Friday, 31 December 2010

~Moto cabuk aku kena cilok??~

Pagi tu aku tetibe rasa malas nak drive moto sampai ke tempat kerja menyeberang Jambatan Pulau Pinang sebab angin kuat kemain cuaca macam nak hujan. Jadi aku pun parking la moto dekat kawasan parking mesjid yang berhampiran. Mesjid mana ntah aku pun tak berapa nak ingat. Dah siap2 lock sana sini moto, aku pun bergegas ke tempat tunggu bas. Nak feel naik bas la konon2. Ntah tebiat ape aku pun tak pasti. Sampai opis wat kerja macam biase. Tibe waktu balik aku pun terkocoh2 berebut nak naik bas. Tak sabo nak jumpe dengan kekasih gelap a.k.a moto aku tu la.



Sampai je kat mesjid tersebut terus aku p cari tempat aku parking moto tadi. Eh? Takde pulak. Ke aku silap parking. Parking kat lain cari kat lain. Aku pun tawaf la satu kawasan mesjid tu. Tetibe terasa macam luas pulak tempat parking ni. Banyak pulak moto nye. Aku sampai dah tak nampak kat mana moto aku. Pusing2 tak jumpe. Dada rasa dup dap dup dap cemas. Tak sedap hati. Terus cari lagi. Eh? Bile masa pulak ade gerai jual2 kat sini. Tadi takde pun. Ke aku yang tak perasan. Ah! Lantaklah. Cari dulu moto aku sampai jumpe. Tapi haus lak tetibe. Jadi aku pun ke gerai tu nak beli air minum la konon2.



*Moto buruk aku merangkap kekasih gelap..*



Tengah sedap2 dok minum tetibe terpandang satu moto ni. Terselindung oleh moto2 lain. Macam kenal je. Tapi apsal patah sana sini. Body part semua hilang. Jantung terus berdegup laju. Tak boleh jadi ni. Kena pergi tengok dekat2. Aku pun terus meluru ke arah moto tu. Belek2 sekali tengok moto aku. Body part moto aku kena curi? Terus aku meraung tak hengat dunia. Menangis tak henti2. Meroyan macam kena rasuk kat kawasan mesjid tu. Makcik jual air tadi tetibe datang peluk aku pujuk2. Aku terus telepon kakak meraung2 kata moto kena curi. Akak aku boleh cakap "Rileks je la. Nanti kita buat pinjaman beli moto lain." Aku terkedu terus matikan henpon. Nangis laju2.



Masih tak boleh terima kenyataan. Aku melalak2 kat moto yang dah rongak tu. Semua orang tengok aku pelik. Meraung macam mati laki. Ye ah! Aku sayang tau moto aku tu. Baru pakai setahun. Tiba2 aku terdengar suara mak panggil aku berkali2. Suruh aku bangun. "Kakak. Kakak. Bangun." Terpinga-pinga aku. Mana pulak datang suara mak aku ni. Sekali terus tersedar.



Oh! Mimpi rupanya. Huu. Ingatkan betul2 tadi. Kalau la jadi betul2 memang nyesal tak sudah aku. Mahu aku berkabung kot. Sayang gile kat Mr. Black aku tu. Dah la tak habes lagi bayo kat kedai. Baru pakai setahun pulak. Huuu. Mintak2 dijauhkan la menda2 tu semua. Jangan la mimpi tu jadi kenyataan. Huk3.



Itu lah. Semalam seronok sangat hari ni cuti boleh tidur puas2 lepas bangun subuh. Kan dah mimpi yang bukan2. Kui3. Dah lama gila aku tido tak mimpi ape2. Sebab aku kalau tido memang tido mampuih punye. Subuh tadi tido balik boleh pulak mimpi bukan2 macam tu. Huahuahua. Padan muka. Lain kali sila mengaji Quran lepas solat Subuh ye cik sha. Bukannye tido. Dah sebulan lebih ko tak ngaji. Awat pemalas sangat ni? Sila lah sedar diri sekarang. BAIKKKK!





Bisik2:: Sebenarnye tak elok tido balik lepas Subuh. Pendek rezeki. Ingat tu!


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 30 December 2010

~Pemain bola pun boleh glamer macam artis kan?~

Hoyeahhh! Gembira tak hengat sebab esok cuti jadi tak payah la bangun pagi siap2 p kerja. Lepas solat Subuh boleh sambung tidur. Kui3. Perangai hodoh gila anak dara ni. Macam mana la rezeki nak masuk ni. Aiyaaa. Takpe, bukan selalu. Hehe. Terima kasih daun keladi len kali menang la bola lagi. Ditujukan khas buat skuad bola sepak Malaysia sebab menang aggregat 4-2 menetang Indonesia semalam. Disebabkan mereka yang penat2 mengejar bola atas padang, lari2 tercungap2, peluh meleleh2, seluruh rakyat Malaysia yang hanya penat bersorak terpekik terlolong terloncat2 gembira sebab depa menang pun dapat cuti jugak esok. Wiiii. Tapi aku yang tak buat pun semua tu dapat jugak cuti. Seronotnye!



*Tahniah Harimau Malaya!*



Demam dah beransur pulih. Badan dah tak panas berapi2 lagi. Selsema pun dah tak meleleh2. Batuk ade la sikit2. Cuma telinga ni masih lagi berdengung dan macam tersumbat. Aiyoyo. Bila mahu sembuh ni? Sedih tahu. Feeling macam orang kurang upaya daya pendengaran je. Orang cakap dengan aku tapi aku tak berapa nak dengar. Sian depa kena cakap kuat2 dan datang dekat dengan aku. Wuuu. Sedih. Sampai mak aku pun cakap aku pekak. Huk huk huk. Baru aku tahu macam mane orang pekak rase bila takleh dengar langsung ape2 pun. Telinga ni banyak dose sangat kot dok dengar orang ngumpat sana sini. Tu la Allah bagi demam panas selsema dengan batuk melampau sampai efek telinga. T_T



Oh oh. Berbalik kepada cerita bola. Fenomena Khairul Fahmi sedang melanda dengan hebat kini. Sekali dengan cik awek beliau terkena tempias. Dapat perhatian 1 Malaysia tu beb. Kalah artis. Hik3. Terus mencanak2 follower kat belog cik awek beliau. Masa aku follow takde la beribu2. Hari ni dah beribu2 yang follow. Dah lebih 4ribu ape. Kebanyakannya perempuan saje. Gile ah! Dalam sekelip mata tu. Setiap saat ade je orang follow. Semua beriya nak follow sebab nak tahu kisah cinta mereka berdua lettew. Ye dak?



Biasa la kan. Orang kita ni ramai yang 'terlebih amik berat'. Hoho. Terlebih sudah cik sha ni. Mahu mulut kena tenyeh dengan cili ke? Hiks. Tak la. Gurau2 je tu. Apa2pun, hope cik Elia berjaya la handle serbuan peminat encik Apex beliau tu. Ramai kot awek yang dok tergila2 kat Khairul Fahmi ni. Siap artis pun mengaku love2 gitu. Nak buat macam mana. Encik Apex tu muka memang 'market' habes. Ala2 korean gitu. Nasib baik la aku tak fanatik dengan bola ape lagi dengan pemain bola. Mana taknye, pemain bola pun haram aku tak kenal. Wahaha. Kesian betul cik sha ni.



*Wasehhh! Penuh gaya gitu KFCM ni tangkap bola.*



Tadi masa on the way balik dari kerja, ade la sembang2 sikit dengan kakak aku pasal menda ni sebab die tanye sape Khairul Fahmi tu. Ye la. Publisiti habes-habesan beliau dapat bile Malaysia menang bola semalam kan. Kakak aku cakap, sepatutnye atlet2 sukan ni tak perlu la diberikan publisiti berlebihan sangat2. Eh? Bukan dengki la. Baca dulu ape aku nak cerita ni. Tapi aku rasa apa yang kakak aku cakap tu memang betul.




Sebab ape? Sebab mereka bukan artis. Sebagai atlet sukan, tugas mereka adalah berjuang di arena sukan dan harumkan nama Malaysia dengan bawak balik pingat berkoyan2. Pastu untuk mengekalkan prestasi cemerlang dalam bidang sukan mereka ceburi, mereka perlu training setiap hari. Tapi bila dah terlebih dapat publisiti, mesti sedikit sebanyak fokus mereka terganggu. Betul dak? Ye la. Jap jap nanti ade akhbar ni tepon nak intebiu la nak buat photoshoot la nak itu la nak ini la. Dah terganggu jadual training. Kalau nak bagi publisiti tu sikit2 pun dah cukup. Orang dah kenal tu kire pemes dah la tu.



*Yeay! Penantian 14 tahun sudah berakhir.*



Cube imbas balik. Aku rasa, ramai dah kot atlet2 muda yang mula2 hebat dan berjaya dalam arena sukan mereka, tapi bila dapat publisiti macam artis, terus jatuh merudum prestasi mereka. Ada kan? Cuba tengok atlet dulu2, mana ade dapat publisiti lebih2 sebab mereka memang nak fokus dengan apa yang mereka buat. Mengharumkan nama Malaysia dalam arena sukan.




Kalau aku sebut Marina Chin, budak2 sekarang kenal ke tak agaknye? Beliau pelari wanita terpantas yang dah banyak bawa balik pingat dan harumkan nama Malaysia kat persada dunia satu masa dulu. Tapi, mesti ade yang cakap nanti. "Eleh..mana la kitorang nak kenal orang dulu2. Masa tu kitorang mana lahir lagi." Kan2? Mesti ade punye la. Tu sejarah sukan Malaysia weh. Kena la amik tahu jugak sikit2. Kata minat sukan. Ki3.



*U are the CHAMPION, Harimau Malaya!*




Sebab itu lah aku dan kakak aku bersetuju yang atlet2 ni tak perlu la dapat publisiti berlebihan. Boleh nak publisiti kasi orang kenal. Tapi jangan lebih2 sayang. Ewah. Bersayang-sayang pulak. Haha. Pendek kata, biasa2 sudah. Tapi tapi..mesti ade yang argue lagi. "Eh? Pemain bola bukan atlet la cik sha. Apa la bengap sangat ko ni." Hello. Pemain bola ni kategori atlet sukan la jugak weh. Bola tu kan sukan. Aiya. Ini olang oo.



Tengok macam pemain bola sepak dulu2. Takde la dapat publisiti lebih sangat tapi still hebat. Haa, sebab tu pasukan bola Malaysia zaman dolu2 kuat. Banyak negara luar gerun tahu. Masa aku kecik2, berbelas tahun yang lalu masa umur aku 7-8 tahun, aku selalu teman arwah abah aku tengok bola bile time Malaysia lawan walaupun time tu aku pun tak tahu sukan bola tu menatang ape. Bile arwah abah jerit GOL aku pun ikut jerit sekali GOL. Wahaha. Owh! Rindu kat arwah abah tetibe. @_@



*HARIMAU MALAYA..Rawwrrr*



Kesimpulannya, aku harap mana2 player bola yang tetibe meletop kebabom pemes tu tak lupe diri la. Fokus dengan matlamat asal sebagai pemain bola sepak negara. Kekalkan prestasi dan kelincahan anda di padang. Kalau boleh tingkatkan lagi supaya nama pasukan bola sepak Malaysia terus unggul. Player2 untuk team bola sepak sekarang ni aku rase semua hebat2 belaka. Sebab tu Malaysia boleh menang semalam. TAHNIAH diucapkan kepada semua player dan juga coach pasukan. Hidup HARIMAU MALAYA. Rawwrr. *Bunyi harimau macam tu eh? Ki3.





Bisik2:: Aku pun ade kenal pemain bola sepak ape. Tapi nape aku tak pemes pun hasil penangan beliau. Adik angkat lak tuh. Tapi pemain bola sepak Pulau Pinang bawah 18 tahun la. Dulu. Sekarang die tak main dah kot. Dah umo lebih 18. Kui3. Chow!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Monday, 27 December 2010

~Pencarian 10 Header Blog Tercantik 2010..Sila lah VOTE aku ye kawan2..~

Oh oh! Aku pun hampir terlupa yang aku ada join satu contest ni ha. Maklum la contest ni takde hadiah. Tu yang boleh terlupa tu. Wakaka. Ntah hape2 je perangai. Saje je join nak syok2. Contest ni macam pertandingan jugak la. Eh? Contest dengan Pertandingan tu bukan ke sama je maksud die? Oh oh! Aku dah blur. Maklum la demam2 ni otak tak berapa boleh nak berfungsi dengan baik ye kawan2. Ting tong sikit. Kui3.



Ini adalah Pencarian 10 Header Blog Tercantik 2010. Disebabkan aku PERASAN header blog aku sangatttttt cantik maka aku pun tergedik2 la nak join contest tu. Cantik tak header aku? Kalau cantik sila lah vote aku [DI SINI] ye kawan2 yang disayangi semua. Tetibe nak sayang2 la dengan korang semua la kan sebab nak meraih simpati. Wahaha. Kalau anda sudi sila lah click pada URL belog aku : riesha-ariesha.blogspot.com. Undian anda sangat bermakna dan didahului dengan ucapan terima kasih. Terskema la pulak. Hiks.



* Header ni la aku pertaruhkan*

Sebenarnye contest ni dianjurkan secara suke2 saje oleh encik Faisal Abdullah. Walaupun tiada sebarang hadiah diberikan tapi contest ni macam syok jugak la nak join. Boleh la tunjukkan bakat memasing yang kreatif buat header belog. Tapi aku rase la kan. Ramai jugak yang join ni tak buat sendiri header dorang. Mesti ade jugak yang upah2 punye la. Macam tak adil la pulak kan bagi yang buat header sendiri macam aku ni kalau tak tercalon. Nak protes! Haha.



Tapi tapi..dah nama pun pertandingan. Tak kesah la kan. Lagipun bukan dapat hadiah. Tak elok nak gaduh2 ni cik sha oi. Kui3. Mana ade aku cari gaduh la. Saje je tu buat gimik. Orang pun bukan tahu header dorang2 yang join tu buat sendiri @ upah. Kan kan? Tak penting itu semua. Janji ade header kat belog memasing. Header tu kan pengenalan belog kite. Betul tak?



Jadi pada kawan2 aku yang baik hati lagi pemurah, silalah ringan2kan jari anda untuk klik2 pada URL belog aku riesha-ariesha.blogspot.com >> di sini ye. Jasa anda amatlah dihargai. Dapat tercalon dalam senarai 10 header tercantik tu pun dah ok walaupun tak berada di tempat pertama. Lagipun aku tengok macam hebat2 je pesaing2 aku yang tersenarai tu. Wuuu.



Oh oh! Untuk makluman semua, header aku ni aku buat sendiri ye menggunakan photoshop. Tak main la upah2. Aku kan kreatif orangnye. Wekkkk! Muntah. Perasan tak habes2 minah ni kan? Kui3. Tarikh tamat undian adalah pada 30/12/2010 ye kawan2. SILALAH undi saye beramai-ramai. Sekian mekaseh.



Bisik2:: Semua follower aku WAJIB vote aku. Wahaha. *Gelak jahat.


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~THIS IS A GAME! Kalah Menang adat pertandingan..~

Bersiaran di rumah sebab hari ni aku MC sehari tak pergi kerja. Demam makin melarat. Memula selsema dan batuk biase2 je. Tapi hari Sabtu tu makin menjadi2 pulak. Telinga macam tersumbat dan berdengung. Mata jadi merah dan kuar tahik mata berlonggok2 bila bangun tido. Semalam pergi klinik doktor kata aku ni terkena jangkitan kuman. Tersalah makan something sebab tu jadi makin melarat. Memang pun. Aku bukan boleh makan udang tapi hari Sabtu hari tu p tibai makan. Padan la muke. Takde penyakit cari penyakit. Dah lama gila tak kena demam, sekali kena memang teruk la. Huu.



Nak cakap pasal bola semalam sikit. Walaupun aku tak tengok tapi aku ikut jugak la perkembangan tentang perlawanan semalam. Ramai kot yang dok update kat fesbuk dengan blog. Lebih cepat dari akhbar. Hoho. Anyway, TAHNIAH untuk pasukan Malaysia sebab berjaya jadi Juara Piala AFF Suzuki 2010 menetang pasukan Indonesia. 3-0 tu beb! Memang tak sangka la. Kuat jugak pasukan Malaysia nih. Hope pasukan Malaysia kekalkan prestasi cemerlang macam ni untuk match2 yang lain juga. Salute la!






Tapi dengar khabarnye, tengah kecoh pasal laser2 amenda ntah. Konon2 penyokong Malaysia ni main tuju laser kat pemain Indonesia. Huh?! Pelik2 betul la. Bile aku baca kat blog encik joe tadi siap ade prove lagi sebenarnye pemain Malaysia yang kena laser. So, sape sebenarnye yang main kotor sekarang ni? Tak paham betul aku dengan penyokong2 fanatik pasukan Indonesia ni.




Hello...THIS IS A GAME! Kalah menang tu adat pertandingan la. Tak payah la nak gaduh2 then timbulkan isu2 yang tak masuk akal macam tu pastu bagi bukti yang langsung tak logik macam yang encik Khairul cakap kat blog dia. Kat situ dah nampak kelemahan nak menipu tapi tak pandai. Ape la yang korang dapat nak bergaduh2 macam ni. Kite ni berjiran ok. Terima je la dengan hati terbuka tentang perlawanan semalam. Menang ke kalah ke tak perlu la nak dijadikan isu. Kita bersukan ni untuk eratkan hubungan. Bukan nak gaduh2.



Aku rasa better aku stop cakap pasal ni. Just nak bagi pandangan sikit je. Aku bukan la pandai sangat nak ulas bab2 sukan bola sepak ni. Hope penyokong Indonesia hentikan la buat kecoh2 ni dan penyokong Malaysia teruskan menyokong pasukan Malaysia dan jangan tambahkan kekecohan yang ditimbulkan oleh penyokong Indonesia. Kita semua kan orang baik2 dan terpelajar dan boleh berfikir dengan bijak. Jadi jangan bertindak macam orang bodoh. Akhir kata, TAHNIAH sekali lagi kepada pasukan Malaysia.



Bisik2:: Semoga pasukan bola sepak Malaysia dapat meningkatkan lagi prestasi cemerlang dalam match2 seterusnya.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Sunday, 26 December 2010

~I LOVE MY BLOG : Segalanya Tentang Blog Saya~

Fuhh..fuhh..ini adalah entri riak lagi berlagak sebab aku nak puji blog aku sendiri. Wahaha. Sape lagi nak puji blog aku ni kalau bukan aku sendiri kan? Jadi sila la anda semua redha dengan tebiat aku ini. Bukan maksud nak buang tebiat ke hape. Saje nak suke2. Tak salah kan? Hehe.




Sebenarnye ini adalah satu segmen yang dibuat oleh cik Mulat. Nama segmen ni : I LOVE MY BLOG : Segalanya Tentang Blog Saya. Saje je nak join sebab beliau dah menjemput aku kat chatbox tempoh hari. Jadi untuk menyokong beliau maka aku pun join la segmen ni. Mekaseh cik Mulat sebab jemput saye. Ini saye tunaikan hasrat cik Mulat. Lagipun macam syok je segmen ni kan. Boleh la aku riak2 sikit cerita pasal belog busuk aku ni. Hoho.


Tanpa membuang masa moh sini dengar aku nak cerita kat kome segalanye tentang belog ini. Jadi boleh la kome tahu tentang belog aku ni dengan lebih mendalam. Maaf le kalau ade unsur2 riak lagi membangga diri sebab memang itulah tujuan aku. Wahaha. Idok le. Aku menipu je tu. Takkan la aku nak buat cenggitu pulak. Aku ni kan low profile. Kui3. Nah! Baca la sungguh2 ye.




# SEJARAH NAMA BLOG DAN KISAH DI SEBALIK HEADER DAN BACKGROUND BLOG.

Nama belog busuk ni : The Colours Of My Life. Kenapa aku bagi nama tu? Sebab belog ini adalah semuanya tentang kisah dan warna2 hidup aku. Baca je tagline belog aku yang panjang berjela tu pun korang dah boleh faham. Tapi bukan la totally pasal aku je semata-mata. Aku selit2 la jugak nasihat ke pendapat ke kata2 motivasi ke ikut mana yang sesuai. Kadang2 ada jugak la pasal menda2 lain aku selit cerita dalam belog ni. Ikut la mood aku nak tulis pasal ape kan. Kui3.


URL belog aku : riesha-ariesha.blogspot.com. Apa maksudnye? Gabungan nama aku dengan encik CH la. Konon! Lagipun macam sedap je bunyi kan. Esok aku nak letak kat nama setiap anak2 aku la. Wahaha. Sengal!


Header belog : Tu ha gambar aku beso gedabak aku bubuh. Itulah tuan belog busuk ini dan aku la orangnye tu. Sebab ape aku bubuh gambar tu? Sebab aku rase aku sangat COMEL dalam gambar tu walaupun hakikatnye idok le secomel itu. Haha. Pastu ade name belog dan tagline belog aku. Header tu aku buat sendiri pakai photoshop. Header ni adalah lambang pengenalan belog aku la. Sebab tu ade muke aku setempek kat situ. Kui3.


Background belog : Sudah tentulah kaler PINK! I adore pink too much. Hoho.



# BERAPA KALI UPDATE BLOG.

Errr..berapa kali eh? Selalunye ikut mood la. Kalau aku rajin boleh la tulis 2 entri sehari. Kalu malas 4-5 hari ade la satu entri. Selalunye kalau konsisten sehari 1 kali update entri.



# SEBAB UTAMA BUAT BLOG.

Sebab aku SUKA MEMBEBEL. Wahaha. Nak membebel kat orang tak sampai hati. Jadi aku buat la belog. Bila buat belog boleh la aku membebel sesuka hati aku. Sebab tu entri aku selalu stok panjang2 berjela punya. Korang2 nak baca pun malas. Tapi aku tak kesah sebab aku yang akan baca balik entri2 aku tulis tu nanti. Syok sendiri la katakan. Kui3.



# 5 PERKARA TENTANG BLOG AKU YANG PATUT KORANG TAHU.

♥ Aku suka share pendapat aku tentang something yang aku rasa menarik.
♥ Belog aku COMEL macam aku. *perasan!
♥ Belog aku takde widget2 yang mengarut yang boleh buat loading lembab nak mampos.
♥ Entri dalam belog aku semua stok panjang2 berjela. Hanya orang yang sabar dan rajin membaca saje yang mampu bertahan. Hak3.
♥ Belog aku jugak carca marba. Entri bercampur2. Takde spesifik tertentu. Bukan belog gosip, bukan belog tutorial. Tapi belog peribadi yang aku selitkan jugak topik2 yang aku rase best nak share la.



# 5 ENTRI TERBAIK AKU YANG PATUT KORANG BACA.

Bagi aku semua entri yang aku tulis adalah terbaik. Kalau rajin pergi la godek2 semua entri aku. Kui3. Kan aku dah cakap aku selalu tulis berjela2 dan syok sendiri. Tapi ini adalah entri yang aku rase korang boleh layan la baca.
Rambut pun kena LULUS juga ok!
Kisah air bateri.
Betul ke bagi hadiah baju punca CLASH?
Aku dilamar?
Ada 7 manusia yang mempunyai iras wajah yang sama. Percayalah!


# 3 PERKARA YANG TAK DAPAT DILUPAKAN SEPANJANG BERBLOGGING.

♥ Bile aku tulis satu entri yang menegur somebody (ada hubungan kekeluargaan dengan aku) secara baik dan halus tanpa mention dan reveal pun siapa dia pada umum, tapi die melenting dan terus maki hamun aku siap buat belog dan kutuk2 hina caci maki keturunan keluarga aku dan tempek muke aku kat belog die. Takpe. Allah ade. Cuma aku memang tak boleh nak maafkan beliau sampai bile2. Itu kelemahan aku.
♥ Dapat pembaca setia walaupun hanya silent reader. Maklum la, sape la yang rajin sangat nak baca belog stok entri berjela macam ni. Kan?
♥ Boleh kenal ramai dengan blogger yang pemes2 walaupun dorang tak kenal aku langsung.



# 10 BLOG KEGEMARAN AKU.

Ini adalah senarai blog2 yang aku suka baca dan pasti akan aku terjah bile ade update terkini dari dorang walaupun dorang tak sedar kewujudan aku sebab aku suka jadi silent reader saje. Maklum la. Dorang kan pemes. Aku ni blogger picisan je kot. *Picisan tu menatang ape ek? Haha. Hantam je la. Sebenarnya yang ade kat bloglist aku tu semua aku suka p baca. Tapi aku pilih 5 lelaki dan 5 pompuan je la eh.



# 5 TIPS DALAM BERBLOGGING

Ini aku sekadar share pendapat je la eh sepanjang setahun sebulan aku berblogging ni. Aku ni bukan la blogger hebat mane pun nak bagi2 tips.
Entri : Tulis la ape saje yang korang rase nak tulis janji tak melanggar etika dan tak annoying. Kena pandai tulis la bagi menarik. Kalau jenis stok tulis berjela macam aku, sila selitkan gambar. Baru orang tak hilang fokus dan syok baca.
Bahasa : Sila lah guna bahasa yang sopan dan mudah orang nak faham. Jangan guna bahasa SMS (ari ni ak nk kgsi 1 bnd dgn krg) dan bahasa urban (kitew sukew gile ar kat mamat tuew). Sumpah kalau aku jumpa blog cenggini aku X je. Pening nak baca. Sepatah harem pun aku tak paham.
Widget : Jangan la semua widget korang nak tempek dalam blog. Huduh dan semak. Nak loading pun lombab. Tambah2 aku yang gune berukben ni ha. Jenuh nak tunggu habis load. Menangis kot!
Lagu : Ohoiii. Yang ni paling aku tak gemor. Jenis aku suke buka blog kat tab berlambak2. Bile sekali harung buka semua blog yang aku singgah pastu ade pulak lagu kat setiap blog memang semak terus pale.
Follower : Kalau nak follower ramai, pandai2 la tarik hati dorang dengan cara korang yang tersendiri. Aku cukup pantang yang jenis 'I follow U, Follow me back'. Oit! Ni ikhlas ke tak ikhlas? Jenis aku, aku follow blog yang betul2 tarik perhatian aku je dari segi entri. Tak kesah la follower die ramai ke sikit. Janji entri die best. Kadang2 aku tengok, follower orang tu ramai gile beribu riban, tapi entri takde la syok mane. Memang aku tak follow. Tapi, kalau follower die sikit, entri die pulak masyuk je dengan aku, tak segan silu aku nak follow. Tapi lain orang lain taste kan? Ikut suke korang la.



# SEJAUH MANA AKU SAYANG BELOG NI?

Bile tak boleh online sebab berukben tak bayo terus menggelupur nak pergi bayo. Haha. Kadang2 dok pergi cuti2 Malaysia pun teringat nak tulis dalam belog. Kat opis pun kalau tensen kerja mesti buka belog. Perangaiiii. Huduh betul. Haha. Takde la obses sangat. Tapi rase tak lengkap la jadual harian kalau tak jenguk belog dalam sehari walaupun tak update. Kui3. Itu tandanya aku SAYANGGGGGGGGGG sangat kat belog busuk ni.



# 3 SEBAB KORANG PERLU DATANG SELALU KAT BELOG AKU.

♥ Sebab tuan belog ni comel, jadi boleh la korang cuci2 mata selalu. Wahaha. PERASAN nak mampuih!
♥ Entri dalam belog aku semua best2 walaupun aku suke merepek meraban panjang berjela. PERASAN lagi sekali. Kui3.
♥ Layout belog aku sangat kemas dan tak semak mata memandang. COMEL je macam tuan die. Tak habes2 PERASAN. Nak buat macam mane. Itu memang penyakit aku. Haha.




Habes dah. Panjang tak? Penat baca? Ke korang skip2 je baca? Sampai hati. Penat2 aku perah otak tulis tau. Wahaha. Ade syarat la pulak segmen ni ha. Kena tag 10 orang. Disebabkan aku ni tak suka pilih bulu. Semua yang rajin singgah baca belog aku sila lah join. Support kawan2 blogger. Hek3. Pandai tak aku mengelat? Sekian mekaseh.





Bisik2:: Sape la yang rajin bace entri aku yang berjela2 ni ek? Rajin betul. Sayang la kat korang!
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Saturday, 25 December 2010

~FILM REVIEW :: Tron Legacy~

Selamat malam kawan2. Malam ni aku nak buat review pasal movie Tron Legacy yang aku pergi tonton malam semalam lepas balik dari kerja. Huahua. Dalam dok demam2 pun sempat lagi menyinggah tengok movie pas balik kerja. Lepas tu hari ni demam makin melarat pulak. Huwaaa.


Sumpah aku rimas betul bile kena demam selsema ni. Sampai telinga pun rase macam tersumbat je. Penuh dengan hingus kot. Haha. Pengotoq gila aku ni! Macam mana nak hilangkan eh rase telinga tersumbat ni? Dari semalam lagi. Sakit gegendang telinga aku ni ha. Mata pun asyik kuar tahik mata je. Ke sebab resdung aku makin melarat ni. Uhuk!






Back to the topic. Sebab meroyan sangat nak tengok movie ni, sanggup tak tunggu hari minggu dan booking tiket jam 7.35 malam sebab yang tu tiket paling awal ade. Petang punye ade pukul 3 kot. Tapi time tu kan aku tengah kerja. So memandangkan hari ni cuti, maka kami pun decide nak tengok malam semalam jugak2. Aku pergi tengok movie tu dengan adik opismate aku la, cik Enny.



Movie ni adalah movie omputih pertama yang aku tengok takde langsung adegan 18sx. Cium2 pun langsung takde. Selamat mata aku dari zina mata tak tengok adegan2 itu. Wahaha. Walaupun takde adegan 18sx, tapi cerita ni sangat mabeles. BEST! Efek die sangat HEBAT. Die punye soundefek dan muzik pun mengancam. Kalau tengok 3D lagi ngam. Semalam aku tengok yang biase je. Enny tak boleh tengok 3D sebab nanti die pening.






Aku suka gile efek2 grafik yang ade dalam movie ni. Smart gile. Rase macam maen game pun ade. Memang tentang game pun filem ni. Tapi serius, bile tengok movie ni rasa macam kite ade sekali dalam movie tu kalau tengok yang 3D la. Tapi tengok yang 2D pun boleh gak feeling2 macam kau ade dalam movie tu. Hoho. Lagi satu, hero die Sam Flynn (Garrett Hedlund) adalah sangat HENSEM. Kui3. Heroin die pun boleh tahan cun la. Rambut die comel!



Movie ini adalah kesinambungan dari filem Tron pada tahun 1982. Yang ni aku tak pernah la tengok. Masa tu aku pun belum wujud. Haha. Filem Tron terbaru ni mengisahkan tentang pengembaraan Sam Flynn ke dunia digital ciptaan ayah beliau, Kevin yang terperangkap kat situ selama berpuluh tahun (20 tahun kot). Masa dalam dunia ni la macam2 efek yang korang boleh tengok. Mantap!






Nak tahu dan rasa sendiri kehebatan cerita ni, pergilah tonton. Untuk filem ni aku boleh kasi rating 9 out 10 sebab garapan efek grafik yang sangat hebat. Tak rugi aku melabur RM10 tengok movie ni. Eh2? Pendek je review aku pasal movie ni. Hehe. Saje nak suruh korang pergi tonton sendiri. Minggu depan nak pergi tengok Guliver's Travel pulak. Wiii. Jom kite perabih duit tengok wayang.



Bisik2:: Aku memang 'hantu' wayang. Kui3.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 23 December 2010

~REUNION yang sangat AWESOME!~

Hello hello everybody! Assalamualaikum. Aku dah balik. Teruja gila nak update belog. Malam semalam nak update tapi tertidur pulak. Hek3. Maklumla penat, tidur dalam train tak puas. Aku balik ke Penang malam Selasa sampai pagi Rabu terus pergi kerja. Jadi harus la malam semalam aku terbungkang awal ye kawan2. Letih tu.


Malam ni nak cerita pasal reunion tempoh hari. Awesome! Seronok sangat dapat gathering dengan senior2ku masa belajar kat UMS dulu. Kami ada geng sendiri. Actually dorang la ade geng. Aku ni junior dorang. Bila dah rapat dengan dorang terus otomatik diterima masuk dalam geng dorang. Hehe. Otai gile siap ade geng tu. Takde la otai mane pun. Otai sikit2 je. Wahaha. Konon! Sila jangan percaya.


Walaupun yang dapat join hanya 6 orang saje dari 9 orang. Tapi takpe. Next time buat reunion lagi harap semua boleh join. Kami reunion untuk kali pertama ni kat Melaka. Saja sambil2 reunion tu cuti2 Malaysia la sekali. Walaupun aku dah banyak kali pergi Melaka sebab adik stay dengan hubby die kat sana. Tapi jalan dengan kawan2 feeling die lain sangat. ENJOY!



*1st day :: Pagi2 dah pergi melawat Zoo Melaka*



*1st day :: Petang g bergambar kat A Famosa.*



*1st day :: On the way balik dari Jonker Walk*




Setel reunion kat Melaka. Jam 2petang hari Ahad dah gerak balik ke KL dengan Wana sebab aku tumpang kereta die. Pagi tu kami sempat lagi la pergi kat tempat bersejarah yang lain candid2 gambar. Sampai KL dah petang, Wana bawa g jumpa dengan cik Izzat kat rumah die sebab die tak dapat join reunion tu. Malamnye Wana drop aku kat KL Sentral sebab encik CH nak jemput aku kat situ dan hantar aku g rumah kakak die. Aku tumpang bermalam. 2 malam la jugak stay rumah bakal kak ipar. Hoho. Muke tak malu betul aku ni.



Oh! Hari Isnin aku spend masa dengan BFF aku encik Amir kat Mid Valley memandangkan hari tu encik CH kerja. Hee. Tapi mintak izin dulu la dengan encik CH. Bukan keluar cenggitu je. Dah la menumpang rumah kakak beliau. Aku dengan Amir lepak2 je kat Mid Valley menyembang tak hengat dunia. Sebab dah lama gila tak jumpa dia. Ada la dalam 7 tahun kot. Pastu sorang lagi BFF aku,cik Yanti nak join lepas encik Amir kol nak ngusik die pada mulanye. Kitorang dulu satu sekolah masa Form 6 tapi cik Yanti kelas lain. Dah macam reunion la jugak. Memang reunion sungguh aku. Haha. Tapi gambar dengan depa 2 orang ni tak ambik. Terlupa nak bawak kamera.



*2nd day :: Jadi model atas Muzium Samudera*


*2nd day :: Atas Menara Tamingsari*



Aha! Nak bergosip sket. Masa lepak kat Mid tu aku nampak ramai artis. Maya Karin CANTIK gile! Die dengan Yusri KRU makan McD. Pastu ada la lagi beberapa orang artis aku nampak. Rupanya ada tayangan pra-tonton filem Khurafat masa tu. Ada Hamzah cerita kat blog dia review filem tu. Padan la ramai artis.


Niat turun KL ari tu ingat dapat la spend masa dengan encik CH. Tapi...hampa je. Beliau kena kerja dah tak boleh nak cuti. Sedih rase. Cadang nak berbincang 'something' dengan beliau pun terkubur begitu saje. Siap aku merajok dengan beliau lagi ade la sebab terasa hati. Ye la. Aku turun sana sebab nak jumpa beliau tapi beliau takde masa untuk aku. Mahu aku tak merajok. Wahaha. Sengal betol. Ntah hape2 je perangai aku ni. Takpe la. Mungkin belum masanye nak berbincang. Wuuu.


Tamatlah sudah kisah reunion aku tempoh hari. Sekali 2 reunion pulak. Best! Bila dah lama tak jumpa, sekali dapat jumpa macam2 cerita keluar. Semua pakat tegur perubahan fizikal aku. Sebab aku 'membesar' dengan jayanya hasil jagaan makan minum oleh mak aku. Haha. Lantaklah korang nak cakap aku gemok sekalipun. Janji aku sehat. Aku kurus keding dulu pun orang kata aku tak cukup zat. Bile dah 'berisi' macam ni pun orang dok kata jugak. Dah tu macam mana? Biar je la. Hidup kalau dengar kata orang sampai bila pun tak ke mana. Kan? Wahaha. Ayat sedapkan hati sendiri tu. Sekian.





Bisik2:: Seronok dapat jumpa kawan2 lama yang rapat dengan aku. Sangat happy!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Friday, 17 December 2010

~Cuti sekolah adalah musim 'MASUK JAWI'..Haha!~

Sebelum gerak ke Melaka, nak update dulu blog busuk ni sebab mungkin 4 hari nak menyepi. Oh! Konpom rindu kat belog nanti. Takpe la. Kejap je 4 hari tu. Kan2? Pujuk diri sendiri. Ish3. Punye la gile belog aku ni. Perangai huduh betul. Nak buat camne. Rasa macam tak lengkap je jadual harian kalau tak jenguk2 belog. Wahaha. Over gila!



Oh ye! Sebelum terlupa, nak war2 kan kat satu dunia adik ku kini telah menempuh alam dewasa. Kah kah kah. Cuti2 sekolah ni kan ada macam2 musim. Musim orang2 dewasa mengawan (kahwin) dan musim budak2 'masuk jawi' (sunat). Adik aku pun tak terlepas la. Beliau sudah selamat di'sembelih' pagi Khamis semalam. Kesian beliau. Sampai menangis2 sebab aku usik2 beliau. Aku cakap aku nak tengok hasil 'sembelihan' tu. Hoit! Cik sha gile. Haha. Ada ka nak tengok orang 'punya'. Haiyaa. Hehehe.



Aku:: Adikku kini telah dewasa!


Adik:: Apa kakak merepek ni? Dewasa apa remaja pun belum.


Aku:: Eh? Adik belum remaja lagi eh?


Adik:: Belum la. Remaja umur 13-14 tahun.


Aku:: Hahaha. Nak tengok boleh?


Adik:: Gile la kakak ni!


Aku:: (-_-)"






Tengok reaksi pasrah beliau tu. Sedih kot beliau tengok dah lain. Wahaha. Takpe la dik. Itu la tanda2 awal mahu jadi matang. Ye ke? Hoho. Adik aku ni umur 10 tahun weh baru nak sunat. Gile penakot. Masa tunggu turn beliau sampai, gelisah semacam je aku tengok ke hulu ke hilir tak duduk diam. Kui3. Alhamdulillah semua nya dah selamat.



Tapi beliau mintak aku hadiahkan beliau PS sempena beliau 'masuk jawi' ni. Mampos. Gile game betul budak ni. Huwaaa. Takpe2. Along die dah bagi syarat lulus UPSR semua A baru aku hadiahkan PS. Kalau tak lulus A tak dapat. Kui3. Padan muka! Sekarang beliau berehat kat rumah beliau la sebab cuti sekolah dan Along beliau cuti semester. Oh! Mesti korang pelik. Beliau ini adik sepupu sebenarnye, anak maksu. Tapi macam adik sendiri jugak la dah mak yang asuh dari kecik. Aku pernah mention kot sebelum ni.



Ok la. Aku nak pergi bersiap2 ni. Jap g kul 10.30 malam dah nak gerak g stesen keretapi. Train kul 11.20 malam. Turun KL dulu then baru konvoi g Melaka dengan Wana. Yeay! Kawan2. Tunggu kedatanganku! Melaka..here i come. Seronoknye bercuti! Weeeeeeee.




Bisik2:: Sempat lagi tu update blog. Blogger tegar la katakan. Wahaha.

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 16 December 2010

~Lelaki dan perempuan tak boleh jadi 'BESTFRIEND'~

Betul ke eh statement tu? Aku sendiri kurang pasti. Tapi selalu sangat dengar orang cakap macam tu. Lelaki dengan perempuan memang TAK BOLEH jadi bestfriend. Sebab yang paling utama ialah takut nanti ikatan persahabatan tu akan tercemar dengan satu perasaan 'aneh'. Maksud aku perasaan lebih dari seorang sahabat baik. Perasaan CINTA. Mungkin tidak terluah tapi tersimpan kemas dalam hati.



Korang semua setuju ke? Yup! Mungkin ada kebenarannya. Tapi masing2 orang lain2 pendapat kan? Aku tulis entri ini sebab nak berkongsi pendapat aku dengan pembaca2 dan kawan2 blogger aku. Bagi aku tak mustahil perkara ni boleh berlaku dalam sebuah hubungan persahabatan yang terjalin di antara lelaki dan perempuan. Perasaan CINTA akan wujud bila setiap detik waktu diluangkan bersama dan segala masalah dikongsi berdua. Pasti akan terbit rasa 'aneh' itu dalam hati mereka. Tambah2 sebab memang rapat dan dah kenal hati budi masing2. Memang tak mustahil.



Kalau 2-2 sama jatuh cinta kira bonus la. Macam mana kalau satu pihak hanya bertepuk sebelah tangan? Kalau tak diluahkan mungkin la terselamat dari rasa malu dan hubungan persahabatan tu boleh diteruskan seperti biasa. Kalau diluahkan tapi satu pihak lagi menolak, pasti rasa malu menyelubungi diri dan tidak mustahil hubungan persahabatan yang terjalin selama ini boleh renggang begitu sahaja. Betul tak?

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Itu situasi jika title 'BESTFRIEND' tersebut dicemarkan dengan perasaan cinta. Bagaimana pula kalau perhubungan itu ikhlas dan tidak timbul langsung istilah cinta yang boleh merosakkan ikatan persahabatan tersebut? Wujud atau tidak? Bagi aku dan mengikut pengalaman aku, situasi ini memang WUJUD. Ya. Aku ada 4 orang sahabat lelaki yang memang rapat dengan aku. Bila aku susah depa ni selalu ada dengan aku. Inilah mereka.




Yang 1st tu, nama dia Muhammad Hanif. Kawan sekampus dan sekuliah. Jadi rapat sebab kami berdua je budak Melayu Penang dalam batch kami. Beliau ni perangai pun sedikit 'hantu' ye. Mulut laser tak hengat suke ngate aku. Tapi aku tak heran pun. Dengan die selalu jugak la share rahsia2 hati ni. Jangan risau. Takde istilah tangkap cintan dalam hubungan persahabatan kami sebab masing2 dah ada pasangan. BF aku kawan dia jugak. GF dia pun kawan aku. So masing2 kenal. Takde masalah.



2nd pulak, nama dia Amir Fahmi. Seorang mamat sengal yang agak bongek. Suka cari pasal dengan aku. Kami berkawan sejak tahun 2002 masa sama2 belajar Form6 dan kami sekelas. Beliau adalah pembuli nombor 1 yang suka buli aku. Suka pengaruh kawan2 cina yang lain (dalam kelas tu kami 2 orang je Melayu dan yang lain Cina) untuk pedajal aku. Sangkut beg @ pencil box aku kat tempat tinggi sebab aku kan pendek dan tentu2 tak sampai nak ambik. Memang sengal ubi betul. Tapi beliau juga rajin tolong aku dalam study tambah2 subjek fizik n kimia sebab beliau ni bijak orangnye.



Pas habes waktu sekolah selalu lepak dengan die kat McD sebelum balik dan die suke pow aku. Dia ni kalau berkenan kat mana2 junior suke susahkan aku jadi tukang risik. Huh! Tak gentleman betul. Sampai sekarang masih berkawan rapat. Aku tak sabo nak tunggu die kawen, nak tengok sape gadis pilihan die untuk dijadikan isteri sebab die ni cerewet dan mata keranjang sikit. Wahaha.



3rd, Mohd Faridil Amir, kawan rapat sejak tahun 2001 sebab aktif ikut Belia. Masa muda2 dulu dia selalu usung aku ikut aktiviti Belia. Aku orang kuat dia la kiranya. Sampai sekarang still rapat walaupun dia sudah berumahtangga. Bini dia cemburu? Tak pun. Sebab bini dia kawan sekelas masa aku form4 n form5. Jadi memang kenal dan berkawan baik juge. Dia ni tak pernah menolak nak tolong aku kalau time aku susah. Memang seorang sahabat yang baik. Aku pun memang baik dengan famili dia. Kire kalau pergi rumah famili die tu boleh buat macam rumah sendiri la. Selambe badak je. Kui3.




4th pula encik Mohd Fariedzal. Comel kan beliau? Hee. Kawan sekelas dari form4. Dia satu-satunya kawan lelaki yang rapat dengan aku masa dalam kelas. Lelaki lain semua cover macho. Wahaha. Beliau juga bestfriend kepada Faridil Amir. Dia ni pun selalu ada kalau aku mintak tolong. Tengah2 pagi buta dia dok tidur kalau aku mintak tolong dia amikkan aku kat stesen bas bila balik cuti semester masa belajar dulu pun dia sanggup. Memang sahabat terbaik la. Dengan dia pun macam2 aku boleh share. Best dapat kawan macam dia.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Itulah antara sahabat-sahabat lelaki yang jadi bestfriend aku. Encik CH pun tahu dan aku dah kenalkan dengan mereka semua. Dan tak pernah wujud perasaan pelik2 pun dikalangan kami. Jenis aku, kalau aku anggap sahabat baik memang sampai bila2 mereka tetap sahabat baik aku. Sahabat tetap sahabat. Tak perlu ada rasa yang berkaitan dengan hati. Sebenarnye takde masalah pun lelaki nak jadi BESTFRIEND dengan perempuan. Semua bergantung pada niat dan keikhlasan hati. Betul tak?



Antara mereka berempat ni, dia ni seorang sahaja yang paling special kat hati aku dan memang BESTFRIEND aku sampai akhir hayat insyaAllah. Siapa lagi kalau bukan beliau kat bawah ni. Encik Cinta Hati aku la. Wahaha.






Ok la. Selamat malam semua. Aku nak pergi mengeroh pulak. Macam tak sedap badan je ni. Air hidung dok meleleh. Nak demam selsema la gamaknye ni. Aiyoo. Gudnite. Assalamualaikum.




Bisik2 :: Lelaki dengan perempuan boleh jadi BESTFRIEND dengan syarat jangan ada rasa2 'aneh' yang timbul di antara mereka. ^_^

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 14 December 2010

~Rambut pun kena LULUS juga ok!~

Hah? Kenapa terkebil-kebil tu? Terkejut rambut pun kena LULUS jugak? LULUS apa ni cik sha oi? Takkan la rambut pun nak kena amik keLULUSan SIRIM. Macam tu kena wat pemeriksaan la. Menyusahkan betul. Leceh tahu tak? Apa takde kerja sangat ke nak pergi belek rambut semua orang untuk berikan keLULUSan. Gila!



Eh. Jangan tak tahu pulak. Sekarang dah diwajibkan rambut pun kena ada keLULUSan tau. Tadi aku baru dapat maklumat. Sebab tu la aku nak share dengan korang semua. Rambut kan ade banyak pattern. Ada yang lurus panjang mengurai, ada yang kerinting mengerbang, ada yang takda rambut. Yang lurus panjang mengurai sah2 senang je nak dapat keLULUSan. Yang takda rambut lagi la senang, pejam mata memang LULUS terus kot. Yang payah sikit nak dapat keLULUSan ni yang rambut kerinting mengerbang. Sian weh. Banyak prosedur nak kena ikut.



Hmm. Macam mana pulak dengan orang yang bertudung macam aku? Jangan risau. Dorang ada sediakan bilik khas untuk buat pemeriksaan. Tertutup punye bilik dan privacy sket. Dorang pun tahu kot itu aurat kita. Jadi tak perlu susah hati orang lain nampak rambut korang ok. Tapi spoil la sikit sebab perkhidmatan pemeriksaan ni dikenakan bayaran. Hadoiii. Kena bayar la pulak. Ingatkan free. Leceh betol.



Lagi satu masalahnye, perkhidmatan ni cuma terdapat kat Tesco Extra Sungai Dua Gelugor Pulau Pinang je. Mak oi. Camna dengan orang yang duduk jauh2 tu? Tak perlu risau. Buat masa ni, perkhidmatan tersebut hanya diberikan kepada penduduk2 di sekitar situ saje. Untuk peringkat permulaan. Fuhhh. Lega dengar. Haa. Kepada penduduk Pulau Pinang yang duduk sekitar area tersebut sila la pergi buat pemeriksaan ok. Ini posternye yang sempat aku capture tadi.






Wahaha. Lawak! LULUS RAMBUT. 80 MINIT SIAP LULUS RAMBUT. Hadoiii. Sakit perut aku gelak terkekek-kekek masa terbaca banner ni kat saloon rambut tu. Terus aku capture. Nasib baik RAMBUT tu betul ejaannye. Kalau tak jadi la "LULUS LAMBUT". Punya la ketara tu. Beza kot maksud LULUS dengan LURUS. Macam mana la yang buat banner ni boleh tak perasan. Mata die kelabu kot masa dok design banner ni. Kih kih kih.



Kalau la owner kedai @ designer banner tu terbaca entri aku ni mesti die cakap macam ni.."Lu olang aa jangan main2 sama saya oo. Jangan ketawa-ketawa. Mata saya ala labun sikit. Talak pelasan oo itu salah dia punya spelling." Muahaha. Jahat betoi la ang ni cik sha oi. Tak baik tahu. Bahan2kan orang pulak. Bagi penampaq sat lagi baru tau kot. Dah nak buat camne lidah pelat sikit nak sebut R. Terima je la janji paham. Hehe. Sekian mekaseh. Aku nak sambung gelak sorang2. (>_<)" *muke tahan gelak.





Bisik2 :: Mali lamai2 kita pergi lulus lambut!!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~Pantang larang masa drive moto.~

Sebelum sambung memerah otak balik dengan kerja belek2 coding php nak buat web, aku nak berleter dulu kat sini. Wahaha. Macam la tak biase korang2 ni. Aku kan hobi membebel berjela-jela kat blog ni. Meh sini aku nak bagitau satu menda ni. Satu ke? Banyak kot. Pasal 'kepantangan' aku bile drive moto nak pergi kerja @ ke mana2 je la. Huishhh. Memang pantang la weh. Kekadang boleh buat hangin satu badan. Jap2. Drive moto?? Mane la aku belajar tatabahasa ni. Ish3.



Ye. Aku punye kenderaan rasmi ialah sebuah motosikal jenama Yamaha Lagenda 110SS yang diberi nama Mr. Black sebab keseluruhan badan beliau adalah hitam. Hitam itu kan menawan daya mutu keunggulan. Wahaha. Merepek dah ni cik sha oi. Straight to the point please!! Ok2. Inilah wajah 'kekasih gelap' kesayanganku. Mana2 je aku nak pergi die sudi bagi aku usung die. Hehe. Beli moto je la aku mampu buat masa ni weh. Ini pun berhutang tak habes bayo lagi. Sedih betul.



*Dah banyak kali beliau ni interprem kat blog aku ni.*


Yang aku nak cerita ni adalah kejadian yang selalu berlaku bile aku sedap2 merempit masa nak pergi dan balik kerja. Memang betul2 la boleh buat hangin satu badan. Selalu jugak la aku kena ngadap situasi ni. Tadi pun ada jugak kena. Marah betul rasa. Nasib baik boleh bersabar lagi. Meh sini aku hurai satu persatu.



#Kes Pertama : Kereta menyempit kat lorong motorsikal sebab nak potong line.
Ohoiiii! Yang ni aku cukup pantang. Dah tahu lorong motorsikal tu khas untuk laluan moto dan sempit tapi kau sebok2 jugak nak menyempit nak potong line. Macam kau sorang je kena ngadap kesesakan lalu lintas tu kan? Setiap pagi macam tu la aku kena hadap. Kejadian ni selalu berlaku di highway BKE nak ke Penang Bridge kat Seberang Jaya. Kekadang kami yang drive moto ni MOGOK beramai-ramai dengan menekan hon sesedap rasa bagi pemandu kereta2 tersebut gelabah bewak. Wahaha. Syok jugak kenakan orang. Padan muka!



#Kes Kedua : Pecut dengan laju maksimum di lorong perlahan.
Aiyaaa. Lu ada sekolah ka talak sekolah? Macam mana lu belajar amik itu lesen memandu sampai LULUS? Lesen terbang ka? Ni lagi satu aku pantang. Selalu kat atas Penang Bridge la. Lorong perlahan tu kan paling kiri sekali. Dekat dengan bahu jalan tempat laluan moto. Kalau time pagi2, kami yang drive moto nak pergi kerja ni memang macam semut2 je lalu kat atas bridge. Berkerumun ramai2. Tolong la jangan memandu dengan laju di lorong perlahan. Sebab kami pun lalu kat situ jugak. Dengan angin kuat lagi. Pastu korang lak memecut laju. Kesian kat kami ni ha. Kadang2 terhuyung hayang nak kawal moto. Tu aku la tu. Sebab kaki pendek. T_T




#Kes Ketiga : Tak reti nak bagi signal nak p arah mana.
Perghhhhh. Ni kalau kena kat aku memang aku hon sungguh2 walaupun hon moto takde la kuat mane sangat bunyi die. Pastu bile aku lalu sebelah kereta tu, aku toleh ushar pemandu die. Takpun aku angkat tangan macam Karam Singh Walia tu kat dia sambil cakap sorang "Apa da?!". Haha. Bengang kot. Decide la betul2 nak pergi mana. Nak masuk lorong mana. Bagi la signal siap2. Ni tak. Dah nak masuk lorong terus menonong je masuk takde bagi2 signal dah. Semalam aku kena. Nasib baik tak rempit laju dan sempat break. Kalau tak, sia-sia je aku ter'accident'.



#Kes Keempat : Sekejap bagi signal nak p kiri, pastu bagi signal nak p kanan pulak, pastu masuk kiri balik.
Haaa. Amik kau panjang betul tajuk kes. Kui3. Ini tempoh hari aku kena lagi. Naik je kereta besau. Tapi tak reti nak bawa elok2. Melelong2 macam orang mabuk. Bahaya tahu tak buat macam tu? Ingat kau sorang ke yang guna jalan raya? Sila la gunakan cermin pandang belakang dan cermin sisi yang ada kat kereta tu. Tengok2 sama kenderaan yang ade kat belakang. Jangan sesedap rasa je bawa kereta sat p kiri sat p kanan. Haissshhh. Menyirap betul.



#Kes Kelima : Kena ligan dengan mat rempit.
Yang ni serius aku takut gila. Dulu dah pernah kena. Berdebar kot. Masa tu atas bridge. Aku balik kerja lewat sikit. Lepas isya' baru gerak balik dalam pukul 9 kot. Wuuu. Bongek punye mat rempit.



#Kes Keenam : Kena hon dan diikut rapat oleh kereta @ lori.
Hoh! Ni gila punya orang. Takde kerja. Suka2 hati je nak hon2 orang. Pastu ikut rapat2. Bahaya la woi. Korang la penyebab penunggang moto macam aku ni selalu accident. Korang rileks je takde cedera ape2. Yang naik moto ni yang teruk kena. Kalau nasib baik nyawa panjang cacat sikit la. Kalau nasib tak baik, terus innalillah sebab kena gilis dengan korang. Tak kesian ke? Sila la memandu dengan berhemah. Ni tak. Pantang nampak pompuan cun (*Perasan) macam aku rempit moto mula nak menyondol2. Lempang baru tau!



#Kes Ketujuh : Tetiba tayar meletup pancit sebab kena paku.
Kes ni selalu jadi atas bridge. Ntah malaun mana p tabur paku atas bridge. Mengong betul. Nasib baik aku tak pernah kena lagi. Kalau tak mahu aku melalak2 atas bridge tu kalau takde orang nak tolong aku. Wuuu. Tapi mustahil la takde orang tolong. Selalunye jap je dah ade orang datang tolong. Tambah2 tengok awek cun macam aku dalam kesusahan. *Perasan lagi. Kui3. Selalu dah sampai tempat kerja @ kat rumah baru aku perasan tayar moto aku dah penyek kurang angin sebab pancit. Nasib baik. Kalau tak mahu kena 'katok'.



#Kes Kelapan : Dapat mandi free sebab kena percikan air lopak.
Woi! Bawa kereta tu elok2 la sikit. Sesuka hati je langgar air lopak pastu terkena kat aku. Hangin weh. Ni selalu jadi kalau time hujan la. Sesaje je bawak laju2 pastu langgar lopak air. Marah betul aku kalau benda ni jadi kat aku. Grrrr.



Cukup la 8 je kot. Sebab 8 kan nombor ong. Lagipun aku dah malas nak berleter panjang2. Wahaha. Tapi itu lah yang selalu buat aku hangin. Tolong la berhemah sikit masa di atas jalanraya. Tak kesian ke kat penunggang motorsikal yang berhemah macam aku ni ha. Walaupun aku merempit jugak kadang2, tapi rempit aku rempit ayu. Berhemah gitu. Hak3. Ok la. Nak pergi buat kerja sekarang. Bye.





Bisik2 :: Tungganglah motorsikal anda secara berhati-hati. Ingat orang yang tersayang. Jangan jadi macam aku seperti dalam entri ni. Peace. (^_^)v


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Monday, 13 December 2010

~Upgrade header blog..(^_^)~

Jam dah pukul 1.45 pagi. Apa aku dok buat terkebil-kebil tak tidur lagi ni? Esok nak kerja cik sha oi. Eh? Esok apanya ni dah esok pun. Pagi kejap lagi lor nak keje. Huwaaa. Mata masih segar bugar sebab siang tadi ntah macam mana aku boleh p bantai tidoq tak sedar diri. Gile ah! Tak pernah2 tidoq siang. Tipu2! Dulu selalu tidoq siang. Wahaha. Itu sebelum kerja la. Dah kerja ni tak pernah2 lagi tidur time siang2 buta. Tadi pecah rekod. Dah la tidoq mampuih lak tu. Ish3. Perangai huduh benau.



Disebabkan mata takleh tidoq aku godek2 la blog. Takde la buat ape2 perubahan pun. Header je bertukar sket. Gambo tuan blog dah berubah. Ngeh2. Perasan tak? Aku tempek gambar baru. Aku tetibe perasan sket sebab gambar tu nampak kiut miut. Wekkk! Sila muntah beramai-ramai. Sesiape yang rajin ikut blog aku ni memang tahu la aku ni kuat perasan ye. Harap maklum. Itu memang gen semulajadi yang ada dalam tubuh badan tuan blog. Kah kah kah.






Haa. Itulah gambar aku pergi studio photoshoot bulan lepas. Pakej buat facial kat Dermalogica. Kan ada aku bagitau nak kasi bukti hasil rawatan muka kat Dermalogica dalam entri ni. Ini la buktinye. Kulit dah bertambah cantik plus dengan mekap2 sikit masa photoshoot tu. Terus tak nampak saki baki kesan parut jerawat kat muka. Pastu shoot gambar cantik lak tu. Sebab tu lagi buat aku perasan comel padahal realitinye dak pun. Ki3.



Eh2. Hujan pulak kat luar. Lebat lak tu. Tidoq pun sedap ni. Ok la. Aku nak beransur dulu. Kena paksa juga mata ni pejam dan tidur. Esok kat tempat kerja tak memasal aku p bantai tidoq lak. Dah la hari isnin selalu mood kerja ke laut. Selamat malam semua. Tidur mimpi yang indah2. Assalamualaikum.



Bisik2 :: Rajin nanti aku tempek gambar2 aku pergi photoshoot tu eh. ^_^
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Sunday, 12 December 2010

~Memikirkan masa depan. Owh! Pening..~

Pagi tadi dalam pukul 10 dengan muke sememeh tak mandi aku pergi uruskan dulu kucing kesayangan kat luar tu bagi berak kencing dan sediakan makan minum die. Tengah dok membebel kat si minah tu datang mak angkat aku menegur. Mak angkat aku ni duduk selorong je. Rumah selang 2-3 buah. Wahaha. Dekat dengan rumah pun ada famili angkat. Aku pernah cerita dulu kot. Anak die adik angkat merangkap besfren aku. Jadi dengan otomatiknye famili dorang amik aku jadi anak angkat sebab aku muke tak malu selalu pergi lepak sana. Dulu2 la. Sekarang dah jarang sikit semenjak dah kerja.




Mak :: Assalamualaikum kak shada. Ni mak nak sampaikan pesanan. Shikin nak tempah kak shada jadi photographer dia.


Aku:: Wa'alaikum salam mak. Uik? Shikin dah nak bertunang ke? Bila mak?


Mak:: A'a. 8hb 1 nanti. Kena tempah awal2 sebab takut kak shada ada agenda lain.


Aku:: Owh. Ok2. Boleh je mak. Ada pulak nak tempah2. Hehe.


Mak:: Kena la tempah. Nanti tulis dalam kalender diari tau. Awat dah lama tak mai rumah?


Aku:: Baik mak. Heee. Busy sket kerja. Balik selalu lewat petang.


Mak:: Jangan lupe tau!


Aku:: Baikkkkk.



*Pehhh..Siap berbaring tu. Wahaha.*




Owh! Dah nak bulan 1 rupanya. Dah boleh agak dah kedatangan mak aku ni tadi sebab ape , bile die cakap nak tempah aku. Sebab adik ni dah mention awal2 dulu masa kenduri tunang kakak die nak amik aku jugak jadi photographer kalau die tunang bulan 1 nanti. Kata dia aku amik gambar lawa walaupun pakai kamera digital biase. Nak tengok hasil kerja aku pergi kat entri ni ye. Yes! Photography is my passion. Walaupun tak mampu nak pakai DSLR. One day i'll own it. Hmm. Lepas tu, masuk rumah mak dengan kakak pulak soal siasat aku. Hadoi. Nak menjawab la pulak.




Mak :: Mak Pah ang mai nak habaq apa kakak?


Aku :: Shikin nak bertunang bulan 1 ni. Die nak kakak jadi photographer.


Mak :: Owh. Nak tunang dah? Bile? Dengan sape?


Aku :: A'a. 8hb nanti. Ntah la dengan sape. Dengan boifren die la mak. Hehe.


Kakak :: Ang bila pulak? Aku tak sabaq dah ni. Nak jadi perunding untuk ang.


Mak :: A'a. Cepat sikit. Suruh Tun masuk minang. Tunang je. Mak tak mintak apa pun. Bawak cincin sebentuk sudah. Dulang2 hantaran nanti masa kawen je. Tunang tak payah.


Aku :: Erkkk. Nanti la. Tun belum stabil lagi.


Mak :: Suruh dia cepat2 sket. Lagi lambat kawen lagi banyak nak kuar duit. La ni barang semua makin mahal. Mak nak mintak RM10ribu. RM1000 mas kawen, RM9000 hantaran. Dulang hantaran sikit2 sudah.


Aku :: Mahalnye! Mak nak jual anak mak ke?


Mak :: Bukan nak jual. Tapi barang sekarang dah makin mahal la kakak. Bukan mak nak suruh sekarang. Suruh Tun kumpul duit la dulu. Mak cakap je.


Kakak :: Betul cakap mak. Cepat suh Tun masuk. Kalau lagi lambat lagi mahal. Kena ikut pasaran semasa.


Aku :: Baikkk. Nanti orang bincang la dengan Tun.



Huwaaaa. Macam mane nak cakap dengan encik CH ni. Tempoh hari masa cuti2 kat KL pun maksu dah risik2 bertanya kat aku status aku dengan encik CH. Hadoiiii. Semak pale otak. Aku pulak yang semak pale kan? Patutnye yang semak palenye encik CH. Wahaha. Tak sampai hati nak cakap kat encik CH sebenarnye. Tu yang semak pale tu. Wuuu. Camno den nak koba ni? Takut takut! Walaupun die dah cakap hari tu bagi die tempoh setahun nak stabilkan diri die. Kalau aku bagitau hal ni kang tak memasal die tensen pulak macam paksa die kawen cepat2. Padahal aku tak kesah pun bile. Huk3.








Semakin dewasa ni semakin banyak benda nak kena fikir. Jadi budak2 kecik jugak best tak payah nak pening2 fikir benda2 berat macam ni. Semua orang uruskan. Itulah perjalanan hidup kan. Masa makin berganjak. Umur pun semakin meningkat. Komitmen semakin banyak. Nak tak nak kehidupan perlu diteruskan. Jadi kena belajar untuk uruskan diri sendiri sebab kita yang mencorak kehidupan kita bagaimana. Betul tak?



Nanti dapat peluang jumpa encik CH aku akan slow talk dengan die. Berbincang dari hati ke hati tentang masa depan kami berdua. Eh? Minggu depan la nak jumpa dah. Alamak! Terlupa lak lepas pergi reunion kat Melaka nanti aku nak g jumpa encik CH pulak. Dah suntuk ni. Adoi adoi. Tetibe rasa macam nak pergi menjerit atas gunung. Waaaaa.





Bisik2:: Thinking thinking thinking..Argghhhh!!
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~Wanita dan rawatan kulit muka memang sinonim!~

Awal bulan lepas aku pergi buat treatment kulit kat Dermalogica. Erk? Bukan nak eksyen. Memang tahu tempat tu mahal. Tapi masa aku pergi tu ada offer la. Dapat murah sikit dari harga asal. Besfren yang suggest pergi situ. Aku nak wat skin treatment sebab rasa kulit muka macam dah teruk sangat. Antara tempat treatment yang lain dengan Dermalogica ni aku rasa Dermalogica lagi boleh dipercayai kot. Tapi bergantung pada individu la nak pilih yang mana lagi satu better.


Kenapa aku pergi situ buat treatment? Ala..treatment die pun buat facial dan bagi trial set produk die je kan? Macam kat butik2 kecantikan lain buat jugak. Tapi kenapa aku pilih nak pergi situ dan tak pergi butik2 kecantikan biasa je? Sebab saja nak cuba sesuatu yang baru. Hee. Takde la. Sebab kulit aku ni 'kulit mahal'. Sensitip sikit. Salah pakai produk kang tak memasal je rosak kulit. Jadi aku kena merujuk kepada yang pakar dan betul2 bagi perkhidmatan khas tentang kulit.



*Sekali sekala manjakan diri buat facial treatment memang best!*


Aku pernah cuba macam2 produk tempatan. Macam Nuriz, Natasya, Sendayu Tinggi, Safi, Alaisyah dan ade la yang lain lagi. Bertukar2. Sebab terpengaruh dengan iklan dan kawan2 la. Pakai ni boleh jadi putih gebu melepak2, flawless dan cantik. Maklum le pompuan kan? Nak cantik je sentiasa. Sape tak nak jadi cantik, ye tak? Tapi semua tu bagi kulit aku jadi lagi teruk. Yang elok pun Safi je. Sebab dia memang tak bagi efek ape2 pun.


Masa study pernah try pakai Nuriz sebab terpengaruh dengan kawan serumah. Tengok dorang pakai kulit jadi cantik jerawat semua hilang. Aku try. Memang kesan die elok mule2. Kulit jadi licin. Tapi lama2 kulit jadi mengelupas dan tegang semacam. Pastu bile kena panas matahari je kulit jadi merah2 macam kena bakar. Sakit kot. Aku berhenti pakai sebab encik boifren marah. Lepas2 berhenti tu terus kulit naik jerawat. Sendayu Tinggi, Natasya, Alaisyah pun same jugak. Kalau berhenti pakai, jerawat naik dan kulit jadi lagi teruk. Nape produk tempatan macam tu eh efek die?


Lepas2 tu aku tak pakai ape2 dah. Cuci muke pun pakai sabun tawas je. Ok la sket. Jerawat tak naik cuma kesan parut jerawat yang tak hilang2. Nak2 lepas kena chicken pox bulan 12 tahun lepas, parut lagi bertambah2. Huwaaaa. Sedih kot tengok kulit aku sendiri. Then baru2 ni BFF aku (Wahida+Wani) suggest pergi Dermalogica. Sebab dorang memang buat treatment kat situ dan hasil die bagus. Aku pun decide nak try. Tapi kena buat budget dulu la. Sebab gaji aku pun idok le banyak sangat nak berjoli sakan buat facial mahal2 sesuke hati.


Kesimpulannya, dia punya treatment memang best. Produk dia pun ok masa aku pakai yang trial. Dan sekarang parut aku dah semakin kurang. Ingat nak continue pakai die punye produk la. Tapi mahal kot sebab set semua sekali rm500++. Itu pun dorang dah bagi diskaun kat aku. Huk3. Rabak poket macam ni. Jadi aku kena buat budget dan kumpul duit dulu baru boleh pakai produk dermalogica tu. Huwaaa.






Nak buat macam mana. Nak cantik punye pasal kan? Berkorban je la. Inilah MASALAH orang yang tak cantik macam aku. Terpaksa berhabes duit untuk cantik menawan. Wakaka. Kadang2 jeles tengok orang yang kulit cantik2 tu. Putih gebu, flawless, takde jerawat, parut pun takde. Licin je. Camne la dorang jaga eh? Pakai produk ape? Jeles oh! Sekarang ni aku dah takut nak pakai produk yang bukan2. Tak payah la suggest aku pakai tu pakai ni. Nyesal sebab rosakkan kulit sendiri dengan try produk yang macam2 ade kat pasaran tu. Wuu.




Kenapa la kat Malaysia ni berlambak sangat jenis produk kecantikan? Sampai tak tahu yang mana satu yang terbaik. Tapi semua bergantung pada jenis kulit jugak la kan nak pakai produk ape pun. Lain orang lain jenis kulit. Ada yang sesuai pakai produk tu tapi tak sesuai pakai produk ni. Macam tu la sebaliknya. Dapat 'kulit mahal' macam aku ni kena la berhati2 sikit memilih produk. Takut tersalah pilih merana pulak diri sebab kulit rosak. Apa2 pun penampilan tu penting untuk keyakinan diri sendiri. Jadi pilihlah yang terbaik ok!




Bisik2:: Nanti aku kasi bukti hasil rawatan kulit muka aku kat dermalogica tu. ^_^
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com