam bidang apa. Mungkin Multimedia, mungkin bidang lain. Mana nak tahu kan? Tapi aku memang ada cita-cita nak bukak bisnes sendiri. InsyaAllah satu hari nanti. Sekarang ni pun, tengah mencari-cari lobang untuk berjinakjinak dalam bidang usahawan. Buat masa ni tolong bisnes akak aku dulu. Akak aku ade buat bisnes kecil-kecilan. Buat servis design gift dan hantaran. Aku pun kadang2 cari kerja freelance dalam design-design ni. Biar bermula dari bawah kan? Lama-lama baru berkembang maju dan hebat. Betul tak?




Sebenarnya, bagus jugak sekali sekala attend kursus macam ni. Walaupun kursus ni khas dibuat untuk mendedahkan kami tentang Pertandingan IPCC dan membantu kami untuk membuat proposal untuk pertandingan tu. Tapi ilmu yang diberi dan dikongsi memang sangat berguna. Bukan senang nak dapat ilmu dan pengalaman yang dikongsikan oleh usahawan yang dah berjaya dalam bidang2 tertentu kalau tak attend kursus-kursus yang ade jemput mereka sebagai tetamu bagi talk kan? Mekaseh INSKEN!


Aha. Yang bestnye, aku dapat jumpa dengan Kartunis Sireh. Dulu aku suka baca kartun dia lukis dalam APO?. Tapi sekarang dah tua2 ni takde dah aku belek majalah kartun. Hik3. Beliau ni peramah gile. Banyak benau die nak cerita. Humble jugak orangnye. Siap aku mintak die lukiskan kartun untuk aku lagi. Hua3. Gile berseni la tangan die. Tak sampai 5 minit je die lakar kartun untuk aku. Mekaseh Sireh! Oh ye. Dia merupakan salah sorang pemenang dalam Pertandingan IPCC tahun 2010 yang lalu. Dia datang tu sebab nak share pengalaman dia la.



~Comel tak? hiks!~




Sekarang ni group kami sedang dalam proses menyediakan proposal. Sebab tu la aku sibuk nak mampus. Sampai nak update belog pun tak sempat. Siang kena kerja. Malam pulak pergi buat persediaan untuk proposal. Rumah ni dah macam hotel pun ade jugak. Tempat persinggahan aku nak tidur dan mandi. Huk3. Itu pun kadang2 aku skip pergi buat proposal tu sebab malas dan letih. Pastu nak pergi berhuya-huya dengan family jugak. Hua hua hua. Sori Ketua!


Nasib baik la aku ni bujang lagi. Boleh la nak menyibuk-nyibukkan diri dengan menda ni. Kalau dah kawen kompom tak boleh dah punya. Nak jaga laki. Kalau ada anak, nak kena jaga anak pulak. Makan pakai depa kena nak ambik tahu. Memang tak sempat le nak join2 menda macam ni kot. Amboi! Kemain lagi berfikiran jauh. Kui3. Ok la. Sampai sini dulu kisah aku pergi kursus tu. Next time aku cerita progress kami dalam Pertandingan IPCC tu. Kalau aku rajin la ek. ;p



Bisik2:: Kadang-kadang terasa macam masa tu laju sangat berjalan. Uhuhu.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

10 orang bagi nasihat:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

yup, halangan m,mg lah banyak kalau nak berjaya.. tapi resultnya best kal0 kite trus berusaha. Gud luck =)

ParkAir said...

Bestnye sebok dengan benda yg kita minat. Siap dapat otograf sireh lagi tu.

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

macam2 dugaan nowh..

apa2 pon alhamdulillah semua selamat sampai pergi dan balik

Alexandriana Alia said...

aku pun minat gila bisnes. masih tercari2 peluang bisnes dari mereka yang berpengalaman.

mungkin satu hari my dream comes true. Amin

aceDultraman said...

Ooooo.. dia tak mai kelas sebab malas ghupenya... bocor rahsia..!! mujur ada blog... denda 3 bulan kerja berat!

Einaz Shah Rizal Thomas said...

haiy owner blog ;)

The Sharkox said...

gila ah..sireh... itu rupanya sireh...hehehe... sireh punya kartun best

Frause said...

makcik cleaner

ahmad endo said...

alamak memang bestlah...jeles2

Amirrah Zawani said...

bila dah tangan berseni, lukis apa pun cantik.. :)



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com