Tuesday, 8 March 2011

~Bersediakah bergelar seorang ibu?~

Assalamualaikum.Hai!




Pagi yang dingin sebab kat luar hujan tapi apsal la mata aku ni tak ngantok2 lagi. Haishh! Takpe. Meh kite update belog la eh. Sebenarnye nak share something. Perasaan teruja sebab dapat tengok new born baby dan perasaan takut bile memikirkan saat aku pulak nak melahirkan baby bile dah kawen nanti. Hiks! Berfikiran jauh pulak.



Lepas balik dari kerja petang Isnin semalam, aku singgah hospital dulu nak lawat kazen dengan baby dia. Oh! Ini adalah kazen yang aku jadi wedding photographer masa dia bernikah dulu. Dah dapat baby dah dia weh! Aku jugak yang tak kawen2 lagi. Ntah bile tahun nak dapat baby. Kui3. Tadi masa p melawat tu makcik aku a.k.a mak kazen aku ni tanya soklan cepumas. "Hang bila pulak nak bernikah?" Hohoho. Terkedu aku mendengar soalan itu. T_T



Kazen aku kena Caesar. Baby dia besar gila. Berat 4.03 kg ok! Gila berat. Terkejut aku. Aku tanya dia makan apa. Rupanya dia minum susu Anmum. Patut la baby besar. Kakak aku cakap, doktor yang rawat kakak aku dulu pernah bagitau masa peknen jangan minum susu Anmum. Nanti baby jadi besar dan proses nak melahirkan secara normal memang susah la. Jadi kazen aku memang tak dapat nak bersalin normal sebab baby terlalu besar. Terpaksa la bedah. Lagipun dah seminggu terlepas due. Takot jadi something kat baby. Maka nya, pagi Isnin tu kazen aku dibedah. Sian kat dia. Uhuk2!





*Baby kazen aku..Nama belom tau lagi..^_^*




Takutnye aku nak pregnant nanti. Pastu nak melahirkan pulak. Macam2 aku fikir. Takut gila! Normal ke tak masa nak lahirkan baby nanti? Kena bedah ke? Wuuu. Seram! Tak boleh nak bayangkan saat tu. Takutnye..takutnye! Eh? Eksaited terlebih pulak fikir sampai sejauh tu. Nikah pun dak lagi cik sha oi. Kui3.



Huii. Mana la aku tak takut. Setakat ni dah ramai mereka2 yang rapat dengan aku dan aku sayang, bila melahirkan mesti kena Caesar. Kakak aku, Wanie besfren aku, dan ni kazen aku pulak. Aiyaya! Mahu tak takut. Aku dah tengok betapa seksanya nak jaga diri masa pantang lepas kena Caesar. Kakak aku sampai terbuka tempat kena bedah tu pastu kena jahit semula. Aku yang setakat tengok kesakitan kakak aku tu pun turut rasa sakit jugak tak memasal. Wuu. Ngeri betol!







Tetiba terfikir. Camne la orang yang sedap2 je buat anak, pastu senang2 je buang anak tu. Tak sakit ke masa dorang lalui proses melahirkan tu eh? Ish! Tak terjangkau dek akal bila memikirkan hal macam ni. Rumit. Lepas tu terfikir jugak, camne la anak2 muda boleh kurang ajar dengan ibu sendiri. Ibu tegur sikit dah hentak2 kaki, hempas2 pintu, tinggikan suara. Langsung tak hormat ibu. Terlupa agaknya yang ibu tu lah yang bertarung nyawa nak melahirkan dia kat dunia.



Hmmm. Nauzubillah. Semoga aku, kamu, dia dan sesiapa saja terpelihara dari dua perkara tersebut. Gadis2, sila lah jaga 'kehormatan' kamu kerana itulah harta yang paling berharga dalam diri kamu. Jangan terleka dan hanyut dengan hasutan syaitan dan bisikan nafsu sehingga melakukan perkara yang terlarang dan akhirnya membawa kamu ke lembah durjana. Melakukan zina dan menjadi pembunuh pula. Jagalah diri dan mahkota itu sebaiknya kerana itu amanah dari Yang Maha Esa.







Kawan2 ku, baik lelaki mahupun perempuan, jagalah adab dengan ibu kamu. Jangan sesekali terniat untuk kurang ajar dengan ibu. Mengeluarkan perkataan 'ah' pun dah berdosa besar, apatah lagi meninggikan suara pada ibu. Setitis air mata ibu mengalir sedih dengan perbuatan jahat kita, menanggung dosa besar lah akibatnya. Tak cium bau syurga nanti. Ingat! Redha Allah terletak pada redha ibu juga. Jangan jadi anak durhaka tau. Sama2 kita jaga adab dan tingkah laku kita.



Ini adalah peringatan untuk diri aku sendiri juga. Supaya aku tak leka dengan kehidupan duniawi semata. Tidak lalai sehingga terlupa menjaga maruah diri, adab dan perilaku. Semoga aku dapat menjadi ibu yang baik untuk bakal anak2 aku nanti dan semoga aku menjadi anak yang terbaik buat ibu aku. Amin.



Bisik2 :: Anak adalah permata ibu dan ibu adalah syurga anak-anak.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

18 orang bagi nasihat:

lea said...

jangan dilupa 'anak' pon nk ada 'anak' da..hee..<3

♥CIK SHA♥ said...

budak bushuk::

bhahaha..pastu kita jadi nenek pulak..tuanya!!

cik-terompah said...

comel gila . nih boleh peluk on the spot nih .! teruja ..

nora said...

aku nak anakkkkk
(mood gatal tetiba :p)

ENTRY HOT : Senyum ^_^

miss lolly a.k.a luvfareda said...

heheh =) mmg dah bsedia =)))

TAYAR PANCIT said...

hai awak :) saye da follow awak :) follo me back @ http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/2011-fia-formula-one-world-championship.html

Jejaka Terhangat said...

ceh cik lolly ni..gedik je lebih..kawen la dlu. haha..

wanita yang sedang melahirkan anak nyawanya dihujung tanduk..dan jika dia meninggal, matinya termasuk dalam mati shahid. syurga tempatnya..

ramai ibu yg sanggup mati demi melahirkan anak. tp pada masa sama, ramai perempuan yang tergamak buang anak mcm sampah. sedih2..=(

Laila Azwa said...

wow...sme2lah kita berdoa n sentiasa ingtkn dri

al-lavendari said...

satu nasihat dan pesanan untuk tua dan muda. terima kasih kerana mengingatkan.

saya juga nak tanya perkara yang serupa dengan pertanyaan mak kazen sha itu !

♥CIK SHA♥ said...

cik-terompah ::

comel kan? semua baby comel! geram tengok..bukan takat nak peluk on the spot, rase macam nak picit2 pun ade..hehe..

♥CIK SHA♥ said...

nora::

ko nak anak ape? anak tekak? anak kucing? hahaha..

kalau nak anak manusia..sila 'buat' sendiri..tapi pastikan anda sudah halal bernikah..kalau belum jangan gatal2 nak terai..kui2..

♥CIK SHA♥ said...

miss lolly::

amboi2 cik lolly! ahahaha..

♥CIK SHA♥ said...

tayar pancit::

hai..^_^

thanks follow saye..insyaAllah nanti saye jengok belog awak..tapi follow tu tak janji lagi le..kalau best konpom folo..dun wori..^_^

♥CIK SHA♥ said...

Jejaka Terhangat::

ahaha..tu la pasai..teruja betul cik lolly..

a'a..betul tu JT..setuju sangat..

♥CIK SHA♥ said...

laila azwa::

insyaAllah..

♥CIK SHA♥ said...

al-lavendari::

sama2 uncle..untuk muhasabah diri saye jugak tu..^_^

err..err..susah betul nak jawab pertanyaan uncle tuh..hehe..

Cik Nathrah said...

thanks sha for this entry. sgt menginsafkan. dame2 lah kita menjaga maruah diri. amin :)

miss mush said...

buat anak memang senang.beranak tu yang susah.saye selalu tengok vid beranak.terpakse.makaih,ngeri.esp yang bedah.memang takot,tapi rase macam nak merase saat beranak tu. (gatai ka?huhu)



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com