Saturday, 4 December 2010

~Cinta Zaman Budak Hingusan..~

Malam ni meh kite cerita topik cintan cintun pulak ok. Cinta Zaman Budak Hingusan a.k.a Cinta Monyet la senang cakap kan. Omputih sebut Puppy Love. Dah macam Cinta Anak Anjing pulak bila translate. Haha. Apa2 je la. Aku rasa kebanyakan dari kita pernah alami zaman ni. Ala..masa korang sekolah dulu2 la. Mesti ade syok kat sape2 kan masa sekolah. Tak baik tipu. Dose tau! Pernah kan? Ter'ushar' abang senior ensem sikit dah crush. Tertengok awek junior yang kiut miut sket terus ngorat. Terjatuh hati kat kawan sekelas sendiri mula malu2 miow and then cover2 cun@ensem padahal sebelum tu perangai mengalahkan jin. Ada tak yang macam ni? Haaa. Baik ngaku cepat!



Meh aku cerita pengalaman aku pulak. Err..sebenarnya aku takde la terlibat secara serius dengan cinta monyet ni. Eh? Jap2. Apsal kalau cinta zaman sekolah ni orang sebut cinta monyet eh? Ada kaitan ke? Konpius sekejap. Agaknya sebab kebanyakan bebudak sekolah yang terlibat dengan cinta masa sekolah ni gedik die terlebih sikit kot kan. Terkinja-kinja semacam bila orang tengok. Mungkin sebab tu la orang sebut Cinta Monyet. Ye dak? Hoho.






Ok2. Kembali ke pangkal jalan semula. Hehe. Kita imbas dulu masa aku sekolah rendah. Dulu aku ni ngek sket ye kawan2. Mana tahu cintan cintun ni semua. Darjah Enam pun dok main macam bebudak. Aci ligan, polis sentri, tuju selipar, lompat getah, galah panjang, tuju guli semua aku hentam main tahu. Sampai la aku Tingkatan 3 menda alah tu semua aku main lagi. Mana reti cintan cintun ni. Tak macam bebudak sekarang. Darjah Enam dah terer bab2 cinta.



Lagipun aku fokus study je masa tu. Hidup aku adalah study dan main je. Mungkin sebab tu masa aku kecik2 aku bijak. UPSR dengan PMR dapat cemerlang. Walaupun masa tu ada la kawan2 aku gosipkan aku dengan sorang classmate aku ni. Sebab dari darjah 6 sampai Tingkatan 3 kami sekelas. Maklum la. Sama-sama pandai. Masuk kelas pandai sama-sama la jugak kan. Eh, riak pulak ko ni shahada. Nak kena penampo sedas ke? Huu.



Tapi aku tak amik port sangat sebab beliau bagi aku ada la rupa nak bandingkan dengan aku yang kulit rentung time tu kan. Maklum la main panas je keje. Eh. Serius la masa tu aku selekeh gila. Haha. Terbayang pulak diri sendiri masa dulu. Sekarang skandal gosip aku tu dah berkahwin pun dan dah ada sorang anak weh. Aku dapat berita baru2 ni kat pesbuk sebab lebih 11 tahun kot terpisah. Kui3. Maknanya dia bukan jodoh aku. Semoga dia berbahagia.




Tingkatan 4 aku pindah ke Penang. Owh! Terlupa. Aku membesar di Perak masa kecik2 dulu. Skandal gosip sekolah rendah sampai Tingkatan 3 tu masa aku bersekolah di Perak la. Masuk Tingkatan 4 aku bersekolah di Penang. Pindah sebab arwah abah meninggal. Masa Tingkatan 4 ni pulak aku ada secret admirer. Walaweh. Macam hot sangat la kan aku ni. Muntah! Haha. Tapi sampai sekarang aku tak tahu sape secret admirer aku tu ok.



Maybe die senior la. Sebab Tingkatan 5 aku dah takde terima apa2 surat cintun dah. Masa Form 4 ni kelas aku kena stay kat makmal Bio sebab kelas tak cukup. Kesian kan? Haha. Tapi takpe la sebab kami memang budak Bio pun. Tak kesah la kena merempat dalam makmal sekalipun. Tapi setiap kali ade kelas nak guna makmal tu kami kena la migrat pergi kelas dorang tumpang sekejap. Haa. Time dok migrat ni la aku selalu dapat surat cintun. Die sumbat dalam beg aku yang aku simpan dalam laci meja makmal. Siap berbedak kau die bagi. Aku pun balas surat tu dengan bedak2 jugak la. Wakaka. Lawak gila! Kesudahannya sampai habis sekolah Form 4 aku tak tahu sape dia secret admirer tu.



Masuk Tingkatan 5 pulak kena kacau dengan mamat kelas sebelah. Pantang nampak aku mesti die kacau. Memula rimas dan malu2 miow la jugak. Lama2 terbagi respon. Hehe. Tersangkut la jugak tapi idak le bercinta. Teman tapi mesra je la. Perghhh. Janji macam2 tu siap kasi cincin pusaka mak die kat aku. Nasib baik aku tak tangkap leleh sangat dengan dia sebab habis je sekolah die carik awek lain. Cit! Kalau tak frust tonggeng2 la jugak kot. Huh!



Lepas tu aku sambung Form 6. Masa ni aku tersangkut dengan junior Tingkatan 5. Wahaha. Tolong la cik sha oi. Tapi dia yang propose aku tau. Sebab sama2 Pengawas Sekolah dan selalu spend masa sama2. Nak buat macam mana. Aku kan kecik pastu kemetot pulak. Junior2 pun panggil aku budak kecik je. Dorang kata aku budak darjah 6 yang terlebih genius. Ntah hape2 je. Err..ada la dalam 2 tahun kot kawan. Nak kata cinta sangat tu takde la pulak. Ada la sayang sikit2. Tapi yang pasti dia bukan cinta pertama aku. Sebab aku takde frust sangat masa dia dump aku pas habes STPM. Huh!





Erk! Ramai jugak skandal aku masa sekolah dulu eh. Ish3. Konon2 ngaku tak terlibat secara serius la awal2 tadi. Hiks. Tapi skandal je la. Tak lebih dari tu. Dating pun aku rasa takde kot. Perasaan cinta pun aku rasa macam tak je. Sayang dan suke tu mungkin la. Itu sebab la aku tak kesah sangat gamaknye. Biasa la. Bebudak sekolah lagi masa tu. Orang cakap baru nak up. Wahaha. Tapi kenangan betul la. Dok sekolah lagi dah pandai skandal sana sini. Huu. Menyesal la jugak sebab time SPM dengan STPM aku buang masa dengan benda2 tu semua. Tu pasal dapat result pun boleh gagah je la. Nasib baik lepas masuk universiti jugak. Huhu.



Tapi bebudak sekarang advance lagi dari aku kot kan. Dorang lagi terer. Dating tu benda biasa la bagi dorang. Siap panggil papa mama. I love you, You love I. Perabih duit belanja sekolah mak ayah bagi beli hadiah untuk couple, bawak keluar dating, tengok wayang, belanja makan. Wahh. Hebat betul. Zaman dah berubah.



Adik2. Ini pesan akak. Nak bercinta zaman sekolah ikut suka korang la. Yang penting jangan lalai sangat sampai abaikan pelajaran. Pastu jangan buat perkara yang bukan2. Kang tak pasal2 termengandung la ape la kan. Jangan2! Korang muda lagi dik oi. Jauh lagi perjalanan hidup kalau umur korang panjang. Fokus pada study betul2. Sambung belajar sampai peringkat tertinggi yang korang mampu. Dapatkan kerja yang hebat2. Bantu sara kedua ibu bapa. Pastu kalau dah memang jodoh korang kekal sampai waktu tu, kahwin la.




Sebenarnye ada baik buruk jugak bercinta time sekolah ni. Ada yang boleh naikkan semangat nak belajar. Bersaing untuk buktikan siapa lagi pandai. Boleh share2 ilmu dan study sama2. Tapi ada jugak yang kecundang dan gagal dalam pelajaran sebab terlampau lalai. Kadang2 cinta zaman sekolah ni boleh bawa sampai ke alam perkahwinan. Apa2 pun atas diri sendiri. Pandai2 la atur hidup korang sendiri. Atur ke arah kebaikan la jangan ke arah keburukan pulak. Ok?



Bisik2:: Walaupun ramai skandal masa sekolah dulu, tapi encik CH tetap cinta hati pertama. My first love eva. Ecewah. ^_^

*Gambar: ihsan abang google sayang.*
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

19 orang bagi nasihat:

Zura said...

waaahhh...kalah artis...hehe..

::m!SS edURA hanUM:: said...

bila kenang balik cinta monyet dulu2 cam kelakar lak kan cik sha.
tapi kita bercinta pun belajar tetap belajar...
semoga anda terus bahagia yer cik sha

FarhanaDr said...

Banyak sangat bercinta ngan monyet mase kicik2 dulu.. So skarang, takde plak nak lekat.. Haish.. Bersabar aje laa kan.. Huhu..

♥♥Cik_Mar♥♥ said...

secret admirer cik mar dah selamat berkahwin dan de anak....owh, mmg bukan jodoh~~

Peminat Katie Holmes said...

cinta monyet gua ada la 2,3 orang.haha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hahahha setiap ta0n ade kekekekek

sekamar rindu said...

salam...


saya pernah alaminya..cinta monyet time sekolah..:)

hehe...best entri ni...

** follow ur blog..

ahmad endo said...

senyum sorang2 plak aku...hehehe

cikgu isza said...

salam,
couple akak masa zaman cinta monyet dulu dah pun kembali ke rahmatullah.. semoga rohnya dicucuri rahmat..

Cik Mieyrarif said...

waahahah
puppy love :) cumill

sebelas said...

nicenya gambaq cinta monyet tu..hak hak hak

Jejaka Terhangat said...

tak pernah gak cinta beruk mahupon orang utan time skolah dulu =p

Jejaka Terhangat: Inilah Yang Berlaku Bila Perempuan Bertemu Cermin..

ARC™ said...

hehehhe lebih krg cte aku. tp aku time tu pun dah pandai gune duit mak bapak beli present. pikir2 balik bodoh sbnanye bende tu. menyeksa diri utk something yg xconfirm

mie said...

memang lawak kalo difikirkan blk..
ehheee

Fariz Danial said...

haha cinta monyet biasanya tak kekal lame, sebab sume rase cam nak test power jer..

tapi cinta di universiti lebih bermakna. siyes

anyways, nice entry =]

Tips Kesihatan : Petua melegakan selsema
► Play. ▌▌Pause.

Linglung said...

hebat btol lu..dekat 26 org skandal masa sekolah..hehek :p

pada gua, xsalah langsung bercinta masa sekolah..inspirasi tu beb! haha

Miz Ellysu Bahari said...

adakala cinta monyet kekal hingga jinjang pelamin, ada yang abes sekolah..berkubur la cinta tu..

ngetoppp! :)

Heidi Shafiq said...

love is good.. :)

rieyana ynn said...

maemang cinta monyet tapi best kan...;d



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com